Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

En nu efkes geen bandenhistories meer

Dat hij wel na ’t ontbijt eerst en vooral naar die band wou gaan kijken was zondagmorgen zo ongeveer het eerste wat Slow zei.

Toen die band hersteld was, blijkbaar was hij ergens ingereden, opperde hij om, ondanks de donkerte en de enkele gevallen druppels, toch maar op vlierbessenzoektocht te gaan. Wat dacht mske daarvan?

Toen mske voorstelde om langs het weidepaadje te gaan waar ze wat verder ook wel struiken wist staan, fronste Slow. Langs het weidepaadje met de fiets? Nu had mske eigenlijk aan “te voet” gedacht, de perikelen van de dag ervoor indachtig.

Ze zijn met de fiets gegaan, maar niet langs het weidepaadje. En dat voor iemand die de avond ervoor geen fiets meer kon zien.

“Vóór” en “Nà”

Previous

De keerzijde

Next

Hier spreekt men Nederlands

11 Comments

  1. Okee…zag net ( dat gaat altijd zo als je het erover gehad hebt nietwaar haha) dat het hier in de buurt vól staat met vlierbessenstruiken…hoe wordt het van die emmer besjes dat sap in die flesjes ( ga er zowaar van rijmen ook nog haha!) Met een blender of zo…of koken? Tja..lijkt een domme vraag ( het IS zeer waarschijnlijk gewoon een domme vraag haha) maar ik ben maar een stadsmeisje hè hahahaha heb ooit alleen maar bramenjam gemaakt, dat was koken met speciale suiker…dat is zo’n beetje het enige dat ik ervan weet! hehe. ( krijg wel een heel romantisch..hmm nou ja…beeld voor ogen als bij de wijnboeren in Frankrijk…stampend met de blote voeten hahahahahaa je zou het me zó wijs kunnen maken dat het zo moet! woehahahahahaa!)

  2. Mjam, zoveel vlierbessen heb ik nog niet geplukt,want hier zijn ze bijlange nog niet zo rijp dat het de moeite loont om er te plukken.

    Bij mijn steriliseerketel hoort ook een ontsapper ( de vruchten in een soort vergiet doen met er onder een sapopvanger). Op de bodem van de ketel wat water gieten.De stekker erin en laten koken .Door de stoom komt het sap uit de bessen vrij en worden die opgevangen in de sapontvanger. Meer moet je niet doen .De brij die over is kun je weggooien en je hebt puur sap over.

    Ik maak de siroop: kilo sap op kilo minuutsuiker met een beetje citroensap erbij.Met wat pectine erbij krijg ik gelei.
    Zo zie je maar dat ieder een eigen recept hanteert hé!

  3. ms

    Eigenlijk zijn er verschillende recepten (heb ik nu ook net op google gemerkt). Ik maak, geloof ik, het meest simpele.

    De onrijpe besjes zijn giftig, dus die en de beschimmelde eerst verwijderen.

    De rijpe besjes van de stengeltjes afritsen met een vork (in een stenen kom).

    Daarna zou je die door een doek moeten knijpen, maar dat is me zo een gepasjter. Ik doe het dus gewoon met de passe-vite en giet daarna het sap door een zeef.

    In een gelakte kookpot roerend aan de kook brengen (voor 1 liter sap neem ik ½ kg suiker). Als het kookt enkele minuten laten doorkoken.

    In een stenen pot gieten en een nachtje laten afkoelen. In de flessen gieten. Koel en donker bewaren.

    pske : mogelijk zal het met een sapcentrifuge eenvoudiger gaan, maar dat vind ik nu eens een overbodige uitgave voor die ene keer per jaar (2 jaar) dat ik die siroop maak.

  4. ms

    Hier dient ze dus echt wel enkel als hoestsiroop bij verkoudheden. Zodoende is die hoeveelheid suiker wel voldoende, terwijl je voor limonade waarschijnlijk wel iets zoeters kan verdragen.

  5. Aha..en een passe-vite is..? Zo’n soort vergiet met een molen? Hmm…ik heb dat niet en ook geen blender trouwens ( en zo’n ding als Magda heeft al helemáál niet hahaha)…dus zal het dan dat geknoei met die doek moeten worden? misschien dat ik toch beter een hoestsiroopje kóóp als het nodig mocht zijn komende winter..? hehe
    Maar fijn dat mijn vraag (uitgebreid!) beantwoord werd…eigenlijk bedacht ik me later dat ikzelf ook altijd zeg dat er geen domme vragen bestaan..het is pas dom om te denken dat je alles al weet! hehe!
    Groetjessss!

  6. ms

    Een passe-vite, ik had het gedacht toen ik het schreef. Ik heb zelfs nog het goede Nederlandse woord trachten te vinden maar een passe-vite is nu eenmaal een passe-vite. Jawel dus, dat soort vergiet met een molen.

  7. Hihi…heb er eens op gegoogeld..en het blijkt in het Nederlands een roerzeef…weten we dat ook weer. Maar door je omschrijving begreep ik al waar het om ging. Volgens mij zag ik die dingen weleens op…rommelmarkten hahahaha!

  8. ms

    Ik heb die van mij bij Tupperware gekocht. Maar die is echt niet zo goed als die ouwe van vroeger. Mogelijk koop ik mij er wel een op een rommelmarkt moesten ze nieuw niet meer te vinden zijn.

    Ik maar daar trouwens ook mijn aardappelpure en stoemp en zo mee.

  9. Och jawelll…volgens google zijn die nog overal te koop hoor…van roestvrijstaal zo te zien ( euhmm dat noemen jullie inox volgens mij hahahahaha).
    Aardappelpuree (is dat geen patattenpuree dan? ) en zo doe ik met m’n handmixer…wordt het heerlijk luchtig van!

  10. ms

    Eigenlijk had ik daar nog niet echt naar gezocht. Ik heb dat al gezegd hé, “ooit eens”.

    Eigenlijk noemen wij dat gewoon puree. En Slow maakt puree met “de patattenstoemper”.

  11. oh,mske, dat herrinner ik mij heel goed van vroeger,wij hadden toen ook een vlierbessenstruik,respect hoor voor al dat werk
    goed gedaan
    groetjes

Laat een reactie achter bij magdaReactie annuleren

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén