Door de terugkeer van Helen in Lynley gisteren, zei mske dat er nog iets te vertellen was over kindermachines. Daarmee bedoelde ze dat Lynley zijn madam het afstapte omdat ze een miskraam had gehad, wat mske al hoogst een triestige zet vond omdat ze daarmee hem enkel als verwekker bekeek.

Dat dat bij Lynley enkel was om een actrice uit de reeks te schrijven verandert niks aan het feit dat het fenomeen nog al opgevallen is, maar dan in het echte leven. Zij, mske wou een levensgezel, en daarna, als het kon, kinderen. Maar ze zou nooit de omgekeerde gang denkpiste gevolgd zijn t.t.z. ik wil kinderen dus wil ik een man.

Nu hoort ze wel van een meiske dat één maand samen is met iemand, dat die kerel al over kinderen bezig was. En het woord kindermachien plopte omhoog in mskes rare hersenkronkel. En als ze zo wat rond kijkt bemerkt ze dat dat wel degelijk wel eens zo zou kunnen zijn.

Origineel ideetje voor een postje niewaar! En nu net vanmorgen lezen we dat de Japanse minister dat idee ingepikt heeft. We vragen ons af wie hier komen spioneren is, op dit kladblad voor ons blog, maar in elk geval, lazen we deze morgen in Gazet van Antwerpen volgend bericht:

28/01 Japanse minister ziet vrouwen als “voortplantingsmachines”
De Japanse minister van Gezondheid, Hakuo Yanagisawa, heeft voor controverse gezorgd door vrouwen “voortplantingsmachines” te noemen. Hij deed dat als onderdeel van een oproep om de geboortegraad in het land in de hoogte te krijgen, zo schrijft de lokale pers zondag.

“Het aantal vrouwen tussen 15 en 50 blijft constant”, zei hij. “Aangezien het aantal machines om kinderen te baren dus constant blijft, is het enige dat we vragen dat ze hun best zouden doen”, zei de minister tijdens een bijeenkomst van de liberaal-democratische regeringspartij, aldus het persagentschap Kyodo.

De 71-jarige Yanagisawa verontschuldigde zich nadien wel voor het gebruik van het woord “machines”. “Het spijt me dat ik vrouwen machines heb genoemd”, voegde hij toe.

Zijn uitlatingen hebben de woede gewekt in het land. Schrijfster Michiko Yoshinaga reageerde dat ze “het ware gelaat” van de minister toonden. Ze raadde de minister aan zich te buigen over de redenen waarom Japanse vrouwen niet meer kinderen krijgen.

De geboortegraad lag in 2005 op 1,26 kinderen per vrouw en zal volgens een regeringsonderzoek dalen tot 1,21 in 2013.

De Japanse bevolking ging in 2005 voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog achteruit. Het aantal Japanners zou volgens de studie dalen van 127,77 miljoen in 2005 tot minder dan 100 miljoen in 2046.

En als het op dàt niveau besproken wordt krijgt mske de indruk dat het er om gaat dat er een nieuwe reeks werknemers voor de toekomst geproduceerd moet worden.