De laatste tijd heb je zo voor alles een wachtwoord nodig. De wachtwoordspecialisten terzake geven natuurlijk allerlei goede raad.
Zo raden ze aan een sterk wachtwoord aan te maken. En wat is een sterk wachtwoord? Wel, dat is al helemaal geen woord meer maar een samenraapsel van minstens acht letters en cijfers die mekaar in abnormale volgorde opvolgen en voor goed te zijn moet je daar af en toe ook nog eens een hoofdletter tussengooien.
Je zou eigenlijk ook niet hetzelfde wachtwoord mogen gebruiken voor verschillende zaken maar wel eentje apart voor elke beveiliging.
Je wachtwoorden opschrijven is ook al uit den boze.
Bovendien moet je die van tijd tot tijd ook nog eens vervangen.
Heb je al eens genoteerd wat een geheugen een mens moet hebben om al die cijfers en letters met inbegrip van hoofdletters of geen hoofdletters te onthouden maar in die mate gescheiden te houden zodat je nog weet voor wat het stond?
Je hoofd zou al bijna net zo goed moeten zijn als je pc om dat daar allemaal in te krijgen.
olive
gelukkig is er vaak de optie: bent u uw wachtwoord vergeten?
Han
Zelf versleutelen tot iets gewoons uit bijvoorbeeld een boek. Bladnummers en regelnummers geven een woord aan, zelf weet je welk boek het was en de nummers kun je gewoon opschrijven.
120.15.4 bijvoorbeeld wijzen je op het woord wat in je boek staat op bladzijde 120, regel 15 van boven of van onder (wat je zelf bedenkt hoe je dat doet) en het vierde woord van de regel.
Het punt is dat je dan dus niet te duidelijk moet maken welk boek jouw codeboek is.
Ook is het mogelijk om op deze manier een geheime boodschap te maken voor iemand anders. De boodschap bestaat uit getallenreeksen en de ontvanger hoeft alleen maar te weten welk boek de sleutel is.
Dus een wachtwoord kies je uit een boek, zoek het ‘nummer’ van het woord op en schrijf dat nummer op.
Je raakt nooit meer een wachtwoord kwijt.