Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

PC-praat

“En hoe zit het nu met de ingebruikname van de laptop?” hoor ik jullie vragen. Eigenlijk hoor ik jullie niks vragen maar heb ik gewoon zin om het te vertellen.

Dinsdagavond was het werk zo goed opgeschoten dat mske alle nodige bestanden op die externe schijft heeft geladen en toen nog de Speech begon te installeren.

En daar ging het fout.  Het ging fout omdat die zei dat het fout ging maar dat eigenlijk niet deed, waarop mske het ding er af kieperde terwijl hij er wel goed opstond en toen ze hem opnieuw installeerde was het echt fout.

Zo moest ze woensdag dan nog maar een dagske op de oude werken.  Eigenlijk niet erg, want bij ’t opstarten die morgen zei de laptop dat Wordperfect niet goed werkte.  Tja en mske heeft die al zo lang.

Een telefoontje later wist ze dat ze afscheid zal moeten nemen van Wordperfect.  Een nieuwe kopen kan maar is economisch niet verantwoord.  Zij werkt dan wel liever met WordPerfect maar voor de klanten moet ze toch alles omzetten naar Word. Ze had zo echt het gevoel een goede vriend verloren te hebben.

Ze heeft dan maar, aangezien het werk niet goed vlotte, een nieuwe poging gedaan om de Speech te installeren. Dom ding. Die leek te trappelen van ongeduld om mee te spelen en in een wip was die klus geklaard. Alleen … hij speelde wel maar mske hoorde niks.  Ze belde even ter informatie naar de verkoper van de laptop die wist te zeggen dat dat allemaal niks was maar dat hij dat zo vanbuiten ook niet wist en de software van de Speech niet kende. Ze moest eens langskomen.

Niet dat mske niet wil langsgaan, daar niet van, maar wat niet hoeft, doet ze niet. Dus begon ze een zoektocht in de software van de Speech en ze vond het.  Ze veranderde wat aan de instellingen en ja, de Speech speechte.  Maar nu deed het ander geluid het dan weer niet.  Ze belde terug naar de verkoper, die weer zei dat hij dat zo vanbuiten niet kende, dat hij dat moest zien.  Ze moest maar eens langskomen.

Niet dat mske niet wil langsgaan, daar niet van, maar wat niet hoeft, doet ze niet. Dus begon ze een zoektocht in de binnenkant van die pc.  En ja, ze vond het.  Ze veranderde wat aan de instellingen van het geluid en jawel, de Speech speechte en we hoorden Toon Hermans op Youtube.

Was dat alles? Ah neen, wat dacht je nu?  Er waren ook nog de macro’s.  Macro’s die ze ooit heel lang geleden in een heel oude versie van WordPerfect had gemaakt en die telkens gewoon mee verhuisd waren bij elke upgrade, waarvan er ene ergens vorig jaar omgezet geweest is naar Word 2003.  En al die macro’s moesten nu ook weer naar hier.  Er kwam wat bij kijken, maar die ene die al in Word stond en die ze het dringendst nodig heeft, is er op geraakt.

Vandaag is de eerste dag dat de oude pc niet is opgestart.  Niet dat dat niet meer nodig zal zijn, dat weten we nog niet. Hij blijft in elk geval nog een pozeke staan.

Is het dan nu in orde? Er blijven dus nog een paar kleinigheidjes over zoals:

 • Het binnenhalen van de oude WordPerfect macro’s in Word 2010.
 • Het oplossen van het extensie MOV probleemke.
 • De instelling voor bepaalde dossiers die we in Word nog niet terugvonden.

Ik beloof dat ik straks iets luchtigers zal vertellen, teminste als mske hier weer niet verdiept aan één of ander probleem zit te sleutelen.

Previous

Fleurig treurig

Next

Een koekske voor bij de koffie

17 Comments

 1. ja, graag iets luchtigers straks

 2. Als ik wordperfect lees denk ik aan het gemopper van mijn vader jaren terug toen ik nog bij mijn ouders woonde en ik nog maar een klein meiske was…

 3. Max

  Als het over een .MOV gaat dat is zo een ding van Apple, daar zijn convertors voior om dat om te zetten in iets normaals, anders moet je de ‘media’speler van apple nog downloaden.

 4. ms

  @ Danique : jawel en toen besloten ze om geen WordPerfect meer te gebruiken bij openbare diensten en werd het ook in de school niet meer onderwezen. En dat vind ik een beetje een raar reukske hebben. Een geldreukske.

  @ Max : feitelijk zijn het Quick Time filmkes. Maar Media Player kan die nu wel aan, mits de juiste codec, die ik dus geladen heb. Het eigenaardige zit hem er in dat ik de filmkes wél zie, maar niet hoor.

  Gisterenavond heb ik de Quick Time Alternative codec gedownload en er even snel weer afgegooid. Het bleef namelijk hetzelfde.

  Volgens mij zit het ergens in deze pc bij de instellingen voor de geluidsweergave.

  Zo was het trouwens voor de Speech ook. Ik moest de Speech afstemmen op de pc en niet omgekeerd.

 5. Max

  Bij sommige filmkes is dat niet erg dat je niks hoort

 6. ms

  Dan kan je beter ’t geluid stillekes zetten hé.

 7. Oooh…is dát WordPerfect! Dat vorige postje was van 2003…toen hadden wij hier nog niet eens een pc volgens mij hahahahahahaha!

 8. ms

  Ik heb een pc sedert 1989. Toen kreeg ik miserie met de baas op ’t werk (of beter met die over wiens knie de baas mocht wrijven) en ik wou er weg. En toen mocht ik een pc gebruiken van een kennis (die er ook verkocht) en ik was verkocht, startte de zaak op en had snel mijn eigen pc. In die tijd was WordPerfect nog wel de meest gebruikte en werd er in de scholen zowel WordPerfect als Word aangeleerd.

 9. Aha! In die tijd hadden wij een homecomputer van Atari hahahaa nee geen spelcomputer hoor…maar veel deden we er ook niet mee..er zat een tekenprogramma op waar vriendlief wat mee klooide en ik gebruikte hem als veredelde typmachine…but that was it.

 10. ms

  Dat was het eigenlijk wel een beetje. Je kon er dan wel bestanden mee typen en maken die je op een echte typemachine niet kon en die op floppy’s zetten, maar versturen dat kon pas later. Toen internet er aan kwam. In die beginperiode moesten we dan nog telkens inloggen als we wat wilden versturen en werd dat per minuut of zo betaald.

  De prehistorie van het internet.

 11. Ent joe was part of it!

 12. ms

  Ik ben dan ook al bijna prehistorie hé.

 13. Hehe…wie niet?

 14. amai, ik vind da ge serieus van wanten weet… ik zou er niet aan kunnen beginnen… chapeau!!!

 15. Max

  Moi *gooit haar achterover a la miss Piggy*

 16. ms

  @ MissMax : wilde een schuiverke ?

 17. pppfff,er wordt hier met woorden gegoocheld waar ik het bestaan niet van weet. Ikzelf ben wel prehistorie ,maar daarentegen een jonge pc gebruiker (van een tiental jaartjes).
  Als ik dat hier allemazal lees ben ik blij dat ik mijn nieuwe pc volledig heb laten installeren. Jaja dat kostte geld maar geen miserie met overzetten.Dat deed die knul voor mij en zelfs kreeg ik nog service erna toen de pc niet wilde opstarten en er een probleem was met internet.
  Alé ik hoop dat het bij jou nu verder allemaal vlekkeloos mag verlopen!!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén