Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Naar verluidt

Naar verluidt las mske eergisteren een artikel in de gazet en daar stond “naar verluidt”. “Tiens” dacht mske “zou dat nu zjust zijn? Zou dat niet “naar verluid’ moeten zijn?” Maar ze dacht er daarna niet meer aan.

Naar verluidt las mske eergisteren een ander artikel in de gazet en daar stond terug “naar verluidt”. “Dat wil nu toch lukken” zei mske en ze dacht terug dat dat zo precies een beetje wrong.

Naar verluidt, en dat is geen grap, zei ze, toen ik vertelde dat ik daar wat wou over schrijven, dat ik zelf die artikels maar moest gaan terugzoeken. Straf hoor! Sjaans dat ze nog wist dat het over een gaasgevende Fin en over een VTM journalist en cameraman in Cairo ging.

Naar verluidt heeft mske dat dan maar efkes opgezocht en kwam tot de bevinding dat het een uitdrukking is die eigenlijk afgeraden wordt. Er staat zelfs expliciet bij dat dat uit adviesboeken voor journalisten komt.

Naar verluidt mag ik dat nu niet meer gebruiken van mske, maar ik bennekik geen journalist en ik lezekik die adviesboeken niet …

Previous

Gedurende een gans jaar …

Next

Een verzamelaar?

10 Comments

 1. Volgens mijn woordenboekje mag het allebei, met of zonder t dus. Waarom het afgeraden werd snap ik ook niet…is toch een mooie uitdrukking? En journalisten schrijven alles zoals het gezegd werd…toch?

 2. ms

  Ik ben ook geen journalist maar ik gebruik die uitdrukking normaal niet. Het deed wel raar aan om het zo te zien staan. Ik den echt wel dat het eerder gaat om een weglating van “wordt”, zoals: “naar wordt verluid …”

  In de spreektaal zouden we zeggen: “ik heb gehoord dat …”

  Ik zou dus echt wel naar verluid gebruiken als ik het al gebruik.

 3. ‘Verluiden’ betekent ‘gezegd worden’…dus dat ‘wordt’ wordt dus niet weggelaten..het zou anders dubbelop zijn.

 4. ms

  Sie, sie, straks gaan we ’t nog voor mekaar krijgen te bewijzen dat alle taalkundigen het fout voorhebben.

  Er zitten wel veel tegenstrijdigheden in de uitleg.

 5. Gettie

  Naar verluidt gebruik ik naar verluidt nooit (nu per uitzondering dan dus wel). Ik weet wel dat het met een t is en mijn ogen of mijn verstand zien er iets ferm mis mee, zoals je zelf zegt : “het wringt”.

  mske en mizzD hebben toch geen plannen om weer ne keer een grondige wijziging door te voeren in de doolhof van regeltjes van onze taal ?? Als het is om de uitzonderingen en speciallekes te vereenvoudigen, dan wil ik ook wel even op een barricade staan samen met jullie.

 6. Ah ja Gettie…al die speciallekes en uitzonderingen het raam uit…tsss het is zo al moeilijk genoeg hé!

 7. Hoe het ook geschreven wordt ik vind het een draak van een woord en ik gebruik het nooit. Als ik het ergens zie staan krijg ik al de kriebels. Ik vind het echt een archaïsch woord.

 8. k zou het niet weten, ik gebruik dat nooit, klinkt zo statig

 9. max

  Is het tegenovergestelde van verluid(t) dan verstil(t) ??

  en ik heb nog zo van die vragen

  lopen — liep
  kopen — kiep ??

 10. ms

  Simpel hoor Max, als ’t verluidt is, dan is het verstilt en als het verluid is, dan is het verstild.

  Logisch hé.

  Yep, ik heb me vanmorgen nog een pot koffie gekiept!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén