Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Jong geleerd …

Hebben we het eigenlijk al over Amika gehad? Behalve dan dat Amke en Ella dat wel zien zitten maar mske niet omdat het op zulk vervelend tijdstip werd uitgegeven zo ergens tussen snel eten en  bed/bad in.

Wel Amika is een feuilleton dat handelt over een wit paard, maar dat paard krijg je in dat feuilleton niet veel te zien.  Het gaat meer over intriges en achterbaks gesmoes dat bepaalde mensen eigen is maar waar anderen de kouw keutsen van krijgen. Vooral dan de listigheid en slinkse streken van dochtertrut waar moedertrut dan mee meedoet om Merel op een sluwe manier een hak te zetten, want moedertrut en dochtertrut kunnen Merel niet uitstaan. Merel, dat is het meisje dat niet kon paardrijden maar dan ineens uitgroeit tot een prima amazone en die enorm verknocht is aan Amika dat haar paard niet is.

Zeg als het te moeilijk wordt hé!

De meeste personages in dat feuilleton zijn zo een jaar of 16 maar toch richt het zich niet op zestienjaren maar op het kleinere soort à la Amke en Ella.

Nu is het dit jaar wel al het derde seizoen dat het feuilleton loopt en mske ergert er zich aan. mske ergerde er zich al van in het begin aan maar toen wist ze nog niet dat chronisch zou worden. Alle dagen van dat, het was dan wel maar tien minuutjes, maar àlle dagen van dat. mske meed Amika, ze bleef uit het vaarwater van dat paard. Ze weet zowat wat er gebeurd is omdat Amke en Ella haar dat vertelden.

Maar nu, nu geven ze al niet alle dagen gewoon het vervolg. Neen, nu geven ze eerst de aflevering van de dag ervoor nog een keer, waar Amke en Ella meestal niet naar kijken als mske er is. Ah neen, ze moeten tijd nemen om te eten. Dan komt de aflevering van de dag zelf en één keer per week wordt er nog een samenvatting van uitgezonden.

Nu weet mske wel wat er de laatste tijd zo ongeveer gaande is. Dat kind van een Merel mocht naar Engeland alwaar ze een prijzenpot van 25.000€ in de wacht kon slepen. Moedertrut en dochtertrut gingen efkes van de okkazie profiteren en bonden Amika in ’t bos vast zodat hij zou sterven, maar Ollie, dat is de zoon van moedertrut en de broer van dochtertrut en hij heeft volgens mske denkt een serieuze boon voor Merel, heeft dat gezien en hij heeft dat nog snel aan Merel kunnen vertellen, net toen ze de bus naar Engeland opgestapt was. En wat doet dat wicht? Ze gaat in ’t bos zitten! Bij dat paard!

Bij haar thuis zijn ze doodongerust. Ondertussen duikt er een snoodaard op. Vanwaar die ineens komt weet mske niet, er zijn altijd de episodes die ze niet ziet natuurlijk. Amika staat trouwens ook al terug in zijn stal. Die snoodaard wil Amika kopen en Merel moet hem eerst 5.000€ betalen die ze, wie weet waar, vandaan haalde en daarna nog eens 15.000€ wat Ollie ook nog presteert. Joeps! Zomaar allemaal in een handomdraai? Snotters van zestien?

Je zou zeggen dat het dan gedaan is. Maar neen, wat doet die domme stomme trien? Ze legt dat eigendomsbewijs op een baal hooi of zoiets en die snoodaard pikt dat terug en het paard ook. Dat laatste heeft mske niet gezien, dat is haar verteld door Slow die er efkes naar gekeken had om straks met de kindjes te kunnen meeklappen.

mske zou haar haar uittrekken van errezze, ware het niet dat dat geen zicht zou zijn. “Hoe is dat nu mogelijk!” roept ze uit. Maar toch wil mske er niks van zeggen tegen de kindjes. Amika is toch bijna gedaan. En ze zullen er toch wel geen vierde seizoen …

Wat leest mske nu deze week in de internetgazet? “Ketnet krijgt eigen telenovelle. Liefst 156 afleveringen van een minuut of tien. Ohoh! Daar zaten we écht wel op te wachten. En wie speelt er daarin mee? Niels Destadsbader! Jawel, den Ollie, zoon van moedertrut en broer van dochtertrut.

Hebben wij wat tégen Niels Destadsbader. Nog van geen kanten, het joch heeft een lief smoeleke, dat heeft Kalfke Willy ook – en hij kan evengoed acteren. Misschien klinkt dat wat onvriendelijker dan bedoeld is, maar wij hebben een hekel aan mensen die teveel met hun toot op de TV komen, dat riekt wat naar bevoorrechtigheid, ziede. Zo precies of er niemand anders is die ’t kan of dat er zo precies ene is die er voor zorgt dat een bepaald iemand een vaste pree vastkrijgt.

“Zoon” zei mske gisteren aan de telefoon “dat is zeker om de kinderen naar soaps te leren kijken” en ze vervolgde dat zij niet meer mee deed. Ze ging verder met te zeggen dat elke generatie zijn helden heeft. In haar jonge jaren was dat Kapitein Zeppos. Zorro is ook nog gepasseerd. Indertijd van Zoneke en Zus waren dat Merlina en Co.  Maar die generatie van nu … wie hebben die nu als held? Een domme trien van het zuiverste water!

En ze zei wat ze dacht over die domme trien van het zuiverste water en dat het toch beter ware geweest dat ze op die bus was gestapt, haar vader had gebeld en gevraagd om voor dat paard te zorgen. Die moet dat gekund hebben, want haar moeder was een bekende amazone geweest. Ondertussen kon zij in Engeland die 25.000€ gaan binnenrijven, het paard kopen en klaar was kees. 

Waarop Zoneke nog met een betere oplossing op de proppen kwam. Ah ja, ze kon Jan opbellen, dat was haar vriendje van vorig seizoen en bovendien stalknecht op de manège. Ze kon hem vragen om samen met Ollie voor dat paard te zorgen.

Zoneke had het er wel al over gehad met zijn dochters, dat die Merel toch een domme was, want die loog tegen haar papa terwijl haar papa toch wel in staat was de zaken deftig te regelen, al is hij dan maar een wietewuiten. Dat laatste had Zoneke er natuurlijk niet bijgezegd.

En dan heeft mske het nog niet over die 15.000€ van Ollie gehad. Want hoe heeft Ollie die 15.000€ bijeengekregen? Door zichzelf te verkopen aan een kind dat hij niet eens mag. En hoe noemen ze zoiets? Juist.

Een hele boterham newaar! En dan hadden we ’t nog niet over de stiekeme en sluwe manier waarop die manège verkocht werd. Want de eigenaar? Die weet dat precies zélf nog niet.

Previous

Kalfke Willy

Next

Wagen 441935

14 Comments

 1. Kinderprogramma’s zijn voor volwassenen vaak niet leuk hehe..we denken er teveel bij na! Maar die domme trien heeft het met al haar vreemde en onlogische fratsen wél voor elkaar : een hele post over haar hier op dit blog..niet slecht! hahahahaha!

 2. ms

  Wel, de ervaring leert dat die programmamakers soms eens googelen en als ze dan hier komen dan mogen ze weten wat ik er van vind. Het is genoeg geweest! Dat ze feuilletons maken met dertien aflevering van 20 minuten of een half uur. Tot daar toe, maar dit zijn échte soaps.

  En als ze dan nog pure onzien vertellen zoals een dom kieken dat een wortel aan dat paard geven belangrijker vindt dan een eigendomsbewijs te klasseren …

  Een held dat is iemand die de slimme sluwe slechteriken te slim af is. Oh zo!

 3. Maar dat is léérzaam…dan weten kindreen dat zíj dus éérst hun papieren op moeten ruimen en dán pas dat paard die wortel moeten geven! En let maar op: het komt vast allemaal toch voor elkaar…over 694 afleveringen is alles weer oké…net als in een echte soap dus hehe! Komen de zeepbellen nu helemáál uit je oren..?? hahahahahhaa!

 4. ms

  Zeker zéér leerzaam!

  1. Dat je in het bos mag gaan zitten verhongeren in plaats van naar huis te gaan.
  2. Dat je voor 15.000€ je ziel mag verkopen, waarna een wortel belangrijker blijkt te zijn.

  Nu gaat het mij daar nu niet echt over, zoals gezegd, het is bijna gedaan.

  Wat mij nu stoort is dat ze blijkbaar met die volgende reeks nog een stapke verder richting soap willen. Dan vraag ik me echt wel af of ze kinderen al willen klaar stomen voor de grote TV-verslaving.

  Cocokekopkekrabbe! Nu snap ik toch niet waarom die editor dat hier in ’t vet zit te zetten. Grom!

 5. In echte soaps is ook alles zo onlogisch als de pest…maar miljoenen volwassenen slikken dat ook voor zoete koek! Ik vind het ook ergerlijk hoor, zulke dingen…het was ironisch bedoeld hehe. De één of andere nitwit die het script schreef, denkt waarschijnlijk dat kinderen zo dom zijn om dat te doen…in het bos gaan zitten bij dat paard ipv slimmere oplossingen te bedenken…óf het leek hem een spannender verhaallijn…weet ik veel. Alleen zijn kinderen nog wel een beetje ontvankelijker voor dat soort dingen dan volwassenen hè..die laten zich wel meeslepen door zo’n soap maar weten wel dat het allemaal maar flauwekul is…bij kinderen moet je dat nog maar afwachten…zéker aan te raden daar gesprekjes over te hebben en eens te peilen.

 6. ms

  Juist daarom dat ik echt wel vind dat ze kinderen eerst op een normale manier moeten laten opgroeien zonder al die poespas er nu al in te stoempen en te doen alsof die nonsens normaal zijn.

  Er zijn al ettertjes genoeg. Stel dat deze generatie massaal die Merel, of nog erger, die Marie-Claire (dochtertrut) gaat imiteren.

  En als TV averecht gaat werken, dan zal oma de TV afzetten.

  pske: ik weet wel dat je dat niet meende, anders had je al lang voor die TV gezeten, in afwachting dat het begon.

 7. Ja inderdaad…welke zender en hoe laat..????

 8. ms

  Euh … volgens welingerichte bron op Canvas of Ketnet (dat is dezelfde post maar die wisselt van naam zo af en toe blijkbaar) en zo rond zes uur ’s avonds. Een beetje dervoor, een beetje derachter.

 9. haha wat een verhaal zeg
  veel ingewikkelder dan Zorro precies, maar de kinderen zijn nu ook veel slimmer
  alhoewel, wat die Merel deed was inderdaad niet zo slim, en waar die al dat geld halen
  en waarom zou een paard in het bos sterven? d er valt daar toch wel wat te knabbelen
  en waarom kon Merel het paard niet gewoon losmaken?
  de regisseur heeft nog heel wat werk

 10. Hehe…zie je wel, aan die reaktie van fotorantje…wij volwassenen denken véél te veel na hahahahahahahaaa!
  Thanx voor de info..hmm rond zes uur moet ik eigenlijk hoognodig wat anders doen…hoop ik!

 11. Je snapt niet dat ze dergelijke soaps voor kinderen maken.Ik heb een paar keer een aflevering gezien toen de kleinkinderen hier waren. Ik vind het een draak van een soap :langdradig en er wordt vanalles bijgesleurd.Het zou een mooi feuilleton kunnen zijn als er een echte verhaallijn zou inzitten en niet uitgesmeerd tot in het oneindige.Om dezelfde reden heb ik een hekel aan alle soaps die oneindig uitgezonden worden.Ik volg er geen enkele.Sommige mensen geloven dit niet als je dat zegt! Alsof ik ergens uit de brousse kom.Ik zou ook niet aan één van die spelletjes waarin er het een en ander uit die soaps wordt gevraagd,kunnen meedoen omdat ik er geen snars van ken.
  De manier van uitzenden is ook al zoiets: bij elke aflevering wordt het vorige beknopt herhaald en op het einde tonen ze al wat er bij de volgende aflevering gaat gebeuren.Zijn de mensen zo stom aan het worden dat ze de andere dag niet meer weten wat er de dag ervoor werd uitgezonden??
  Of dient het enkel om de tijd te rekken!!
  Ik weet niet of kinderen dat nodig hebben!
  En zeg nu niet dat de soaps tegenwoordig zo’n moeilijk te volgen verhaallijn hebben!!

 12. bea

  Alé zeg! Mske toch, waar zit uw fantasie? Kruip in de huid van uw kleine kindjes, die pakken dat al niet zo serieus op. Die leven mee met de spanning van dat feuilletonnetje. Hoe waren wij (ahum, ik) als kind? Bassie en Adriaan??? Hahaha, daar gebeurden er ook stommigheden hoor maar dat had ik toen ook niet door. Bij ieder kinderfeuilleton gaat dat zo, eigenlijk moogde gij daar niet naar kijken, nè, dan ga je u ook niet ergeren

 13. Gettie

  Ach gelukkig ook reacties van anderen, ik was al bang dat mkse en mizzD hun privé soap aan het schrijven waren haha.
  Ewel, zoveel tekst en nu wil ik toch alleen maar graag weten wat een wietewuiten is !
  Overigens, waar waren Black Beauty en Fury om Amika te redden ? Als die schrijver toch zo een gekke verbanden legt voor de kinders dan kon hij die er ook wel bijsleuren hé hahahahaha

 14. ms

  Ne wietewuiten is zoiets als een totekesik maar dan een beetje anders.

  Een beetje een rare, professionele uitvinder van beroep.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén