Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kalfke Willy

Je bent kind en men leert je eten. En wat men je leert, dat eet je. Tot je op een zeker moment, getrouwd en wel, de grootmoeder hoort zeggen: “lekker vlees hé, dat is van ons …” en ze noemt een naam en je keel stropt dicht en je eet niet meer.

Dat gebeurde met mske. Later kweekte mske dan muskuseenden, voor de slacht. Ze had vethaantjes en parelhoenders ook, ook voor de slacht. Slachten deed ze niet, dat werd gedaan door een professioneel. Zodat ze enkel het vlees in de diepvriezer moesten stoppen.

Tot dat ene jaar dat de diepvriezer vol zat en er twee eenden niet in konden. mske heeft er niet van gegeten. Ze vroeg zich telkens af dewelke het zou geweest zijn. Enkele maanden nadien had ze daar dan weer geen last meer van.

Maar toch, toen mske eerst konijnen had stond konijnenvlees haar ook tegen. Nu niet dat mske zo dikwijls konijn at, maar sindsdien helemaal niet meer.

Zo enkele jaren geleden bedacht mske dan dat lamsvlees van een lam kwam. Ja juist natuurlijk, maar een lam? Dat is een klein schaapke. Dat wordt dan geboren om te sterven? Lamsvlees afgevoerd en doe er ineens het kalfsvlees ook maar bij.

Oh jawel hoor, mske heeft ooit geprobeerd zonder vlees te eten, maar na een week voelde ze zich flauw. En sindsdien eet mske maar heel kleine portietjes vlees meer. 

Maar toen ze hier over die kikkererwten bezig was en zo op ’t internet vond dat die eigenlijk best voedzaam waren en ook geschikt waren in vleesvervangende maaltijden, begon ze daar terug over te peizen.

En toen kwam die vier knullen van Neveneffecten met Kalfke Willy. Ze organiseerden een barbecue en kalfke Willy ging geslacht worden en gans Vlaanderen ging in discussie. Voor en tegenstanders gaven hun mening en uiteindelijk mochten/moesten de kijkers over het lot van Willy beslissen.

Er werden verwijten over en weer geslingerd met woorden als hypocrieten want er waren zo talrijke kalfkes die stierven. En de tegenstanders van de slacht van het beestje werden belachelijk bevonden want dan mochten we nooit nog vlees eten.

Wel, het ligt al zo gevoelig, maar een beest dat je hebt gekend, dat is geen vlees. Vlees is iets dat je koopt, dat je nooit heeft aangekeken, dat nooit zijn kop tegen je benen schuurde en dat nooit of nooit enig teken van vriendschap vertoonde. Dat vindt mske daarvan en ze was blij toen ze vorige vrijdag dit artikel las en bleek dat er blijkbaar nog mensen die mening waren toegedaan.

Hoe het nu met kalfke Willy gaat? Dat weten we niet. De uitslag van de stemming zal pas vanavond in Basta bekendgemaakt worden.

Zijn er nog kikkererwten?

Previous

Een verzamelaar?

Next

Jong geleerd …

15 Comments

 1. ms

  Het volgende hoort bij het kalfke Willy maar niet bij dat waar het in het bericht eigenlijk echt om gaat.

  Op de barbecue van zaterdag zouden de makers van het programma tegen hun genodigden beweerd hebben dat er meer gestemd werd op “Fret Willy” dan op “Free Willy”. Ze lieten hun gasten dan ook geloven dat het kalf geslacht werd.

  Van bij het begin af heb ik dat hele verhaal wat eigenaardig gevonden, ik ben dan wel geen slachter maar weet toch dat vlees dient te besterven. En daar had dat vlees volgens mij helemaal geen tijd meer voor.

  De laatste zin in dat artikel is dan ook veelzeggend. Ze (Jonas Geirnaert) wilden het niet verklappen.

  Hm. Het zijn rare wietens.

 2. Pff…is net zoiets als die Donorshow die hier geweest is ( deden ze alsof er drie échte nierpatiënten waren die een donornier nodig hadden en was er een zopgenaamde donor, die zwaarziek was en zelf wilde zeggen naar wie haar nier ging als ze dan stierf en het publiek mocht ook meestemmen)..het is goed om mensen bewust te maken van dingen, maar ik vind dat het te ver gaat.
  Ik eet wel vlees hoor..niet zoveel maar vaak genoeg. En ook lamsvlees…kalfsvlees dan weer niet…en dus niet omdat daar sentimenten bij een rol spelen, maar omdat ik de smaak van lamsvlees toevallig heel lekker vind en dat van kalfsvlees niet. Die dieren worden nu eenmaal voor de slacht gefokt ja..zo is het nu eenmaal. En ik hoop dan maar dat ze in dat eventjes dat die jónge dieren hebben het wel góéd gehad hebben. Die kistkalveren…die hun hele korte leventje alleen maar in een te kleine kist staan…ik hoop dat dát nu toch echt eens verleden tijd is.
  Dieren die je kent, die eet je niet…ik niet nee…ooit eens hadden m’n ouders twee konijnen gekocht om met kerst te laten slachten…ik geloof dat m’n moeder er nog het meeste last van gehad heeft…ze heeft het in ieder geval nooit meer gedaan zo.

 3. ms

  Het is zo dat je er niet te veel mag aandenken of je eet niks meer, maar het is wel zo dat je er toch wel eens moet aan denken.

  En het lijkt wel of sommige mensen pas beginnen te denken als het op TV gekomen is.

  Mijn grootmoeder had altijd konijnen en als kind waren Broer en ik altijd erg vertederd als er jonge konijntjes had, maar we mochten ze niet aaien.

  Pas later heb ik begrepen waarom niet.

 4. k hoop dat kalfke Willy mocht blijft leven en dat het ander vlees was
  ook wel jammer dan als het een kalfje was

  en inderdaad iets dat je levend hebt gezien kan je toch niet opeten hé, echt niet

  k ben helemaal geen vleeseter, maar compleet zonder is moeilijk

  noten zijn ook goeie vleesvervangers
  en natuurlijk tofu e.d.

 5. bea

  Zou ook niet kunnen eten van een dier dat ik zelf gekweekt (daarom kweek ik er ook gene) heb maar vlees eet ik wel. Het klinkt heel cru en ongevoelig maar mij maakt het niet uit of dat van een volwassen dier is of van een jonkie. Die dieren zijn gekweekt om ons te voeden, de mens is een vleeseter…en de bijhorende sausen zijn zo lekker

 6. ms

  Aha! Het is niet zeker of de mens oorspronkelijk een vleeseter was.

  Maar ik heb me ook altijd wel verzoend gehad met het feit dat er dieren voor consumptie gekweekt werden. Maar dan eet ik er toch liefst zo weinig mogelijk van. Ik ben trouwens nooit een grote vleeseter geweest. En saus eet ik niet. Correctie: bijna niet.

 7. Ik eet vlees, niet veel en kijk ook uit wat ik eet.
  Naar nooit van een dier wat ik zelf zou hebben gehad.

  liefs van een 22 jarige

 8. De mens is een omnivoor hè…eten alles.

 9. ms

  Blijkbaar zijn ze het daar nog niet over eens. Maar wat de mens vroeger was blijft eigenlijk al gelijk. Als je geen vlees eet en je voelt je een schotelvod dan wil dat zeggen dat je vlees moet eten.

  Als ze me een goed alternatief geven dat nog goed smaakt ook, direct. Maar ik had ooit op het Cactusfestival eens een durum genomen waar ook vegetarisch tussen zat. Voedzaam kan het misschien wel geweest zijn, als je ’t opat, maar het spul was niet te vreten.

  En een alleseter? Allesvreter zal je bedoelen …

  En dan stond er laatst nog wat in de gazet over iemand die schuimrubber at. Jammer genoeg vind ik die niet zo direct terug. Aha! Gevonden!

  En blijkbaar zijn er nog meer met rare eetgewoonten.

 10. Ik eet nog vlees,maar van onze konijnen niet,heb een jaar lang volledig vegetarisch gegeten,maar tot spijt van de diertjes is ook dat weer voorbijgegaan.Dat is allemaal zeer persoonlijk hé.
  Liefs Daisy

 11. Gestoorde mensen hou je altijd…op elk gebied. Maar dat we sowieso veel te veel zijn gaan eten in de loop der jaren is wel duidelijk…ik las laatst dat obesitas als een soort van tsunami de wereldbevolking overspoelt..nou ja..bepaalde delen van die wereld dan natuurlijk…ergens anders sterven er nog steeds van de honger…tja.

 12. ms

  Ik eet in elk geval meer groenten dan vlees. Dat heb ik eigenlijk altijd gedaan behalve dan die groenten die mijn moeder maakte met die vieze witte saus, die lustte ik toen niet. Nu wél maar dan zonder vieze witte saus.

 13. Ondertussen is Basta uitgezonden en beide kalfjes werden niet geslacht.

  Een dier dat je gekend hebt opeten ,heb ik nooit gekund.Ik eet vlees en sta er niet te veel bij
  stil want anders kun je niet meer eten.Wie zegt er ons dat groenten die gekookt of gebakken worden niets voelen? Gewoon eten en er niet teveel aan denken .Anders eet je ook geen mosselen meer en noch minder kreeft die ze levend koken…om maar een paar voorbeelden te noemen.

 14. ms

  Om af te ronden.

  @ magda: ik zei het al, teveel aan denken is niet goed. Niet aan denken ook niet.

 15. Gettie

  90% van mijn “vleeseten” bestaat uit kip en vis.Op mijn boke af en toe een schelleke hesp en meestal kaas of en konfituur. De overige 10% van vlees consumeer ik dan op bbq/braderieën/feestjes en dan kan ik ook genieten van de worst hoor, maar inderdaad die beestjes heb ik dan niet gekend of geaaid hé.
  Dat die neefjes van neveneffecten het “naamgegeven’ kalfje niet gingen laten slachten was voor mij al een uitgemaakte zaak.
  @Magda, kreeften en mosselen !!! nooit van mijn leven, eerst de beestjes een gevoel geven van hier ben je veilig (effe in koud zout H20 laten verder dromen ) en ze dan boenk koudweg in de kokende pot gooien , eikes bah.
  Hetzelfde voor oesters , kaviaar… niet aan mij besteed.
  Gelukkig hebben we allen een andere visie over eten en leven en laten leven en consumeren en vooral over “overconsumeren”.
  In ieder geval, Willy mag nog ouder worden, gelukkig, want die kennen we.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén