Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De zaaier

We kenden een periode hier ten huize gekenmerkt door enkele schokkende gebeurtenissen. Schokkend in die mate dat mskes zenuwstelsel hier op de stoel zat te daveren en te beven.

De laatste dagen echter begon mske weer aan de normale dingen des levens te denken, zoals aan het bloemekeszaad dat ze bijeengaarde en ze vroeg zich af of het soms al niet te laat was en ze vergat het weer en ze dacht wat later terug aan het bloemekeszaad dat ze bijeengaarde en ze vroeg zich af of het soms al niet te laat was en ze vergat het weer en ze dacht wat … ik ga dat hier nu iedere keer herhalen, iedereen zal het wel snappen zeker …

Gisteren pakte ze het eens beter aan. Ze pakte het bloemekeszaad en zocht uit wanneer dat gezaaid moest worden.

 • Oost-Indische kers: half maart-eind mei. Oef!
 • Leeuwebekjes: april-mei. Oef!
 • Ridderspoor: eind maart-mei. Oef!
 • Million bellekes: februari. Lap!

Dat mske geen grote tuinman, in dit geval -vrouw is, dat zou iedereen al gesnapt moeten hebben, maar ze houdt wel van lachende bloemekes, dus zal ze eens zo rap mogelijk die bellekes aan een beetje grond helpen. Dat zal echt nog voor dit weekend niet zijn, want ze is een beetje verdronken in ’t werk.

Previous

Niet alles wat blinkt …

Next

Een steriele wereld

10 Comments

 1. Véél plezier met zaaien Mske. én niet te hard werken hé; T Is weekend … !
  Ps: dat was je toch niet vergeten hé … hihihi

 2. t is maar een van de vier lap
  dus dat valt goed mee
  t is weekend en even ontspannen mag, dus planten maar dan kan je straks genieten van lachende bloemekes

 3. Als je dat te laat doet, worden het maar hundred bellekes..maar da’s ook al mooi toch..?

 4. ms

  Vorig jaar had ik 15 plantjes gekocht en dat was al een zee aan bellekes. Maar het zijn wel lieve bloemekes.

 5. bea

  Veel zaaiplezier! Dat zaaien is niets, maar dan die stekjes die uitkomen en die dan moeten verplant worden…pfff…daar heb ik geen geduld voor. Maar ik kan best geloven dat als je bloemen hebt van zelfgezaaide zaadjes dat het bijzonder veel voldoening moet geven.

 6. Ik ken het wel, million bells…het lijkt op de bloemen van petunia’s, alleen dan een slagje kleiner hè..heel leuke plant. Maar zelf zaai ik dat zomergoed eigenlijk nooit..ze kosten helemaal mooi groot opgekweekt ook nauwelijks wat hier, en dan heb je minder kans dat het opgevreten wordt door de slakken als je het in de tuin of in de tuinpotten zet!

 7. ms

  Dat is nu het probleem met die bloemekes hé, dat die blijkbaar niet zaaibaar zijn, het is te zeggen dat dat maar een hybride soort van surfinia’s blijkt te zijn en als je zaait dat je dan surfinia of zelfs de hoofdvorm, petunia’s, krijgt.

  Maar ik wil dat toch wel eens uitproberen, vooral omdat er mensen zijn die zeggen dat het bij hen wél gelukt is.

  En ik zou ze binnen houden om te beginnen. En dan later buiten zetten als ze effectief groot genoeg zijn om de slakken te weerstaan.

 8. Ah ja…dat zie je vaker met dat soort hybride plantjes…ik heb eens een plantje gekocht dat werd aangeprezen als edelweiss en daar leek het ook sterk op…maar het jaar erop bleek het een Zeeuws knoopje te zijn…ook leuk, maar géén edelweiss! En alle kleuren van chrysanten blijken in de tuin terug te komen als roze..dat zal de oorspronkelijke kleur dan wel zijn zeker?
  Succes in ieder geval met het zaaien…áls het er nog van komt dan hehe!

 9. och Mske je hebt nog alle tijd hoor om te zaaien. Zolang het zo koud is buiten moet je er niet te vlug aan beginnen.Want als die plantjes binnen gezaaid worden en het blijft lang koud en ze kunnen niet naar buiten,dan gaan ze de lucht in en heb je schriele plantjes.Je kunt die bells gerust nog zaaien . Hopelijk lukt het je.Ik ben zelf al een beetje teruggekeerd van alles zelf te zaaien.Het is natuurlijk leuk als je kunt zeggen dat die mooie bloemen door jou gezaaid zijn ,maar het is soms goedkoper om de plantjes aan te kopen.
  In de volle grond zaaien doe ik dan weer wel maar dan wel de zomerbloemen.
  In elk geval wens ik je succes toe hoor!

 10. Gettie

  Dumbo dat ik ben, ik kende de 3 eerste maar de million bellekes was me vreemd.Ik dacht in 1ste instantie dat het ging om een soort fuchia, bij ons gekend als bellekesplant. Even googlen en het blijkt een mini petunia te zijn (ja, naderhand las ik het ook in de reacties, dus echt dumbo hé). Hopelijk heb je de zaadjes goed geoogst en zijn ze vruchtbaar en ontluiken ze tot mooie weelderige, langdurige bloemenpracht!
  @Magda, ik denk dat het voor mske niet van belang is dat je deze plantjes goedkoop kunt kopen. Als je, zoals mske, steeds met je hoofd moet werken, is het heerlijk om eens echt met je handen in de grond te zitten vermoed ik.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén