Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een steriele wereld

Er was een tijd dat mensen zich aan de poembak wasten en eens per week de badkuip bij de stoof haalden om een bad te nemen.

Er was een tijd dat men zei dat een kind zich vuil moest maken wou het een gezond kind zijn. Mei beweerde dat een kind een ganse kruiwagen zand moest eten eer het groot was.

Er was ook de tijd dat je naar de beenhouwer ging en je vlees in een rood papier gewikkeld werd en daarna in een gazet.

Toen kwam het besef, dat was niet hygiënisch. Hygiënisch werd toen het modewoord, zoals er daarna nog vele modewoorden zijn gekomen.

En toen kwam de dag dat het kindje niet op de grond mocht spelen want dat was niet hygiënisch. En alles werd afgeborsteld en sommigen gingen zelfs zover hun kinderen in een steriele omgeving te houden zodat ze niet in aanraking zouden komen met allerlei ziektes.

Hygiënisch? Ze hebben alles steriel gemaakt en hygiëne staat hoog aangeschreven. Maar wat blijkt? De dingen die een mens het meest ter hand neemt zijn broeihaarden voor bacteriën en die zijn voorheen ook nooit verdacht geweest.

Weet je wat mske daarvan denkt? Dat er nooit zoveel mensen ziek en dat er nooit zoveel vreemde aandoeningen geweest zijn als nu. Een steriele wereld is pas een gevaarlijke wereld. Er is geen weerstand. Vanwaar zou die moeten komen als je nooit met wat dan ook in contact mocht komen?

Previous

De zaaier

Next

Nor de cinema

5 Comments

 1. En daar heeft mske helemaal gelijk in! Het is ook de reden dat je eten nooit zo lekker meer smaakt als dat het vroeger deed…alles moet maar ‘hygiënisch’…dat is blijkbaar belangrijker dan smaak. ( en dan zwijg ik nog over alle enge stoffen die er dan nu wél in ons eten zitten..!)

 2. ms

  Juist! halen ze alle smaak er uit, de hesp van nu smaakt waterachtig bijvoorbeeld, en ze proppen er van alle bewaarmiddelen in met namen die aan vieze beesten doen denken.

 3. dat is juist, onze weerstand is noppes geworden, een klein bacterieke en we voelen ons ellendig

 4. Daar heb je groot gelijk in.Ik probeer redelijk te blijven met al dat hygienisch gedoe.Want als we daar te erg mee bezig zijn ,worden we allemaal kasplantjes.
  Daarom tuinier ik ook zo graag ,je proeft het verschil als je een krop sla uit de tuin haalt of je maakt boontjes klaar !En het vlees van een kip die op een boerderij gekweekt wordt is ook nogal verschillend van smaak dan die van de winkel.
  Ik doe enkel handschoenen aan om te wroeten in de tuin,hahahaha!

 5. ms

  Daarvoor doe ik ook geen handschoenen aan, maar ik werk dan ook niet zoveel in de tuin als jij.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén