Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Plan B: de alternatieven

Als we zo al eens iets schrijven over de trein of de bus en in de reacties dan een negatieve commentaar verschijnt over het openbaar vervoer, dan vragen we ons soms af of de lezers het grappige van die bepaalde vertelde situatie niet inzien. Want wij zijn pro openbaar vervoer. De nadelen wegen, volgens ons, niet op tegen de voordelen. En duur? Ik weet zo niet, een ritje op een kermismolen kost zoveel als een treinrit naar Tienen en je zit er zo lang niet op.

Wat we echter wél negatief vinden is die chronische neiging tot staken. Want staken dat is iets aanvechten wat in hun ogen niet eerlijk is, maar ze vechten dat dan aan tegen mensen die daar helemaal niet de oorzaak van zijn maar wel de dupe van worden.

En ja, staken is een recht. Goed! En de vakbond leverde goed werk. Ook goed! Maar te is te en trop is teveel. Dat denken wij er van.

Nu ja, wij rijden niet alle dagen en we worden daar dus gewoonlijk niet door getroffen. Maar nu hebben ze ons liggen.

Slow en mske wilden volgende zaterdag naar de markt van St. Truiden. Vandaag lukte dat niet wegens te veel werk en volgende zaterdag is wel de laatste mogelijkheid om dat bepaalde ding in huis te halen. De Lijn gaat staken. Nu is dat op zich niet zo erg. Er is een alternatief. De fiets. St. Truiden is niet zo erg ver.

Slow en mske gaan elke woensdag naar Amke en Ella en komen dan met de trein terug. De NMBS kondigt acties aan en misschien rijden treinen niet. Misschien rijden ze wél, maar mske gaat niet staan wachten op een misschientrein. Nu is dat op zich niet zo erg. Er is een alternatief. Ze kunnen in Tienen de bus lijn 313 nemen en dan met de fiets de berg op rijden. Dat deden ze vorig jaar de ganse zomer tot ze bij het kouder worden het gemak van de gedeelde bus/treinreis ondervonden.

Wat mske erger vindt is dat die van De Lijn waarschuwen dat, als er op 20 juni geen gepaste oplossing –lees: niks naar hun goesting– uit de bus komt, ze op 24 juni weer gaan staken. En dat, dat zint mske niet.

Want 24 juni is de dag van de reuzenstoet. Dan wilden ze ’s morgens met de bus naar Leuven, daar naar de markt –dat is ook al lang geleden–, daarna in Leuven centrum eens rondkijken voor een paar kledingstukken voor de zjubilee van Tante Gee om tegen de schoolbel aan de school van Amke en Ella te staan, de bus te nemen naar het station en daar de trein op te stappen, kwestie van zo snel mogelijk thuis te zijn. Ook kwestie van rap thuis te zijn wilden ze in Landen de belbus bestellen.

Als die bus van de school naar het station wegvalt, zullen ze dat te voet moeten doen. Wat die belbus hier betreft is het enige alternatief dat Slow en mske hier die ochtend vertrekken en de kinderfietskes op één of andere manier meenemen naar het station.

Voor die avond was een belbus gepland die hen naar de stoet bracht en ze wilden met de kindjes te voet in het donker terugkomen langs het sprookjesbos en het geheime weggetje, met zaklamp natuurlijk. Dat zal dan ook vervangen moeten worden door de fiets.

Zoals je ziet, er valt overal een mouw aan te passen maar we gaan toch maar hopen dat het verstand zegeviert en dat de 24ste gewoon kan doorgaan zoals hij werd gepland.

Previous

De kleine keitjes

Next

Wildkakker in Brugse school

8 Comments

 1. bea

  Ik hoop met u mee, al was het maar dat je met de kindjes en een zaklamp tevoet door dat bos kan. Niets plezanter voor die kleintjes, in het donker met een zaklamp

 2. ms

  Hupdeetze.

  @ Bea: Daar hadden ze zich ook al op verheugd.

 3. het openbaar gevoer gebruiken daar is gewoon wat extra planning voor nodig soms
  en geduld
  toen ik deze week naar Ieper ging, moesten we in Kortrijk bijna een half uur wachten, de trein stond er maar moest wachten op een andere trein die zou aanhaken
  maar saai is dat niet, altijd iets te zien hé op de perrons
  Ik hoop nu maar dat alles bij jullie kan doorgaan zoals gepland want dat lijkt me heel erg spannend
  Misschien kan je op voorhand al een schat verbergen in dat bos

 4. ms

  Ik wacht liever op een trein dan dat ik in de file sta. Echt wel. En als er soms toch eens een ietsiepietsie ergernis de kop opsteekt denk ik maar aan de ergernissen op de weg die steeds erger en erger werden.

 5. Ik erger me eigenlijk in de file ook nooit…dat is des mannens denk ik altijd hehe! En met de trein baal ik alleen als ik ‘m net voor m’n neus zie wegrijden hehe.
  Hmm ik ga maar vast duimen dan dat het de 24e goed zal gaan met die trein, zou héél jammer zijn mocht het spannende plannetje in duigen vallen hè!

 6. Amaai voor alles heb je een alternatief klaar.Maar laten we hopen dat alles goed verloopt en dat je met de kleinkinderen door het sprookjesbos en het geheime weggetje kan terugkeren.Ja met het openbaar vervoer kan je altijd avonturen beleven en je moet er niet eens voor betalen ,voor dat avontuur hé!!
  Ik begrijp de ergernis wel bij de mensen die dagelijks met het openbaar vervoer reizen en regelmatig geconfronteerd wordt met problemen zoals vertragingen tot afgeschafte treinen ,bussen die niet rijden en als toetje nog eens stakingen.

 7. Gettie

  Dat wordt veel plannen en organiseren, uurroosters nakijken van trein en of bus. Ik heb juist gelezen dat 15 juni de treinstaking niet doorgaat, alléz vooruit (jaja dubbel) dat is al iets positiefs.We moeten (willen) woensdag ook altijd met de trein naar T in T.
  Ik duim en dikke teen tegelijk en hoop dat 24 juni kan doorgaan zoals het in huize mske origineel gepland was, vooral voor de kindjes want zo een privé geheim weggetje wil iedereen wel als jeugdherinnering hebben.

 8. ms

  Dat van die niet-staking op woensdag staat al in de hupdeeetze hier boven.

  Ik hoop het ook, dat de planning van de 24ste kan doorgaan. Ik kan dat nu moeilijk gaan afgelasten, net nu ik de nodige zaklampen bij mekaar heb.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén