Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Thuis: een gevaarlijke bestemming

Vanwaar ze kwamen weet mske niet meer. Maar het was toch al duister. Ella zat achterop de fiets bij Slow en mske reed naast Amke. Ze reden door de veldweg. Daar waar geen auto’s mogen komen.

Ineens doemt er voor hen een auto op met zijn twee grote pharen aan. De auto komt in vliegende vaart op hen af en mske zegt: “Amke, het veld in”. Gelukkig zijn Amke en Ella kindjes die niet eerst willen weten hoe of waarom maar doen en pas daarna vragen stellen. Amke reed het veld in. mske had nog even de neiging om te stoppen maar ze bedacht tijdig dat dan ook haar fietslicht uitviel en ze dan helemaal niet meer zichtbaar was. Ze reed dus ook het veld in.

Hoe Slow het klaarspeelde om de fiets met Ella er op recht te houden en ondertussen nog met twee handen teken te doen aan de chauffeur, mske weet het niet. Slow was er zeker van dat die hen zelfs niet gezien heeft.

Ze waren wel alle vier akkoord dat dat een criminele zot was en dat de situatie levensgevaarlijk was geweest.

mske besloot dus in het vervolg niet meer door het veld te rijden maar gewoon over de straat. Er komen dan wel auto’s maar die straat is er tenminste op voorzien …

Waar ze op die straat geen rekening mee hielden is met het feit dat alle autochauffeurs stekeblind blijken te zijn. Want als er geen straatverlichting is zetten die hun grote pharen ook op. En dan ben je als fietser verblind.

Als je het dorpke over de berg uitrijdt is er geen licht tot aan het kerkhof op de berg. Daar staan een lamp of twee. Daarna is het weer donker tot je ons dorpke inrijdt. Telkens maar dan ook telkens komen ze nét daar van die kamikazen tegen die grote snelheid met grote pharen op door al die donkerte vlammen.

Meestal rijdt mske eerst. Dan zwaait ze haar hand eens voor haar fietslicht. Soms doven ze dan hun grote lichten. Vorige week reed Slow eerst, hij had grote nood en wou snel thuis zijn.

mske zag de auto over het midden komen en ze zag Slow, verblind door het licht enigzins van de borduursteen afwijken. Ze heeft zo hard geroepen dat al die doden daar boven op de berg dachten dat het een omgekeerde halloween was.

Slow zei dat hij niet meer over de straat wou terugkomen omdat het veel te gevaarlijk is.

Eergisteravond hebben ze de fluohesjes uit de tas gehaald die ooit in de auto stond en die hebben ze gisteravond maar aangetrokken. Volgens Slow was mske daarmee niet zichtbaarder in dat donker stuk.

En wat nu? Ze moeten toch nog thuis geraken. Liefst ongedeerd.

Previous

Subtropische temperaturen

Next

De opgelegde snelheid

7 Comments

 1. bea

  Als die phars (zelfs gewone lichten) op die vestjes schijnen zal je heel goed zichtbaar zijn hoor, iedere fietser zou dat moeten dragen als het donker is. Zelfs fietstassen met fluoriserende strepen op zie je heel goed in het donker (met licht erop )
  Fietsen in het donker is zowaar een levensgevaarlijke sport geworden, je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Tegen de zotten van autobestuurders moet dat niet gezegd worden want die beseffen niet dat ze zo zijn

 2. Wat ik gisteren in de krant las? Een stel werklui met een aanhanger achter hun busje, sneden met die aanhanger een jochie op z’n fietsje de weg af en reden over hem heen ermee! Eén van de mannen stapte uit en gooide het ventje 50 euro toe..’om een nieuwe broek te kopen’..!!! Waar gaan we naar toe in deze wereld…je bent als fietser ( als voetganger trouwens ook) vogelvrij in het huidige verkeer..wat je er ook aan denkt te kunnen doen.
  Nog een berichtje? er ging strenger opgetreden worden tegen fietsers die op de stoep rijden..wanneer gaan ze al die auto’s die asociaal op de stoep of op de fietspaden parkeren eens aanpakken? levensgevaarlijk, iedereen moet daardoor de weg op..en dáár rijden dan al die gekken…met hun grote licht op en nog niks ziend!

 3. Gelukkig had je een goede engelbewwaarder !

 4. Kan er over meespreken over fietsen en amehoela, onbezonnen chauffeurs die langs je rijden in een rotvaart!.

 5. ms

  Onze fietstassen hebben zulke strippen maar blijkbaar deert dat de auto’s niet. Als ze moeten kiezen tussen een fietser ondersteboven rijden of hun spiegel er af, dan weet ik wat ze kiezen.

  En ja, hier in het dorpke over de berg staan ze ook overal op de stoep. Maar ik heb nog nooit geweten dat er daar iets tegen gedaan werd.

  @ Ariadne: Gelukkig had Slow een goede engelbewaarder? Ah ja, ik!

 6. Hemeltje als je dit leest dan durf je ’s avonds toch niet meer de fiets op? Ik rijd in elk geval nooit met de fiets in het donker.Maar ja dan neem ik de auto .Er is een mooi afgezoomd fietspad van bij mij tot in Knokke en toch moet de kleinzoon opbellen als hij thuis komt als hij hier met donker wegrijdt.Je hoort al meer dat een auto fietsers opschept op een fietspad.

 7. ppfff, dat was schrikken, er rijden echt wel zotten rond

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén