Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Belofte maakt schuld

Ooit bij het begin van dit blog diende dit om dingen van ons af te schrijven en neen, we zouden nooit nog iets op onze lever laten liggen. Ze ontzagen ons niet, waarom zouden wij hén dan wel ontzien.

Nu, zovele jaren later liggen er zaken op onze lever en we vertellen ze niet? Waarom niet? Omdat we zo anoniem niet meer zijn? Omdat we het sop de kool niet waard vinden? Maar ze gaan maar door en zodoende schreven we een postje over wat ons bij het bloggen niet zint. We hebben het gedelete, op een moment dat we nog maar eens het sop de kool niet waard vonden.

Maar nu bij het einde van dit jaar gaan we schoon schip maken. We gaan de belofte die we onszelf deden houden.

Goed, wat ligt er op onze lever? Van sommige bloggers? Wel, sommige bloggers denken dat het gras groener is aan de andere kant van de heuvel en ze vertrekken. Ze laten alles, hun trouwe lezers en reageerders incluis, in de steek om andere dingen te gaan uit proberen. Hier achter dit scherm voelen we ons dan een beetje bij het grof vuil gezet … na bewezen diensten.

Dan heb je diegenen die na een poos terug komen en verstomd staan dat hun vroegere lezers en reageerders niet massaal om hun blognek vallen om hen terug te begroeten. Wel, de parabel van de verloren zoon is in onze ogen een heel onrechtvaardig gevalleke. Bovendien loop ik niet te kwispelstaarten, ik ben geen hond. Ik ben een kat!

Nog zoiets, mensen die telkens opnieuw, zonder verwittiging, een blog stop zetten en een ander beginnen. Het is erg vermoeiend om zo te volgen. Dat doen we dus ook niet meer. Bovendien denken wij dan, aan deze kant van het scherm, dat het misschien wel met ons te maken heeft. We hebben gisteren onze feedreader gekuist. Opgeruimd staat netjes.

En dan krijgen we ook nog de kriebels van wat anders. Want zie je, in deze maatschappij is er gezorgd voor iedereen: werklozen, zieken, … allemaal goed! De staat onderhoudt hen. Maar waar haalt de staat de centen? Juist. Er wordt voor iedereen gezorgd behalve voor de zelfstandigen, die moeten voor zichzelf zorgen want zoals één of andere hier stond te verkondigen: “voor zelfstandigen is er geen vangnet”.

Hebben wij daar een probleem mee? Neen! Jullie wel? Goed dan. Waar hebben we wél een probleem mee? Als we het eens niet zo luchtig houden en iets vertellen over de zwaardere dingen des levens dan komt er gegarandeerd uit die hoek de reactie dat we niet mogen vergeten te genieten!

Dit is een niet zo vriendelijk berichtje maar belofte maakt schuld, ook als het een belofte aan onszelf geldt.

Previous

Iets origineler zou ook eens goed zijn

Next

In enkele lijnen

18 Comments

 1. Maar ben je dan nu aan het vergeten dat je moet genieten?
  Hehe..eigenlijk vind ik dit niet zo onvriendelijk..gewoon zoals het is en overkomt voor bloggers die standvastig hun ding willen blijven doen…die komen allemáál dat soort dingen tegen. Het is maar hoe je je zelf daarbij voelt..ik voel me ook soms bij het vuil gezet..of dat de deur voor m’n neus dichtgesmeten wordt..en vooral dat je blijkbaar een FB-account móét hebben wil je sommige mensen nog op je blog zien reageren. Jammer dan..ik heb geen feedreader maar kuis geregeld mijn linkenlijstje..als er op die blogs niks meer gebeurd hoef ik er ook niet elke dag nog te gaan kijken hè..kostbare tijdverspilling. En ja…áls ze dan toch terugkomen dan is de ‘loop eruit’ vrees ik..en dat zal dan wel tegenvallen, maar dat is dan het gevolg van éigen handelen hè..dat kunnen ze niemand anders verwijten dan zichzelf..maar dat is moeilijk te begrijpen blijkbaar.
  En dat van dat genieten? pure peptalk..wat kunnen we eigenlijk anders dan dát via dit medium? dus dáár zou ik me niet zo druk om maken als ik jou was…dat soort dingen is altijd goedbedoeld (hoop ik).

 2. ms

  Wel, ik had het eigenlijk al naast me neergelegd, dat van die deur in mijn gezicht en zo, maar het wil net lukken dat er nu weer drie gevallen zijn.

  En peptalk? Mogelijk, maar dan let je ook wat op tegen wie je het zegt eigenlijk. Want, als het me niet mee zit en ze zeggen dat ik meer moet genieten, dan denk ik altijd stiekem dat ik tegen hen, als het hen ook niet goed gaat, ook niet zeg dat ze meer moeten rusten. Ik zou niet willen ruilen, maar niet ziek zijn betekent niet dat er helemaal geen mindere dagen komen.

  “Iemand” zei me dat ik teveel nadacht over mijn reacties. Misschien is dat zo, als ik zelfs mijn peptalk probeer te personaliseren.

 3. bea

  Ja genieten….volgens mij lukt dat ook maar als het goed gaat. Tijdens mindere momenten valt er maar weinig te genieten, dan ziet alles zwart en somber. Het zal wel goed bedoeld zijn maar ja, net op dat moment heb je dan aan ‘genieten’ geen boodschap. Mensen (de meeste) doen om goed te doen, soms is het moeilijk om de juiste woorden te vinden om iemand op te peppen.

 4. Maar dat is nu net het ‘probleem’..die reakties ( en dús de peptalk) zijn ook persoonlijk..en geschreven vanuit iemands eigen belevingswereld. Je kunt niet altijd goed inschatten waar een ander écht mee zit en probeert er dan vanuit je eigen standpunt en levensvisie op te reageren..en dat is er dan niet altijd precies goed óp zal ik maar zeggen. Maar niet slecht bedoeld dus..en jij hebt er dan moeite mee, maar ik zou dat dan dus naast me neerleggen..dat is ook weer iets persoonlijks hoe je je voelt over zoiets.

 5. ms

  In mijn ogen klinkt dat dan als: “hier heb je een reactie en stop nu met zagen”. Dat heb ik natuurlijk enkel als de kromme situatie langer aanhoudt dan één dag. Anders kan het me ook niet schelen.

  Het komt er eigenlijk een beetje op neer dat ik dat aanvoel als: “het is je eigen schuld! Had je maar meer genoten”.

 6. AV

  Oei. Ik heb ook een blog gehad. En ben ermee gestopt. En af en toe heb ik me waarschijnlijk ook wel schuldig gemaakt aan goed-bedoelde-maar-niet-doordachte-peptalk. Ik ben lang niet meer op internet geweest. Maar ik lees wel vaak mee. Alleen hier trouwens. For old times sake. Omdat Emes Emes is,omdat Emes wijs is en vaak wijze dingen te zeggen heeft. Omdat Emes mij in mijn mindere dagen altijd virtueel gesteund heeft. NIet denken dat ik dat vergeet he! hoewel ik niet reageer zit ik vaak te grinniken. Dom zicht voor anderen trouwens. Om maar te zeggen: stop nu met zagen.

 7. ms

  Als een mens er het minst op bedacht is, duikt zij op!

  Heb ik een déjà-vu of heb ik ooit al eens zoiets gezegd?

 8. AV

  Haha, we aim to please, euh, to surprise. Alles goed daar?

 9. Hoi Mske, ik sluit me een beetje aan bij Mizzd, ieder beleeft het bloggen op z’n eigen manier, en best neem je het niet te au sérieux op … soms heb je meer tijd om te bloggen, dan is er een periode dat het niet zo vlot … ik ben zo een 4m per jaar in het buitenland en kan dan niet bloggen, dus liggen m’n 3 blogjes stil. Het blijft een hobby, en die peptalk is meestal wel goed bedoeld.
  Ik wens je een fijn eindejaar toe, het allerbeste voor 2012. Mvg.

 10. Dat ik een tijdje uitblogwereld verdwenen was, is de schuld van skynet dat weet je maar al tegoed
  En nogmaals mijn dank voor al je te vergeefse hulp,maar ben toch je blog blijven volgen, en door al die miserie was ik het bloggen echt beu en ben dan een cursus van photoshop cs2 in volwassen onderwijs gaan volgen; Dat was twee jaar. Ik was de oudste.Van de 12 die gestard zijn, bleven er na een jaar 5 over en daar was ik bij. de lerares en medeleerlingen hebben wel wat(veel) geduld moeten hebben.

 11. Awel Ms-ke, ik versta dat sé. Daarom denk ik ook, nu(op dit eigenste ogenblik) dat ik mijn ‘ leeslijst’ daardoor ook niet meer vernieuw of aanpas. Maar al te vaak brengt dat héél veel werk met zich mee. Wees maar gerust hoor, ik heb het hier niet over bloggers die even stil liggen, neen hoor, dan blijft de URL gelijk, maar over diegene die constant ‘wippen ‘ van de éne provider, of nickname, naar de andere. Dààr doe ik dus ook niet meer meer aan mee.
  Het zij zo maar…

  Liefs, enneuh hihihi;
  ons ma die wéét er wat van hé …

  zwaai zwaaaaaaaaaaaai …

 12. ms

  @ Liliwens: die oude van jou stond ook nog in mijn feedreader. Steeds met het gedacht dat Skynet toch nog met een oplossing voor de dag zou komen.

  @ Klaverke: zoiets als dit?

 13. 😡

  ik zou mijn url hier moeten wijzigen…

 14. hmm en dat was bedoeld als :- x

 15. ms

  Héhé Olive, die van jou houd ik wel alletwee bij hoor.

 16. afa

  Als je echt ‘anoniem’ blijft dan krijg je ook weinig reacties. Vind ik …

 17. ms

  Ik heb nooit voor de reacties geblogd. Al vind ik het wel prettig als er gereageerd wordt.

 18. reacties zijn zeker leuk
  maar soms weet ik niet goed wat zeggen
  ik was alle feeds en links kwijt door internet die opnieuw moest worden geïnstalleerd
  stilaan krijg ik ze allemaal terug, door de reacties bij mij
  ik zal ze eens allemaal moeten opschrijven ingeval de computer het nog eens durft begeven

  bij deze ook beste wensen en laten we er een vredig jaar van maken, in de wereld maar ook in blogland

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén