Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Niet zonder jou

Het boek stak mskes ogen uit. Nadat ze de achterflap had gelezen besloot ze dat ze het zou lezen en ze nam het mee.

mske heeft het niet in één keer kunnen uit lezen. Ze moest af en toe stoppen om het te laten bezinken.

Het boek heet: “Not without you – Niet zonder jou” en het is een waargebeurd verhaal. Meestal staat mske daar nogal sceptisch tegenover maar het ging over mensen van haar leeftijd ongeveer. En dat maakte het nu precies zo erg. Dat dàt nog kon in die tijd, al horen we de laatste tijd meer en meer van dingen die niet door de beugel konden in de Britse kindertehuizen van toen. En dan die Britten belerend met hun vingerke: “oh no, not Belgium again” als er nog maar een kinderschandaal aan de oppervlakte komt. Zij stoppen de hunne weg.

Zo dat is ook van onze lever. Terug naar het boek dat het waargebeurde verhaal is van Alan en Irene Brogan. Ze leerden elkaar kennen in een kindertehuis, sloten vriendschap, werden daarom gescheiden en hebben elkaar enkele jaren geleden pas terug gevonden.

Net zoals die keer bij de film The Magdalena Sisters, blijft het onbegrip. Kinderen weghalen bij hun vaders, omdat die volgens de overheid geen kinderen konden opvoeden, en dan geen bezoekrecht geven? En die kinderen geen enkele kans op warmte noch vriendschap gunnen?

Okee, onze nuchtere kant zegt dan dat het verhaal misschien iets of wat romantischer kan voorgesteld zijn, feit is wel dat beiden wel degelijk in dat kindertehuis hebben gezeten.

Previous

Een mooie geste

Next

Het wit brood van de Colruyt

5 Comments

 1. Dat er nu films over gemaakt kunnen worden en boeken over geschreven is al een groot goed. Aan de andere kant..ik zou er niet naar kijken of ze lezen..ik zou er niet van kunnen slapen en wat voor nut heeft dát nu nog? Ik hoop wel dat ál dat soort praktijken toch écht eens tot het verleden zullen gaan behoren..maar er zijn nog maatschappijen en religies die achterlopen wat dit betreft..er is dus nog werk te doen, maar dat kan sneller gaan in deze tijd van leven dan ooit.

 2. Sloef goede middag…

  spijtig genoeg gebeurt dat niet alleen in België ! Fijne groetjes )pepino

 3. bea

  Dat boek zal ik ook eens lezen, staat genoteerd. Spijtig dat zulke zaken gebeur(d)en maar het is goed dat het ondertussen geweten is. Alhoewel er altijd speciale gevallen blijven bestaan die kinderen iets aandoen, het raakt niet uitgeroeit.

 4. Er is vroeger al zoveel verzwegen en met de mantel der zogenaamde liefde bedekt! Hopelijk beseffen de mensen dat ze niets meer moeten goedpraten maar dat er moet vòòrkomen worden en dat er moet gehandeld worden als er zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen.Maar naar een film hierover kijken of ene boek erover lezen….neen…ik heb tijdens mijn werkjaren genoeg gehoord en gezien.

 5. Marienne

  Ik heb nu vier hoofdstukken gelezen en die hebben me diep geraakt. Wat hebben Alan en Irene in hun jeugd al moeten meemaken. Hun moeders ovelrleden, hun vaders die niet voor hen konden en mochten zorgen. En hoe het er in de kindertehuizen aan toeging. Dat zet je aan het denken en ben ik heel dankbaar voor de jeugd die ik heb gehad.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén