Je hebt geen auto, je rijdt met de trein. En dan zie je iets eigenaardigs. Je ziet een klein kerkske uit het treinraam in een dorp dat Fexhe-le-Haut-Clocher heet.

Het laat je niet los, niet dat je er met ganse dagen loopt aan te denken of er met ganse nachten ligt van te dromen, neen dat niet. Maar bij elke treinreis kijk je weer naar dat kerkske en je denkt iedere keer opnieuw dat je verbeelding je misschien parten heeft gespeeld.

Wat gebeurt er dan als je wel een auto hebt? Neen, dan spring je niet stante pede in die auto om naar Fexhe-le-Haut-Clocher te rijden, dat doe je niet. Ah neen, want je loopt er toch niet de ganse dag mee in je hoofd.

Maar op de dag dat je besluit om eens naar de Makro in Liège te karren om die eens te verkennen, omdat die dichterbij is dan die van Machelen en dat terwijl je twee dagen ervoor nog in die van Machelen was, vraagt je lief zich af of je dat Makrobezoek niet kan combineren.

Je denkt wat smalend: “Waremme” maar dan daagt het. Vermits Fexhe-le-Haut-Clocher zichtbaar is vanaf de trein, moet dat ergens dicht bij die autosnelweg liggen ook. En dan doe je dat maar. Je rijdt de autosnelweg af, rijdt een dorpke binnen waar de tijd heeft stil gestaan en je vraagt je steeds meer af vanwaar die benaming komt.

Je lief filmt wat en dan … stopt er een auto, pal achter die van jou. Een erg joviale man ziet je naar een gedenksteen kijken en begint uit te leggen.

Hij heeft het over La paix de Fexhe en over Le mal Saint-Martin. Hij toont je alle mooie oude stenen en zegt dat je eigenlijk nog eens moet terugkomen als de kerk open is. Hij weet je te vertellen dat de kerktoren oorspronkelijk geen kerktoren was maar een “tour de refuge”.

Maar waarom een dorp met zo een klein kerkske gezegend is met zo een naam, neen, dat weet hij niet.

In 2016 zal die Paix de Fexhe herdacht worden, misschien gaan we wel mee herdenken, misschien bekijken we dan de binnenkant van de kerk en misschien weet ons dan iemand te vertellen vanwaar die benaming komt.

Ondertussen zal het kerkske niet meer opdoemen door het treinraam. Misschien vergeten we het wel tegen 2016. Misschien …

pske: het filmke is zoals altijd te bekijken onder de foto.