Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Pestvogels

Dinsdag iets na vijven kwam Luc binnen. Hij keek licht verbaasd en vertelde: “nu zag ik daar toch een eigenaardige vogel. Hij was groen en rood …”

Net voor ik: “een ontsnapte papegaaiachtige” kon zeggen, zei hij: “… en het was geen papegaai”. Maar hij dacht wel dat de vogel uit één of andere volière was ontsnapt.

De vogel was de straat over gevlogen en was in het gazon van de overbuurvrouw geland. Luc had wat beter willen kijken, maar de vogel vloog op toen hij de auto afsloot.

Later die avond keek hij weer licht verbaasd op van de pc en zei: “Dat is em!” Hij was de krant aan het lezen en daar stond dat pestvogels uitzonderlijk vroeg naar Vlaanderen afzakten.

Natuurlijk heeft Luc dat bij de waarnemingen van Natuurpunt gemeld. Maar aangezien zijn melding niet werd opgenomen, gingen we er nu van uit dat ze het niet geloofden, dat ze dachten: “zo iemand die iets in de krant heeft gelezen”. Een foto als bewijs zou nuttig zijn.

We wilden woensdag al eens gaan kijken, want in de richting waar hij vandaan kwam is een locatie waar heel wat besjes staan. Het had geen nut. Het heeft de hele woensdag geregend. Niet dat wij bang zijn voor wat regen. Maar ik denk dat die vogels zich dan ook niet laten zien.

Daarom had het ook geen nut om het gordijn wat opzij te schuiven en het gazon van de buurvrouw zo af en toe eens in ogenschouw te nemen. Zelfs door het gordijn bleek de grote afwezigheid van welke vogel dan ook.

Donderdag haalde ik de verrekijker er bij. Ik speurde de omgeving af, fototoestel binnen handbereik, ornitholoog in eigen huis. Het mocht niet zijn.

En toen kwam de mail van Natuurpunt!

Doordat je bij de waarnemingen moest aanvinken wat je had gezien had Luc in al zijn verstrooidheid een spotvogel aangeduid.

Dat aanvinken vind ik dan ook geen goed systeem, aangezien je zowel bij het aanvinken als bij het zelf invullen moet weten welke vogel je precies spotte en een meerkeuze toch wel vergissingen in de hand werkt. Soit, Luc had zich vergist.

Maar een foto wilden we wel.

We liepen de richting uit vanwaar de vogel kwam, zagen herfstige taferelen en hele zwermen trekvogels. We haalden een frisse neus en eindelijk hadden we enkele kilometers op de Runtastic.

Maar dat waarom we dat allemaal deden? Noppes!

Pestvogels!

Previous

Voor de ronde lijn

Next

Frieten plantaardig?

4 Comments

 1. Ik vind het toch ook altijd spannend om een vogel te spotten.
  Wat de spotvogel betreft: wij hadden een koppeltje in onze tuin twee jaar geleden. Moeilijk waarneembaar maar goed te herkennen aan hun gefluit. Spotvogels zingen vaak melodietjes van andere vogels en geven er een rare draai aan, vandaar hun naam. Om dit precies te weten te komen is er ook een specialist ter plaatse geweest, want wij kwamen er maar niet uit.

  • ms

   Volgens natuurpunt was er een app, zodat je onmiddellijk je waarneming met foto kon doorsturen. Die is blijkbaar niet meer beschikbaar.

   Er is wel nog een app die vogelgeluiden herkent. Misschien download ik die wel. Probleem is dat ik tijdens het wandelen wel de Runtastic op zet.

 2. Luc

  Die foto, ik kom niet meer bij.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén