Nu de knallen verstomd zijn en het jaar goed en wel ingeburgerd is, ga ik het eens over dat vuurwerk hebben.
Het verwonderde me te lezen dat men dat een traditie noemde. Voor zover ik weet is vuurwerk geen traditie van ons. Als kind heb ik het nooit gekend. Ik heb daar pas een 20 jaar geleden voor het eerst mee te maken gekregen.
Als het nu een traditie is, is het een erg jonge traditie, die ook weer van elders werd ingevoerd.
Wat ik me wel herinner is een traditie die nu -misschien- niet meer bestaat. In mijn kinderjaren werd er geschoten op de vooravond van een huwelijk. Dat ging met een carbuurkanon.
Eén keer heb ik erbij gestaan waarbij ik één slag heb weten afgaan. In elk geval mocht het niet nà 22u, wist mijn vader te vertellen. Ik heb het later nooit meer gehoord, nooit meer meegemaakt. Misschien woonde ik toen in een gebied waar het niet gangbaar was.
Ik zocht foto’s van een carbuurkanon, maar die welke ik vind kloppen niet met mijn herinnering. Volgens mij was het een soort verticale buis die men liet vallen op een vlakke ondergrond. Ik ga er van uit dat die carbure door de slag tot ontploffing werd gebracht.
Als ik het nu opzoek, lijkt het wel verboden te zijn, gezien het ontploffingsgevaar van carbure maar sommigen hebben het er nog over. Ze stellen voor om met vuurwerk te knallen.
Na enig zoekwerk heb ik toch wat meer uitleg gevonden: op Wikipedia.
Matroos Beek
Het vuurwerk is in Nederland traditie rond de feestdagen, dat was het volgen mij ook nooit in België. Dat van die schoten met karbuur op de avond voor een huwelijk herinner ik mij ook nog uit mijn kindertijd.
ms
Er wordt dan ook in Nederland veel vuurwerk afgestoken dan bij ons. Bij ons in het stadje was het verboden. Maar je weet hoe het gaat, ze doen het toch. Twee hele knallen vielen ons te beurt.
Het schieten voor een huwelijk blijkt nog steeds gedaan te worden alhoewel er een speciale vergunning moet voor aangevraagd worden. Maar ik heb het enkel in mijn kindertijd geweten maar toen verhuisden we en daar werd het niet gedaan.
Bertie
Ik weet niet beter dan dat er met oudejaarsnacht vuurwerk werd afgestoken. Veel knalwerk, er zal niet genoeg geld zijn geweest voor sierwerk.
Het was feestelijk, iedereen ging naar buiten om elkaar Zalig Nieuwjaar te wensen. Gevaarlijk was het ook, een paar jongens gooiden graag rotjes naar de meiden.
Melkbussen en carbid is een oudejaarsgewoonte in het Noord-0osten van Nederland maar naar men zegt wordt het nu ook meer op andere plaatsen gedaan.
ms
De eerste keer dat wij het meemaakten, dachten we dat een folieke van de buurjongens was en zaten we met een doodsbange hond in onze armen.
Hoe het er aan toeging met oud/nieuw weet ik niet. Wij moesten thuis altijd op ons normale uur naar bed. We wensten ’s morgens een gelukkig nieuwjaar. Ik ging al uit toen ik voor de eerste keer de overgang wakker meemaakte.
Bertie
Een groot verschil.
Wat de dieren betreft, de meeste mensen zijn verstandig genoeg om ze overdag al binnen te houden en ze aan de lijn uit te laten. Met een kat is dat lastiger.
We hebben ook wel honden gehad die amper reageerden.
ms
De jaren daarop hebben we de hond ook binnen gehouden. We hadden er meer dan één en de andere reageerden er inderdaad niet op. Toen we het wisten was er natuurlijk geen probleem meer. Maar die eerste keer hadden we het niet zien aankomen.
annaberg
Wij hadden het nog nooit meegemaakt, dat vuurwerk met Nieuwjaar, tot we Nederlanders als overburen hadden …
Bertie
Eh…☻
Niet iedereen houdt ervan.
annaberg
Nee, inderdaad.
ms
De traditie werd dus geïmporteerd. Rechtstreeks uit Nederland.
annaberg
Inderdaad. Na 30 jaar gaan ze terug naar het Noorden. Het wordt hopelijk weer stil met Oudjaar.
ms
Dat hoop ik ook. Het is voor niets nodig.
Dit gezegd met het risico dat men mij asociaal gaat noemen.
annaberg
?
ms
Bertie
Je bent geen aso als je niet van vuurwerk houdt, dan zou meer dan de helft van de Nederlanders asociaal zijn.
ms
Het is wel de stempel die je krijgt als je te kennen geeft dat je iets wat een ander plezant vindt maar niks vindt.
Maar lawaai en herrie vind ik echt niet feestelijk.
JasMien
Wel, toen ik met mijn neef oudjaar in NL vierde, gingen we de zaterdag wandelen in Loon op Zand natuurpark. Constant hoorden we knallen en schoten. We kregen al schrik dat we als levend wild aanzien zouden worden en binnen de kortste keren een portie hagel in ons lijf zouden hebben zitten.
Toen we 2 dames tegenkwamen, vroegen we wat die geluiden toch waren?
Die keken ons aan alsof we debielen waren???
“Nou dat is vuurwerk hoor, drie dagen voor nieuwjaar en drie dagen na nieuwjaar mogen wij beginnen vuurwerk afschieten, de hele dag door. Gisteren hebben jongeren nog het bushokje weggeblazen”…
Daar stonden mijn neef en ik … als verslagen wild …
ms
Een busje weggeblazen? Hier heet dat vandalisme.
Gelukkig hebben ze jullie niet weggeblazen. Ik zou er niet gerust in zijn.
Ik heb het niet voor knallen, maar meer vrees ik een afgeweken wat-dan-ook die in de dakgoot zou ontploffen of weet ik veel. Maak het maar mee.
JasMien
Ja die dames vonden het grappig. Blijkbaar dagelijkse kost daar met oudjaar ?
Ik was er ook niks gerust in zonne. Van smorgensvroeg tot een stuk in de nacht …
ms
Ieder diertje zijn pleziertje …
Suskeblogt
Dat schieten voor een huwelijk heb ik hier ook gekend. Meestal bebeurde dit op een open vlakte. In mijn straat hebben ze het hier ook eens gedaan, met als resultaat dat de bruidegom is spe diende afgevoerd te worden.
ms
Ik heb het één keer gezien: juistgeteld één knal! Daarmee weet ik dat het niet echt een kanon was, maar iets dat met kracht op dat kruit (carbure zeker) viel.
Mijn moeder wou echter niet dat we erbij bleven).
Suskeblogt
https://nl.wikipedia.org/wiki/Voorhuwelijksschieting
ms
De link stond al in het logje ook.
Suskeblogt
oeps, heb ik niet opgelet.
ms
elsjeveth
Durf het eigenlijk niet te zeggen. Ben dol op de Nederlandse traditie vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het heeft voor mij zoiets van, alle narigheid van het afgelopen knal de lucht in en op naar een heel schoon nieuw jaar.
ms
Er moeten nu eenmaal voorstanders zijn, anders was het een jammer van het verschoten geld en zaten diegenen die er niet van houden maar wat in het ijle te kletsen.
Zij
Dat voor het huwelijk schieten, kende ik niet. Tot ik er hier in het dorp mee te maken kreeg. Blijkbaar is het hier helemaal ingeburgerd.
ms
Sedert ik het meemaakte in dat ene dorp had ik er nooit meer van gehoord. Ik dacht dus dat het uitgestorven was.
Zij
Hier in ieder geval dus niet 😉
ms