Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Driekoningentaart of … Eigen schuld DIKKE bult

Vandaag is het Driekoningen. Dus eten wij straks driekoningentaart. Omdat dat we enkel met ons twee zijn zullen wij die niet in één keer op krijgen. Maar wij doen het, als herinnering aan vroegere jaren met de kleindochters, maar ook omdat we die traditie niet opnieuw willen stop zetten.

Want vóór de kleindochters deden wij daar niet aan. Toen leek het wel een beetje een uitgestorven traditie. Bij ons moeder thuis mocht het niet. Ze was zo streng katholiek maar de plezante dingen waren nonsens.

En de kleindochters sturen we straks ook een whatsappke, dan zijn ze er ook een beetje bij.

En dan komt nu de andere kant van de medaille.

Voor wie nu denk dat dat allemaal ook niet goed is voor het kcal tellen, eerst die Bossche bol en nu die driekoningentaart, ik lever daarvoor in op ander vlak. Wees gerust, die zijn meegerekend.

Want weet je, dat ken ik al langer. Dronk ik een glas wijn, nam ik een versnapering … er wist altijd wel iemand te vertellen dat dat ook niet zo goed is voor de lijn. Ik heb er dus ervaring mee.

Dus als iemand zich geroepen voelt … kom dan liever langs, eet een stuk mee, dan wordt mijn deel kleiner.

Previous

De kathedraal

Next

Onbehaaglijk akelig rijm

29 Comments

 1. peter grey

  Is dat zo’n taart waar een witte boon in zit en als je die treft dan ben je…. koning, of weet ik wat? Ik woon net iets te ver weg, anders kwam ik een stukje taart eten, want als het degene is in de header, dan ziet-ie er heerlijk uit. (En om misverstanden te voorkomen, ik voel me níet geroepen er wat dan ook over te zeggen. 🙂 )

  • ms

   De boon is jaren vervangen door een miniatuur personage uit dat kerstgebeuren maar ja, dat is het.

   Het was dus eigenlijk een kinderfeest, veronderstel ik, met dat koninggedoe, maar nu zit er zelfs al een kroon bij.

   En ja, die taarten zijn lekker, dat zijn frangipanetaarten (één van mijn favorieten, om niet te zeggen “dé”). En die eet ik dus één keer per jaar.

 2. Die ziet er lekker uit. Ik vraag me af welke vulling erin zit.

 3. Ik ken deze traditie alleen van verhalen.

  Wel heb ik onthouden dat met drie koningen de kerstversierselen opgeruimd mogen/moeten worden.

  Stille groet,

  • ms

   Wel ja, de dag na Driekoningen “mag” de kerstdecoratie weg, “moet” is een lelijk woord.

   Ik denk dat men zich daar vroeger meer aan hield. Nu zijn er mensen die eerder opruimen, anderen laten het dan weer eindeloos staan.

   Ik vind het goed zoals het was, morgen gaat de kerstboom terug de zolder op.

 4. Waar is de tijd dat ik zelf een driekoningentaart (met boon) bakte?! Lekker dat die was! Maar ik had gisteren ook al een Bossche bol op, dus ik laat het maar zo. Volgende maandag ook alweer worstenbrood en appelbol. Het houdt niet op. En ik heb net een nieuwe broek besteld waar ik nog wel in wil kunnen eens ze aangekomen is.

  • ms

   Wel bij ons was die Driekoningentaart niet ingeburgerd geraakt, tot de kleindochters er waren.

   Worstenbrood en appelbol heb ik al -heel stiekem- op de agenda zien staan. Luc zorgt er elk jaar voor dat we dat niet vergeten én dat ze er zijn.

   Ik koop momenteel geen broeken. Zolang ik nog in de mijne blijf kunnen, wil dat zeggen dat het nog zo erg niet is. 😮😂

   • Ik ben van gewicht al jaren hetzelfde hoor. Ik kocht een broek omdat ik er nog wel eentje extra kon gebruiken voordat ze het model weer veranderen.
    Mijn worstenbroodjes maak ik tegenwoordig zelf sinds onze goeie bakker gestopt is. Nadeel is dat we ze wel eens ne keer meer eten nu …

    • ms

     Wel, ik was in 2020 fel afgevallen. Dat was mijn “gezonde” bmi. Een skelet.

     Door de quarantaine ging ik terug aan het bakken, kwam een kilo of 5 à 6 bij en bleef zo.

     Nu zegt de dokter dat er 10 af moet, want “ik zou wel eens …”

     • Bij mij moeten er ook minstens 10 af voor een gezonder BMI maar ik voel me goed en ik eet gezond. Het zal blijven zoals het is.

      • ms

       Hij heeft het niet over een gezonder BMI. Hij heeft het over andere dingen. Hij dreigt met hart- en vaatziekten en met suikerziekte. Dingen waar ik geen last van heb -en niet heb- maar wel eens zou kunnen krijgen.

       Als ik zeg dat ik niet veel suiker eet zegt hij dat er in brood ook suiker zit. Daar stopt het. Ik heb ooit geprobeerd te ontbijten met havermout. Ik kreeg maagpijn en stopte ermee.

       Weet je, wat ik ook doe, dood ga ik toch. En vergelijken met mijn voorouders? Mijn moeder had water op het hart, mijn vader kreeg een longontsteking in de kliniek, mijn ene grootmoeder een hersenbloeding, de andere weet ik niet. Mijn ene grootvader is doodgereden. De andere stierf aan een foute diagnose van een dokter.

       Ik denk dat het voor mijn gezondheid gevaarlijker is me dingen in mijn hoofd te halen waar ik zelfs met een glazen bol niet zeker kan van zijn.

       • Suikerziekte kan ik al niet meer krijgen, dat heb ik al. Zit in de familie.
        Ja, in brood zit suiker. In bijna alles zit suiker. Zullen we dan maar verhongeren? Dan gaan we ook dood.

 5. De enige feestelijkheid waren de drie koningen die in de kerststal ’n beetje naar voren werden gehaald. Als het niet vergeten werd tenminste.
  De taart ziet er lekker uit, eet smakelijk en wat je calorieën betreft, daar zal ik me echt niet mee bemoeien hoor. 😄

  • ms

   Die drie koningen dichter zetten deed mijn moeder dagelijks. En als ze er waren moesten ze terug de doos in. 😉

   Die kcal hangen mijnen voeten uit.

 6. Vroeger kwamen kinderen aan de deur “driekoningen” zingen, maar da’s al lang geleden. Tegenwoordig merk ik er niets van dat het driekoningen is.

 7. Drie koningen, voor mij is dat de dag dat mijn man op die dag is gestorven tien jaar geleden precies. Ik zei toen dat hij met de koningen mee was gegaan. Al mis ik hem nog steeds zelfs na tien jaar, de scherpe randjes van het verdriet zijn er af. Ik denk nog vaak aan hem niet gek als je zolang samen bent geweest.

 8. elsjeveth

  In Griekenland zei de uitbater van een taverne tegen ons: never drink without having a snack en bracht ons ongevraagd heerlijke hapjes die ons niet in rekening werden gebracht. Come back next year ! We gaan dat zeker doen.

  • ms

   Toen we hier in het begin woonden kregen wij ook een hap (een wordt, een gekookt ei, …) in het café. Nu zijn er geen cafés meer, behalve in Landen zelf.

   • elsjeveth

    Oh spijtig een dorp zonder café 🥹

    • ms

     Hier zijn erg weinig cafés. In ons dorp is er zelfs niks. Wij moeten echt voor alles naar Landen.

     Het café in het naastgelegen dorp, waar we indertijd die worst e.d. kregen, is nu ook dicht én verkocht.

     Het is een uitstervend iets. En zij die overblijven serveren vaak nog e.e.a. zoals spaghetti of croque monsieur.

     • elsjeveth

      Bij ons in het dorp een viertal cafés en gelukkig nog allemaal springlevend. En twee restaurants. En nog een echt ouderwets chinees restaurant. Ik vermoed dat het komt door de fietstoeristen wandelaars en bootjes in het haventje in ons dorp

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén