Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De warmte

Ik herinner me de zomers van weleer. Als kind liepen we in het Park van Aalst en stopten telkens bij de bron om onze oorlelletjes nat te maken. Dat was verfrissend.

Over die fameuze zomer van 1976 had ik het al. Ik herinner me de warmte, maar niet op die manier. Ik herinner me de warmte die me bezorgd maakte over een jongetje van vier maanden oud.

Later was er wel eens een koele zomer, ik werkte halftijds en moest de hele zomer lang een sweater aan om te gaan werken.

De laatste jaren waren ze wel warm. In 2014 lastten we nog een wandeling aan Hadrian’s wall af omdat het ondoenlijk was.

Toen we de warmtepompen lieten plaatsen, zagen we af van de subsidie die we konden krijgen als we de koelelementen lieten uitschakelen. Zijn we nu blij dat we dat niet deden.

Op de eerste dag van de hittegolf ging op de slaapkamer voor de eerste keer de airco aan tot we naar bed gingen. Luc vond het te warm, maar wou toch niet de ganse nacht de airco aan laten. Hij sliep zonder (beddegoed) maar ik sliep mèt.

Alle voorgaande zomers ten spijt, dit vind ik een warme zomer. In vergelijking met die van 1976? Ik weet het niet maar in de krant1 roepen ze op om foto’s en herinneringen te delen van de nog tropischer zomer van 1976.

Zoals gezegd, ik was erbij en maakte hem mee. Er werd toen zoveel komaf niet over gemaakt. Ach ja, er was geen internet, je werd niet elk moment van de dag om de oren geslagen met vermeldingen over hoe warm het wel was. Dat kwam pas ’s avonds in het nieuws. Dat was het toen: “nieuws”. Nu is het aanhoudende aaneenschakeling van verkondigingen over records en weersverwachtingen.

Hoe ik er tegenover sta? Het is zomer, we konden zoiets wel verwachten.

1 Het Nieuwsblad

Previous

De kleren maken de man

Next

Ondanks het vliegengaas …

10 Comments

 1. Ik herinner me die lange hete zomer van 1976 nog heel goed. Wij zijn dat jaar in september getrouwd (het heeft de hele dag gegoten) en moesten in juli en augustus ons appartement schilderen en behangen. Dat was wel heet maar toen kon ik dat nog. Nu zit ik de hele dag binnen niks te doen.

  • ms

   Ik werk me niet dood, maar ik ben wel een beetje actief.

   Eigenlijk ben ik nu wat bezig met zaken die ik in de winter dacht te doen. Zo een heel klein beetje maar.

 2. De mooiste zomer van mijn leven was die van 76. Ik voelde de warmte niet want ik was teveel bezig met andere zaken… mijn eerste speklief!

  • ms

   Ik zal maar zeggen dat ik maar veronderstel dat ik weet wat een speklief is, want dat woord ken ik niet.

   ?

   Gezien de leeftijd die je toen, volgens mijn berekening moet hebben gehad kan ik me inbeelden dat dat een fantastische zomer moet geweest zijn.

   ?

 3. Ik herinner m e die zomer ook nog. Veel gebeurde er niet tijdens de zomervakantie. Waarschijnlijk was het daarvoor te warm.

 4. elsje

  De zomer van 1976 herinner ik me nog heel goed. Mijn ex-man en ik hadden ons eerste huis gekocht. Er moest nog veel gebeuren maar het was zo heet…
  We lagen liever aan het strand dan te zwoegen in onze nieuwe woonst.
  Schoonpapa was daar niet altijd even blij mee.

  • ms

   Wij woonden toen in het huis dat mijn ouders pas hadden gekocht voor na hun pensioen. Vader was rijkswachter en ze moesten dus in de huizen van de gendarmerie wonen.

   De woonplaats was een aanbouw en had een plat dak. Dat was een oven. Zoneke en ik zaten dan altijd in de eetplaats, die was koeler.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén