Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De grote magazijnen

Het is een heel oude herinnering in die mate dat ik er me niet veel van herinner.

Tijdens een verblijf bij mijn grootmoeder in Laken besloot ze dat we naar een winkel in Brussel gingen waarvan de naam in mijn oren klonk als “bommarsjee” maar waarvan ik later te weten kwam dat het Au Bon Marché1 moest zijn.

Volgens mijn herinnering was die toen op de hoek van de Nieuwstraat en de Kruidtuinlaan, wat na opzoeken niet juist lijkt te zijn.

Wat weet ik dan wel nog juist aangezien ik van de winkel zelf ook al niets meer weet? Het enige dat me bijbleef was de buitengevel, die ik nogal impressionant vond, maar belangrijker was de muziek daarbinnen. Die was van een wat zagend, zeurderig type en die bleef me bij.

Die bleef me zelfs in die mate bij dat ik later als ik bij de grote magazijnen -zoals mijn grootmoeder dat soort winkels placht te noemen- binnenging dacht: “Bommarsjeemuziek”.

Dat soort muziek hoorde ik nog, lang nadat mijn grootmoeder er niet meer was. Iemand heeft me ooit, toen ik het eens luidop zei, verteld dat het jazz was, waar ik dan weer sterk mijn twijfels over had. Ik had/heb een andere voorstelling van jazz.

Meestal hoor ik nu de muziek in winkels niet eens meer behalve als die te luid staat en/of van een genre dat bepaald niet aangenaam is tijdens het winkelen.

1 Wikipedia

Previous

Een huis met deuren

Next

Rare waarheid

11 Comments

 1. Wat een mooie herinnering! Nu je het zegt, ik sprak vroeger ook over ‘supermarktmuziek.’ Een soort lichte, vrolijke muziek, genre onbekend…

 2. Een mooie herinnering, inderdaad. Echt iets van een kind, bommarsjee.
  Alleen de naam Bon Marché is me bekend. Moet wel een grote zijn geweest dat we die kenden tot in NH.
  Van vroeger weet ik het niet meer of en zo ja welke muziek er speelde in winkels. Tot nu, bommarsjeemuziek. 😀

  • ms

   Ze spelen zogezegd altijd muziek die de mensen tot kopen zou aanzetten. Ik vraag me af of dat soort muziek daarvoor uitgevonden werd.

 3. Het zou mij niet tot kopen aanzetten. Dat denk ik, ik weet niet zeker of ik onbewust toch beïnvloed werd. Ik weet het gewoon niet meer van supermarkten.
  Uit een spijkerbroekenzaak liep ik weg van de herrie. Mooie rock maar niet om bij winkelen. En de restaurants in de jaren 60-70-80 meden we ook door de gladde vioolmuziek.
  En dan nog de tingeltangel met kerstmis. :-/

 4. Dergelijke muziek noemt men Muzak. Achtergrond muziek die de klanten zou aanzetten tot kopen.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Muzak

 5. elsje

  Dat is een mooie herinnering. Ik vraag me af de bonnmarsjee toen al Muzak opzette om klanten te verlokken tot aankopen. Maar een mooi verhaal blijft het.

  • ms

   Het zal voor mij toch altijd bommarsjeemuziek blijven. Dan weet ik zeker dat het dat is wat ik bedoel.

   ?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén