Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wisselgeld wisselen

Wij, vooruitdenkend, hebben altijd wisselgeld bij als we een rommel- of boekenmarkt doen. Wat betekent dat we een hoop nikkel en een pakske briefjes van 5€ meenemen.

Die briefkes van 5€ kan je bij bepaalde banken zo uit de automaat halen.

Laat ons nu, bij het thuiskomen bemerken dat we geen enkel briefke van 5€ meer hebben maar wel drie van 10€ en ééntje van 20€. Dat kwam ook omdat onze buurman zonder wisselgeld had gezeten en dus zomaar bij ons komen wisselen was. Tja … zeg eens “neen”.

Nu moeten die briefkes tegen de volgende markt terug gewisseld worden. Ik vraag in een winkel, die ik niet ga noemen omwille van wat volgt, om die lap van 20€ om te wisselen. Ik vraag niet alles ineens, er staan nog klanten achter ons. Hij doet dat zonder morren.

Dus vraag ik gewoon de volgende keer in diezelfde winkel om een briefje van 10€ te wisselen. Dat kind zegt dat zij dat niet mogen.

Die bank van ons -ik zucht even- is niet zo eenvoudig. We rijden er nooit voorbij omdat we steeds de straten in het centrum mijden als we met de auto zijn en we gebruiken dan ook meestal de automaat op de grote steenweg. Deze keer reden we dan maar om door de drukke winkelstraat en ik ging naar de bank. Geld wisselen gaat zomaar niet. Dat gaat wel maar dat moet aangevraagd worden. Ze willen dat wel aanvragen maar dat kan enkele dagen duren en dat met een feestdag en een andere aanstormende markt in het verschiet.

“Ach” zegt Luc “ik vraag het wel even bij de bakker”. Daar kan het ook al niet, want dan klopt de kassa niet meer.

Oplossing? Ik ga straks naar onze bank, stort die briefjes op de rekening en daarna gaan we bij die bepaalde bank, waar je die biljetten van 5€ kan krijgen, dat bedragske er terug afhalen.

De vraag die wij ons al dikwijls hebben gesteld: “Hoe doen oplichters dat toch?”

Previous

Contactloos

Next

Ten koste van originaliteit

18 Comments

 1. Het is blijkbaar niet meer evident om zomaar aan klein geld te geraken. Aan groot geld vermoedelijk wel… dat lijkt me dan meer het terrein van de oplichters.?

  • ms

   Er is de laatste tijd ook veel sprake van valsemunterij, maar die kunnen ze ook zo uitbetaald krijgen.

   En wat de bank betreft, ik begrijp wel dat ze niet meer, zoals vroeger aan een buro met volle lades met baar geld kunnen werken.

   Maar er moet toch een betere manier bestaan, zoals wisselautomaten? Ik zag wel al zulke automaten maar dan wel om te wisselen tussen munten en briefkes, maar voor zover ik weet, staat hier zo niets.

 2. Zoals de laatste oplossing, zo moet het bij onze bank ook.
  Hoe oplichters het doen weet ik niet, ik denk dat ze niet malen om kleine briefjes. Dat is iets voor gauwdieven.

  • ms

   Gauwdieven en valsmunters, inderdaad, daar had ik niet bij stilgestaan.

   Maar die oplossing die hebben we nog al toegepast. Een poos geleden kregen we een oud model van briefke van 50€ en omdat ik zeker wou zijn dat het niet vals was stortte ik het ook en haalde het geld opnieuw af. Ik kreeg toch datzelfde oud biljet terug zeker.

   Toen moesten we ook bij de ene bank storten, bij de andere afhalen.

   Ik opperde dat wij misschien beter de buren ook niet meer zouden helpen, waarop Luc zei: “En als wij dat dan eens nodig hebben?” Sceptisch als ik ben denk ik dat wij wél nul op het rekest zouden krijgen. Het zijn trouwens niet altijd dezelfde buren.

 3. Hier kan het gelukkig nog in de buurtwinkel en aan de betaalautomaat die ook stortingen aankan. ?

  • ms

   Wel wij hebben dus het geluk dat er in de buurt van onze bank een bank is waar je kan kiezen welke biljetten je wil inclusief die van 5€. Dat kan bij de onze dan weer niet, daar kunnen we wel stortingen doen maar is de afhaalkeuze beperkt: briefkes van 10€, van 20€ of van 50€. Combinatie kan ook, maar geen van 5€.

   Eigenlijk heb ik nog nooit bekeken of we bij die andere bank een storting op onze rekening kunnen doen, waarschijnlijk wel, maar waarschijnlijk gaat daar dan ook nog een dag of wat over.

 4. Ooit op mijn vorig werk een vals briefje van 50 euro gehad.
  Wisselen is niet simpel meer. De meeste automaten geven alleen vanaf 20 euro.

  • ms

   Bij onze bank is 10€ het kleinste af te halen biljet.

   Het rare is wel dat bij andere filialen van die andere bank geen briefjes van 5€ te krijgen zijn.

 5. Ik werk vooral met girale betalingen.
  En mijn aankopen doe ik graag met pinnen.

  Mijn bank heeft zelfs geen kantoren meer.
  Geld opnemen doe ik uit een muurautomaat.

  Geld storten kan ik niet meer ….

  Voor internet- en pinstoringen houd ik dus mijn hart vast.

  Vriendelijke groet,

 6. Ik vind het een enorm gedoe worden dat geld. Bijna overal kun je pinnen, ook kleine bedragen, maar juist waar je niet kunt pinnen wil je met contant geld kunnen betalen. En de pinautomaat bij mij in de buurt geeft alleen briefjes van 20 en 50 euro uit. Dus als ik bijvoorbeeld even bij de bakker een knabbelstengel of een kaasbroodje van 0,75 wil kopen voor mijn kleindochter, moet ik dat met een briefje van 20 doen. Zegt de verkoopster: “ik heb geen wisselgeld, kunt u dat even pinnen?”

 7. elsje

  In Berlijn aten we in een restaurantje waar we niet via pin of met creditcard konden betalen. Onze mond viel open. Verdachten de eigenaar meteen van allerlei mafia toestanden. Zover is het met ons al gekomen. Zelfs op de Haagse Markt is pinnen overal mogelijk.
  Jullie wisseltruc vergt wel heel wat creativiteit.
  Maar wat oh wat als straks sprake is van plotse langdurige pin en internet storing.
  Ik hou mijn hart vast.

  • ms

   Wij hebben wel altijd baar geld bij ons, maar daarom niet in briefjes van 5€.

   Het overkwam ons in de Kringwinkel in Veurne. We waren daar een midweek bij Sunparks en na de wandeling sprongen we er eens binnen. We hebben het spul opzij moeten laten zetten om naar een bankautomaat te gaan zoeken.

   Sedertdien neem ik op wandeling ook altijd wat baar geld mee.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén