Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wisselen en teruggeven

Soms, op de boeken- en/of rommelmarkt, krijg je een briefje van 50€ in je handen gestopt voor een betaling die de 5€ niet haalt. Om goed voorzien te zijn steekt al ons nikkel wat samen, maar voorzien we ook altijd voldoende briefjes van 5€ om te kunnen teruggeven. Die kan je niet bij elke bank uit de muur halen, enkel bij sommige.

Wat nu? Vandaag zitten we op de boekenmarkt en we hebben geen wisselgeld bij gehaald. Eén briefje van 50€ kunnen we wel wisselen, maar wat als gebeurt wat nog nooit gebeurde? Wat als er een tweede koper opduikt die een boek van 5€ koopt en met een briefje van 50€ betaalt?

Gisteren overdacht ik en twijfelde. Ik had me ’s morgens een gemakkelijke trainingsbroek aangetrokken, een losse floddertrui, had mijn haar wat achteloos in een stuk elastiek gepropt en liep er nogal nonchalant bij.

En echt, ik had geen zin om dat allemaal teniet te doen voor wisselgeld. Dan zou ik nog liever zo door Landen lopen …

Ik had een inval! Als het ondenkbare zou gebeuren, dan neem ik dat briefje van 50€ aan, geef de klant de keuze tussen efkes met Luc een klapke doen terwijl ik met die 50€ bij de lekkere bakker zo een paar koffiekoeken ga halen of dat hij zich efkes verder in de hal mag gaan bezighouden terwijl Luc naar de lekkere bakker gaat. Dat we deze keer niet met Google Pay of Payconiq zouden betalen is dus het vermelden niet waard.

Ik zou gaan hopen … maar neen, dat hoeft ook niet. Zoals ik hierboven al aangaf: “deze keer”, want die lekkere bakker krijgt sowieso elke maand Luc op bezoek.

Boekenmarkten maken hongerig.

Previous

’t bennekik è

Next

Boekenruilkasten

8 Comments

 1. Daar de automaten één voor één verdwijnen zal het niet makkelijker worden om cash te betalen of wisselgeld bij zich te hebben.

 2. Onze Nederlandse overheid wil van alle contant geld af. Benieuwd of ze dat zal lukken. Ik ben alvast tegen. Bovendien willen ze elke banktransactie boven de €100,- controleren.

 3. Lastig en gedoe.
  Hoewel ik niet op de markt sta heb ik ook regelmatig los geld nodig, kleinere bedragen. Daarom vraag ik af en toe in de supermarkt of de caissière een briefje van 10 of 20 wil wisselen, of bij de servicebalie.
  We zijn vast niet de enige.

  • ms

   Soms doen we dat ook, soms gaat dat, soms zeggen ze dat dan de kas niet klopt.

   Meestal zijn die laatste dan invallers of stagiaires. Misschien mogen die dat niet. Misschien hebben ze gewoon geen zin.

 4. elsjeveth

  10 euro contant steevast in mijn portemonnee, verder is het alleen pinnen geblazen. Laatst betrapte ik me op de vraag ´mag ik zo betalen´ (contant met een briefje van 5) eigenlijk is dat toch te gek voor woorden?

  • ms

   Minstens 10€ elk. Maar hier moeten we dat nog niet vragen. Er zijn wel meer mensen die nog met contant betalen zonder te vragen.

   Wij weten wel dat we bij ons in Landen niet aan een lekkere kebab geraken als we geen contant bij hebben. Dit wordt echt wel een eetlogske.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén