Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De keuze te over

De banaan zoals wij die nu kennen zou binnen vijf jaar verdwijnen1. Zo koppen wel meerdere kranten. Nog vijf jaar tijd om een herinneringsfoto te maken en afscheid te nemen van dat onderdeel van mijn ontbijt.

Toen bleek de Colruyt, die de onze tijdelijk verving, ineens geen losse appelsienen meer te hebben. We brachten voorverpakte mee. Die zitten in een netje en de ervaring leerde ons dat die nooit zo lekker zijn. Dat waren ze niet. Droog en saploos en aaneenhangend van de velletjes.

Ik greep terug naar een oude liefde: de pompelmoes. Jaren geleden, héél veel jaren geleden, at ik er dagelijks ene. Wanneer en waarom dat stopte? Daar moet ik toch even over denken. Niet zo handig om te eten op het werk? Geen tijd? Gemakkelijker alternatieven? Eerlijk, ik weet het niet.

De pompelmoes dus. Indertijd sneed ik die in twee en lepelde die uit. Zou er in deze moderne tijd geen modernere manier bestaan, vroeg ik me af. Niet dus. Doorsnijden en lepelen staat nog steeds met stip vermeld bij het eten van de roze pompelmoes bij het ontbijt. Wat is er met de gele van lang geleden gebeurd? Gaat men nu echt al bepalen wanneer je welk fruit mag eten?

Maar het einde van de nood was in zicht want daar was onze Colruyt en we konden weer de lekkere losse appelsienen kopen. Luc is namelijk niet zo zot van pompelmoes (en dat is een onderdrijving).

Na de ervaring met de appels hebben we nog twee keer een zak meegebracht … met bedroevend resultaat en drie dagen buikpijn voor Luc als gevolg.

Nu heb ik die dagelijkse appelsien door een pompelmoes vervangen, de dagelijkse appel door een appelsien. Alleen zijn die pompelmoezen niet enorm groot en de appelsienen wel. Moet er nog een plaatje bij? Bij deze …

Gelukkig is er nog een ander onderscheid en moet ik niet constant hun ID opvragen.

Met de komende perenoogst en de appelen daar in een huppeltje achteraan krijgen wij binnenkort wel een luxeprobleem. Welk fruit ga ik dan weer door iets anders vervangen?

Ach dat is toch simpel op te lossen! Dan vervang ik toch gewoon een hele maaltijd door een fruitpapke.

1 Het Laatste Nieuws

Previous

Niet zonder deken

Next

Wat ik niet wil zeggen

14 Comments

 1. Roze pompelmoes eet ik ook vaak. Helaas niet dagelijks, het schijnt geen goede werking te hebben op de pil tegen de cholesterol… jammer, anders at ik er ook elke dag een. Hier worden tegenwoordig veel zwarte bessen gegeten. Ook de sinaasappel eten we veel. De banaan staat nog steeds aan top. Af en toe een appeltje wil er ook wel in.

  • ms

   Toen ik het opzocht kreeg ik als resultaat dat het helpt bij het afvallen1. Ik dacht dat, als het een fabeltje is, ik er toch maar niets verkeerd mee deed.

   Maar er staat ook dat het goed zou zijn voor de cholesterol1. Tegenstelling in de berichtgeving?

   1 Goed Gevoel

   • Het kan best goed zijn voor de cholesterol, maar als je medicatie daarvoor moet nemen, heeft het een invloed op de bijwerkingen van het geneesmiddel. Opgezocht en gevonden: Grapefruit vertraagt de afbraak van statines in het lichaam. Dit wordt een ‘interactie’ genoemd tussen grapefruit en statine. Hierdoor kan de statinespiegel in uw lichaam te hoog worden, wat het risico op bijwerkingen vergroot.

    Je zou misschien denken, waarom eet je dan niet gewoon grapefruit en neem je geen medicatie? Omdat enkel medicijnen helpen aangezien ik een erfelijke vorm heb. Zelfs van water stijgt mijn slechte cholesterol vervaarlijk hoog.

    • ms

     Neen hoor, dat denk ik zeker niet. Natuurlijke middelen zijn goed voor wie niet echt grote problemen heeft op gebied van cholesterol of aanverwante.

     Luc moet nu ook pillekes nemen voor de bloeddruk en moet ook eventuele bijwerkingen in het oog houden.

     • Mijn man neemt er ook tegen de hoge bloeddruk. Al heel lang eigenlijk. Het gaat goed met zijn bloeddruk met dat pilletje. Maar nu sukkelt hij al meer dan drie jaar met een verdoofd gevoel, of gevoelloosheid dus, in zijn voetzolen. Dit blijkt nu een nevenwerking van het geneesmiddel te zijn. Een nevenwerking die nog niet in de bijsluiter staat.
      Dat zal dus iets anders moeten worden…

      • ms

       Luc neemt ze nog niet zo heel lang. Hij is onlangs maar terug op controle moeten gaan om te zien of het pilleke aanslaat. Dat doet het dus. Nu maar hopen dat er niks vervelend roet in het eten gaat gooien.

       Want drie jaar met iets rondlopen en niet weten vanwaar het komt is ook niet echt een lolletje.

 2. Appels, kiwi, bananen etc komen hier op het menu.
  Pompelmoezen laat ik aan mijn vrouw over. Hier sluit ik me aan bij Luc.

  • ms

   Dagelijks at ik een banaan bij het ontbijt, een appel als tussendoortje en een appelsien als tussendoortje. Dat is nu wat omgegooid.

   Kiwi’s heb ik ooit dagelijks gegeten maar ik stopte toen ze de ene keer te plat en de andere keer te hard waren.

   Af en toe brengen we eens zwarte bessen of witte druiven mee, maar dat is eerder sporadisch, zeker geen constante.

   Soms proberen we een nieuw soort fruit dat meestal toch bij proberen blijft.

 3. Pompelmoenen zijn best lekker maar ook bij mij spelen medicijnen een rol.
  Misschien wordt er tegen de bananenschimmel op tijd een middeltje gevonden.
  Ik hoop het, het is een smakelijke vrucht.

  • ms

   Ik prijs me gelukkig dat ik niet moet omkijken naar bijwerkingen.

   Zelfs als ze iets vinden tegen de bananenschimmel gaat de prijs fors omhoog gaan. Dat las ik ook al in een ander artikel.

   Er zijn nog andere varianten, zeggen ze dan. Waarom maken ze er dan een probleem van? Omdat ze die eerst nog moeten manipuleren (transport, bewaarmiddelen, …) om commercieel haalbaar te zijn?

 4. elsje

  Appels en peren niet aan mij besteed. Mijn maag zwelt op gelijk een ballon. De hele dag heb ik het idee plots te kunnen opstijgen. Grapefruit en dan liefst de roze variant en Mineola’s eet ik graag en heb ik geen last van. Steenfruit zoals kersen aardbeien perzik en nectarine laat ik liggen ook daar zwelt mijn maag van op.
  Laatst een fruitsalade gemaakt van ananas, mango en granaatappel pitjes. Dat is een heerlijke wake-up call als variatie.

  • ms

   Appels eten wij het ganse jaar door. Peren zo enkel de weken/maanden na de perenoogst (zolang ze nog wat krokant zijn).

   Verder blijven wij trouw aan ons traditioneel fruit.

   Ananas kan maar dan bij de kip met curry of op de pizza Hawaii.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén