Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vintgar vs Pokljuka

Soteska Vintgar of The Vintgar Gorge is een gerenommeerde kloof waar je inkom moet voor betalen. En niet echt weinig. Parkeren kost er 5€, een volwassene betaalt 10€ om er in te geraken.

Wat was dat nu met die Pokljuka die ik al twee keer vermelde? Voor we vertrokken was het al rap uitgemaakt. Ik vond recensies en beschrijvingen van een Pokljuka kloof die zeker even mooi is als de Vintgar maar dan wel gratis.

Maar dan kregen we die ene dag die regen en bleek die Pokljuka glad te worden. Op de toeristische dienst noemden ze het zelfs “mogelijk gevaarlijk”, maar dat kan van de kleur van mijn haar hebben afgehangen.

Ergens -eigenlijk zou je zoiets direct moeten opslaan- vond ik ook een aanwijzing voor bij regenweer voor de Vintgar gorge. En daar had ik echt wel wat aan. Er stond: “als het regent: draag een regenjas”.

We besloten dat we de toeristische toer op gingen, we zouden 25€ betalen met de overweging dat die mensen er blijkbaar erg veel tijd en moeite hadden ingestoken om het toegankelijk te maken.

We waren er om 9u ’s morgens. Geen lange wachtrijen zoals die waarvoor de site had gewaarschuwd en waren alras sprakeloos en dat kwam echt niet omdat je toch niks gezegd krijgt boven al dat watergeweld uit.

We realiseerden ons wel al snel dat die hele kloof zijn geld waard was, geloof dat maar, want zonder al die aangelegde houten looppaden zou je er nooit in kunnen, zou je nooit zien wat er te zien was.

En toen we op het einde waren gekomen en ommekeer moesten maken snapten we wel wat er daar loos kon zijn. Er was net een groep langs de tweede ingang binnengekomen, die we echt voorbij gestormd zijn om het terug wat rustiger te hebben. Ook hier kwam “volgende keer” ter sprake, namelijk toen we beslisten dat we volgende keer nog vroeger zouden gaan.

Of zoals de barman in de cafetaria waar we achteraf genoeglijk een koffie gingen drinken het verwoordde: “in de zomer sleffen de toeristen op één rij de ene kant op en op één rij de andere weer terug”. Hij zei niet “sleffen”, hij zei “slenterend”.

Ik was al blij dat de manier waarop hij “toeristen” zei blijkbaar niet op ons leek te slaan.


Meer foto’s
en
Filmke van Luc

Previous

Bohinj is …

Next

Even een onderbreking … Doha

10 Comments

 1. Mooie plek daar. Mij krijg je er nog met geen stokken naartoe. Ben als de dood voor loopbruggen en kloven.

  • ms

   Het is er geweldig mooi. Al zei Luc net nog dat je nooit kan weergeven op film of foto hoe het er werkelijk uitziet.

   Jammer dat je er als dood voor bent.

   De enige reden waarom ik het niet zou gedaan hebben -en dat heb ik ook op voorhand zo gezegd- was als ik had moeten aanschuiven of als er te veel volk zou geweest zijn. Daar krijg ik het dan enorm benauwd van.

   Gelukkig was er zo vroeg nog niets aan de hand, maar het werd nipt op het beginstukje van de terugweg. Daar is namelijk nog een ingang. Op de foto hierboven zie je de mensen achter mij op het ogenblik dat ik ze in zeven haasten voorbij was gestoven.

   Als we het ooit opnieuw doen -het begint er naar uit te zien van wel- en we doen de kloof ook nog eens, zullen we bij opening -om 8uur- op die parking staan.

 2. Van een indrukwekkende schoonheid. Wat zou ik daar graag wandelen!

 3. Het ziet er al indrukwekkend uit op die foto. Wat moet het dan niet in werkelijkheid zijn.
  Leuke info over die kloof heb je voor ons.

  • ms

   Absoluut adembenemend. Van begin tot einde.

   De waterval kan je wel gratis zien, mocht je willen, die ligt bij het terugkeerpunt buiten de betalende zone.

 4. Schitterend! Je moet geen hoogtevrees hebben, dan zal het een prachtige tocht zijn.

  • ms

   Het was niet echt hoog, maar je hing voor het overgrote deel van de kloof wel in het ijle, al heb ik daar de hele weg niet aan gedacht. Ik denk wel dat die houten paden stevig verankerd zitten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén