Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Terug naar af

Zo, daar zitten we weer. In ons kot! Het zat er aan te komen en het was onafwendbaar. Zo zeggen de mensen dat dan.

Voor ons verandert er in wezen niet veel. Niets om zo te zeggen. Eigenlijk mogen we blij zijn dat wij zo saai zijn. Dat we niet op ons lappen gaan, niet gaan buurten, niet gaan eten in de huizen van meer eten dan honger.

Toch enkele bedenkingen. Ik las laatst iets over de jongere generatie die het er van neemt omdat ze maar één keer leven. Ze moeten wel oppassen dat het geen korte keer wordt als ze zo voortdoen.

Maar ik heb nieuws voor hen. Iedereen leeft maar één keer, ook de oude mensen die hun hele leven hebben gewerkt en nu een rustige oude dag wilden beleven.

Ophokken dus. Strengere maatregelen kunnen we enkel toejuichen maar dan moeten ze ook secuur toegepast en opgevolgd worden. Zoals Peter Mijlemans1 het stelt:

… de achterdeurtjes sluit voor de minderheid die al maanden foert zegt tegen alle maatregelen.

En dan heb je de historie van de mondmaskers. Blijkbaar zijn er van die modellen met een -fancy?- ventiel die het ademen gemakkelijker maken, maar het risico op besmetting helemaal niet tegengaan², enkel de drager vaart er wel bij.

Daar hou ik in de toekomst dan ook rekening mee. Mensen met zulk een mondmasker, U weze gewaarschuwd: “kom niet te dicht in de buurt want die nonchalance hangt ook mijnen hoebel uit en ik zou wel eens mijn -teveel aan- geduld kunnen verliezen bij zoveel onachtzaamheid.

Dat is nog zo een punt. Ieder zijn mening. Dat heet vrije meningsuiting. Maar heeft iemand die niet gelooft in het gevaar van Covid het recht om binnen de anderhalve meter te komen van iemand die dat niet wil? Neen dus! Dat is ook vrije meningsuiting maar dan de mijne.

Zo komen we bij het volgende punt. Hoe je ruzies moet vermijden met familie en vrienden omdat de meningen niet met elkaar stroken.

Ik maak daar simpelweg komaf mee. Zint het iemand niet dat ik geen bezoek dat niet Zoneke heet bij mij thuis binnen wil, dat ik niet binnen op bezoek wil bij iemand die niet Zoneke heet, dat ik momenteel niet naar feesten wil, niet naar begrafenissen? Het zij zo. Zijn ze er kwaad om of over? Daar heb ik geen probleem mee.

En zeggen: “Heb begrip” en “Benadruk waarover je het eens bent³” is gewoonweg een poging tot paaien en vooral voer voor mijn -teveel aan- geduld en geloof me: momenteel heeft dat ook een indigestie.

1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad
3 VRT NWS – url: https://vrtnws.be/p.LN4X0pwdV

Previous

Het Zwarte Niets

Next

Overdachte overweging

10 Comments

 1. Het is misschien zielig voor een bepaald slag jongeren, maar ik vind het egoïstisch dat ze doodleuk hun eigen gang gaan en geen rekening houden met anderen.
  Voor de ontkenners heb ik geen goed woord over, ook niet voor de lakse mensen die elkaar aansteken en gewoon doorleven zonder benul.

  • ms

   Zielig? Afin ja. Ik vind het vooral egoïstisch en enorm schrikwekkend als ik in de reacties van HLN lees dat ze voor doden van boven de 80 toch de economie niet kunnen verzwakken.

   Ik sta verbaasd als ik lees dat alles stilleggen “voor die 70 doden” per dag toch niet bepaald evenwichtig is. Wie zulke dingen denkt of zegt heeft blijkbaar ook niet verder nagedacht over het mogelijk aantal doden per dag als er niks wordt gedaan.

   Ik heb begrip voor bepaalde situaties maar men kan niet een regel maken en alle eventuele uitzonderingen gaan opsommen. Dat vormt dan weer achterpoortjes.

   Maar ik hoop dat diegenen die naast de paadjes lopen er dan ook begrip voor hebben dat ik dat niet wil.

 2. Gisteren hebben ze toch wel de kroon gespannen in Antwerpen. Zeer beschamend…

  • ms

   Het hele weekend was zeer beschamend maar die fameuze zwarte zondag spanden ze inderdaad de kroon: zij die winkelden, zij die de mensen opriepen om niet te gaan, zij die hoopten dat het zou gieten, maar toch niet besloten dat de winkels dicht moesten alhoewel het in hun macht lag maar ook zij die zulke mensen een praatstoel gaven.

   Moesten die reporters daar nu écht de hoop gaan vergroten? Dat is hun job, inderdaad. Maar daarom moesten ze nog niet aan een groot aantal winkelaars individueel gaan vragen wat ze gingen kopen.

   Elk van die hun argumenten veeg ik onder tafel. Ze liegen allemaal over de hoogdringendheid schatten allemaal die hoogdringendheid verkeerd in.

  • Geen probleem met de lockdown light hier. We doen het voor het hogere doel en ook een beetje voor onszelf want wie zorgt er voor zoon vier als wij ziek worden?

   • ms

    Het hogere doel? Dat is precies wat men nu niet wil kennen blijkbaar.

    Toen wij jong waren zei men dat we later maar moesten doen wat we wilden. Zo lang willen ze nu niet meer wachten.

 3. elsje

  Leven en laten leven kan niet veranderd worden in leven en blijven leven…wat je mening ook is, allerbelangrijkste blijft respectvol omgaan met de medemens en je daarnaar gedragen.

  We houden vol…

  • ms

   Dat doe ik, maar anderen vegen hun voeten aan respectvol omgaan met mensen die wel voorzichtig willen zijn, want ze lachen die vierkant uit.

   En dan heb ik er een hekel aan als ze, mede door hun gedrag, toch corona krijgen en komen bleiten in de gazet.

   Dat ze die mensen willen spreekbuis maken om anderen te alarmeren, om anderen te sensibiliseren, ik snap het. Maar dan hoop ik ook weer dat men snapt dat ik daar niet echt van onder de indruk ben. Ik denk dus niet “wel besteed”. Dat komt omdat ik niet zó slecht ben, niet zó slecht zou willen zijn, maar ik ga niet bepaald overlopen van compassie. Er is genoeg gewaarschuwd.

   Die compassie heb ik wel voor ouden die sterven omdat de jongere generatie vindt dat ze overbodig zijn zonder te denken aan wie ze hun geliefde vrijheid toch maar te danken hebben.

   Mijn respect voor anderen eindigt dus waar het hunne voor mij andersdenkenden zou moeten beginnen.

 4. Ik respecteer ieders mening, maar dwaas gedrag en domheid, daar pas ik voor. We zijn genoeg gewaarschuwd. Straks ga ik met iemand boodschappen doen die geen auto heeft. Mondmasker verplicht in mijn nabijheid en nee, mee naar binnen achteraf doe ik niet. Zo simpel. Indien protest moeten ze maar iemand anders zoeken.

  • ms

   Deze vorm van lockdown is in die mate voor ons gemakkelijker omdat we nu nog wel Zoneke en de kleindochters kunnen zien met in acht name van de nodige voorzichtigheid. Mijn kleindochters zijn tenslotte niet echt kinderen meer.

   Ik heb ook mijn hart vastgehouden toen ze het hadden over niet-essentiële verplaatsingen.

   Dat was bij de eerste lockdown en toen beperkte dat veel meer, omdat zowel Zoneke als de kleindochters meer dan tien kilometer van hier wonen maar ook omdat anderen wél met hun fiets 50 km van huis mochten waardoor wandelen hier in de directe omgeving onmogelijk werd.

   En niet-essentiële verplaatsingen staan nog altijd op de helling al zie ik het gevaar ook niet echt, zolang je op die verplaatsing geen zotte stoten gaat uithalen.

   Maar als het zo beslist wordt zullen wij dat wel volgen, al vrees ik dat ik dan even een geschreven klapke ga doen over die fietssnelwegen bredere betonstroken die dicht bij ons onze enige wandellocatie i.e. uitlaatmogelijkheid vormen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén