Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

FOD Financiën waarschuwt … en wij ook

Een vervolgske? Om het in moderne taal te zeggen: “Betaalmaat af-The sequel” Shoot the Anglicisation of the Flemish/Dutch language.

Na de waterval aan rommel, zoals vermeld in bovenvermeld log, besloten we de politie niet te overvallen … met een overvloed aan rommel.

Luc had namelijk een e-mailadres gevonden om het te melden bij “Safeonweb1“.

Waarop we de volgende dag de waarschuwing van FOD Financiën in de gazet² konden lezen. Of die van Safeonweb nu gedacht hebben: “We gaan wij onze Luc eens gaan helpen sie” of dat ze die bepaalde maandag zoveel meldingen hebben binnengekregen, dat hebben ze er niet bij gezegd.

Waarop ik gisterenmorgen een tweede -dringender- mail kreeg van PayPal en me toch licht ongemakkelijk ging voelen. Ik ging even checken bij PayPal zelf. De rekening bestaat niet meer, dat staat vast. Ik vond een artikel over wat te doen als je twijfelt³. Je kan zulke e-mails doorsturen.

Gelukkig had ik de eerste in een map “Oplichting” geschoven en kon ik hen beide berichten bezorgen.

Nu kan iedereen zich de vraag stellen waarom ik het de moeite waard vind om er een tweede log van te maken. Misschien wat onnozel maar ergens vind ik wel dat er niet genoeg gehamerd kan worden op het gevaar van te veel vertrouwen.

Als iemand aan je deur staat, zegt dat hij van de FOD Financiën komt en geld vraagt, geef je het toch ook niet zonder controleren? Waarom zou je het dan wel doen als het per e-mail gebeurt?

En als iemand aan je deur staat en vraagt om drie Adidas T-shirts te betalen die je niet kocht of om je handtekening te zetten onder een formulier waarop staat dat jij die niet bestelde …

Denk je dan niet dat ze naar de hel en de duvel kunnen lopen en bovendien de bomen in kunnen? Anders, ik wel.

____________________
1 Safeonweb
2 Het Nieuwsblad
3 PayPal
____________________

Previous

Ouder worden

Next

In de ban van …

18 Comments

 1. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn tegenwoordig. Men wordt steeds sluwer en beter in oplichting via internet. Het nieuwe stelen.

  • ms

   Dat is juist, maar bij sommige zaken vraag ik me toch af waarom de mensen zo goedgelovig zijn.

   Zoals nu vanmorgen las ik weer over een nieuwe vorm van oplichting in Nederland1, waarvoor ze hier al waarschuwen omdat die dingen toch overwaaien naar hier.

   Iemand belt dus op, zegt dat er fraude op je kaart gebeurd is, zegt dat je je kaart moet doormidden snijden, ze gaan die komen ophalen en je krijgt een nieuwe. Wabliefteru? Dat doe je toch sowieso niet?

   Toen ze een paar jaar terug mijn Visakaart blokkeerden omdat er gepoogd was om geld af te halen heb ik overal geluisterd, inlichtingen ingewonnen om toch maar zeker te zijn dat er niks was wat ik had kunnen doen om het te verhinderen.

   Men noemt mij wantrouwig, maar de meeste mensen zijn veel te goed van vertrouwen.

   Wat niet wegneemt dat ik vandaag of morgen niet gerold kan worden. Altijd en altijd op je tellen passen en in geen enkele valstrik trappen kan ook wel eens verkeerd lopen.

   1 Het Nieuwsblad

   • Hier hebben ze het ook geprobeerd via sms. Bankkaart was zogenaamd verlopen. Ik kan me wel voorstellen dat er meerdere mensen in trappen als ze dit massaal versturen.

    • ms

     Ja? Ondanks het feit dat er, telkens je een nieuwe bankkaart krijgt, ook telkens bij vermeld is om toch maar die oude te vernietigen en niet te laten rondslingeren?

     Ik zal moeten accepteren en toegeven dat ik dus écht wantrouwiger ben. In zulk geval zou ik denken dat, als ze toch waardeloos is, ze dat ook voor anderen is en dat ze vernietigen wél een optie is maar dat ik ze dan wel zelf kan laten verdwijnen.

     Ik volg de regel van de bank die zegt dat een bank nooit zulke berichten stuurt via sms of e-mail. Bij eventuele twijfel pak ik de telefoon en bel mijn contactpersoon bij onze bank. Die weet dan wel hoe laat het is.

     Alhoewel, wantrouwig? Ikke? Ik ken iemand die nog wantrouwiger is dan ik. Zoneke weigert zelfs contactloos te betalen om die reden. En betalen met de telefoon, zoals ik doe, vindt hij ronduit gevaarlijk.

     • O, maar ik ben ook oplettend hoor, maar ik heb al gemerkt dat mijn echtgenoot dat minder is en dat hij daar wel slachtoffer van zou kunnen zijn, mocht ik hem niet erop wijzen. Dus er zullen er wel meer zijn zoals hem. Van mijzelf ben ik ook niet zo zeker… Zelfs ik was bijna het slachtoffer na een phishing mail een paar jaar geleden. Ik kon mij wel voor mijn kop slaan!
      Met de telefoon betaal ik ook niet, ik vind dat ook gevaarlijk. Zelfs geen app van de bank op mijn smartphone.

      • ms

       Ik vind die betaalapps veiliger dan die plastic kaart, omdat alles toch met een vingerafdruk of een persoonlijke code moet.

       Zoneke beweert dat ze zelfs geld kunnen afhalen terwijl zo een kaart in je portefeuille zit. Dat weet ik niet, maar mijn kaarten zitten wel in een Secrid.

       • Ja dat klopt. Mijn broer bewaart zijn betaalkaarten in speciale hoesjes waar men jouw kaart niet kan doorheen scannen. Zijn dochter, mijn nichtje, werd vermoedelijk op die manier 10.000 euro van haar rekening gehaald. Na bijna twee jaar en procederen, heeft ze haar geld terug. Vandaar dat mijn broer nu ook dat systeem hanteert. Ik kende het nog niet, hij liet het mij toevallig een paar weken geleden zien.

 2. Groot gelijk dat je hierover blogt. Een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn. Soms krijg ik mails van banken waar ik niet bij aangesloten heb. Zo ver gaan ze soms.

  • ms

   Die kreeg ik vroeger wel meer. Maar nu zijn ze blijkbaar uitgekookter.

   Eigenlijk heb ik een lichte argwaan omdat ik die PayPal net opzegde en dan ineens die mails kreeg.

   Ik zal maar in toeval geloven omdat ik die enkel op dat ene e-mailadres kreeg.

   Eigenlijk zouden ze meer mensen moeten bereiken met die acties. Want niet iedereen leest de gazetten op internet.

 3. inderdaad, hoe wantrouwiger hoe beter.
  Ik kan me wel voorstellen dat met name ouderen slachtoffer zijn oplichting. Voor mensen als wijlen mijn ouders was de bank een soort heilig instituut dat hun geld beheerde, hypotheken en spaarboekjes, als die belt of schrijft moet het belangrijk zijn. Zo denken naïeve mensen nog steeds .
  Ik verbeeld me slimmer te zijn maar wie weet loop ik er ook een keer in.

  • ms

   In deze dagen denk ik dat het misschien wel nuttig zou kunnen zijn moesten politie- en/of gemeentediensten een omzendbrief bezorgen via de brievenbus. Misschien zelfs de banken ook.

   Ze zouden meer mensen bereiken die niet zo geïnteresseerd zijn in internet.

   De tijd van toen is lang voorbij. Mijn moeder bewaarde de aandelen nog in de kleerkast.

 4. Mijn moeder ook, alle waardevolle papieren. In een blikken trommel ivm brand. ☻

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén