Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het automatisme

Het was me in het verleden al opgevallen, je weet wel, de dagelijks terugkerende likes van mensen die dat een poos vol houden en er dan de brui aan geven als ze zien dat je er niet in trapt. Al is dat laatste nogal een groot woord om te zeggen dat je wel gaat kijken wie ze zijn maar hun blog je niks te vertellen heeft of helemaal buiten je interesses ligt of in een taal is geschreven die je niet kent.

De laatste tijd vroeg ik me eigenlijk af of het mogelijk is om automatisch te liken. Want telkens ik ’s morgens mijn ogen opende en mijn telefoon pakte stond er al een like bij het log van de dag. Ach ja, het kan hé.

Maar gisteren had ik toch wat anders bizar aan de hand. Er stond geen log, ik moest het nog schrijven. Ik schrijf, herlees en post. De tijd van het posten en ik zag rechts in de bovenhoek al het meldingslampje voor een like.

Daarom ben ik even op “autolikes” gaan googelen. Er wordt wel naar verwezen maar of ze echt bestaan is een even groot raadsel als het bestaan van spoken en geesten.

Dat het al veel vroeger door anderen werd opgemerkt werd bewezen door een forumbericht1 van jaren geleden. En net zoals voor voornoemde spoken en geesten vind ik het antwoord niet overtuigend.

____________________
1 WordPress Forum 2012

Previous

Soms is een woord als een ander

Next

Modderboel aan de Paddepoel

19 Comments

 1. Dat is niet zo best… Ik durf wel eens liken omdat ik niet meteen een commentaar weet. Maar dat betekent enkel dat ik het heb gelezen.

  • ms

   Dat doe ik soms ook wel. Of als iemand anders al reageerde met wat ik ook wou zeggen.

   Maar dat is dus niet wat ik me afvraag. Dat zit hem in wat je zegt in je volgende reactie.

 2. Soms krijg ik likes binnen de drie seconden na publicatie, terwijl je toch minstens een minuut nodig hebt om alles te lezen 😆

 3. ik volg wie ik wil is mijn gedacht hierover. Ik krijg soms likes van uit de vreemdste uithoeken van de wereld, maar ik heb niets aan hun schrijven. Vertalen kan je, maar dat is geen reden om te volgen. Ik weet ook niets over lippenstiften, mindfulness of andere zaken die je gezond en mooi maken. Of er automatische likes bestaan weet ik niet maar tegenwoordig is alles mogelijk op dat gebied.

  • ms

   Wel ja, ik denk dat het wel moet bestaan. Die eenmalige likes van lippenstiften- en mindfulnessbloggers krijg ik ook. Die kunnen me echt niet schelen.

   Maar het is de constante van die dagelijkse like … nog vóór ik mijn ogen open heb waar ik me afvraag of de mogelijkheid bestaat.

 4. Het prettige van het geven van een like vind ik dat ik kan aangeven dat ik iets leuk/interessant vond om te lezen zonder iets op te schrijven wat misschien al door iemand anders – ongeveer – is verwoord. Maar een reactie binnen minuut nadat je iets hebt gepubliceerd, dat is vreemd

  • ms

   Likes of reacties, het blijft ieders vrije keuze.

   Maar een like die gelijktijdig met het posten komt vind ik eigenlijk opdringerig en waarschijnlijk iets dat via een bot getriggerd wordt.

 5. Dat automatisme zou wel eens echt kunnen bestaan. Ook bij nij komt het voor dat er meteen een like staat, praktisch tegelijk met plaatsen.

  • ms

   Precies.

   Je hebt de tijd nog niet om het eindresultaat te bekijken of die like staat er.

   Op zich niet erg maar wat willen ze ermee bereiken? Dat ik terug ga liken?

   Hmpf …

 6. Wel ik geef een like als ik het bericht gelezen heb. En als ik dan nog een comment heb, geef ik die ook.
  Als ik niet direct weet wat te comment-en, dan geef ik enkel dus een like.
  Kan je nog volgen?

  • ms

   Ja hoor. Maar ik ben zeker dat de liker in kwestie dat bericht niet gelezen heeft, meer nog, dat hij geen Vlaams begrijpt.

 7. Ik heb de optie niet dat mensen een post kunnen liken, doen ze het via de app dan krijg ik er geen melding van. Dat heb ik uit weten te zetten. Volgens mij is dat automatisch liken een systeem in de hoop dat jij op die pagina gaat kijken. Ik like nooit, ik laat een reactie achter. Weet ik er niet op te verzinnen dan komt een reactie later weer.

  • ms

   Ik vind het liken wel een goeie optie.

   Die automatische likers doen geen kwaad. Ik ga één keer op dat blog kijken, dan weet ik hoe laat het is.

   Ze zijn een ietsiepietsie eenvoudiger dan spammers, die moet je verwijderen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén