Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het drinkgeld …

nu beter gekend als fooi, heb ik altijd beschouwd als een teken van waardering omdat iets naar je volle goesting was en je op die manier je dank wil tonen.

Op een keer vroeg men mij, toen ik met de kaart ging betalen, om daar het bedrag na te vermelden dat ik als fooi wou geven. Dat vond ik een beetje bizar. In mijn gedacht was dat iets dat ik vrijwillig gaf en niet iets waar men moet om vragen.

Oh ja, ik weet wel dat er lijsten bestaan waar vermeld staat wat je zou moeten geven als fooi. En nog oh ja, ik weet wel dat men in Amerika minder pree krijgt omdat de baas het drinkgeld mee incalculeert. Maar ik doe daarmee wat ik wil en dan wel gewoon omdat een fooi of drinkgeld bedoeld is voor de persoon aan wie ik het wil geven en niet voor de zaak of voor de hele groep of voor de baas.

De eerste keer deed ik het, ik vulde een bedrag in, de tweede en alle volgende keren niet meer. Ik ga niet mee in een zottekesspel.

Noem me nu naïef als ge wilt, maar gisteren schrok ik toch wel toen ik las dat een fooi, die via het kaske gegeven wordt, belast wordt1. Wabliefteru? En nu vraagt Horeca Vlaanderen de fiscale vrijstelling van de fooi?

Dan geef je iets om je waardering te tonen en dan loopt de baas of anders de fiscus er wel mee weg? Ik denk dat ik nog meer zal doen wat ik wil.

1 Het Laatste Nieuws

Previous

Rustig tempo

Next

Een vervolgske

11 Comments

 1. Schandalig is dat.

 2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik doe dat al jaren … rekening betalen met de kaart en cash het drinkgeld

  • ms

   Toen ik het las was ik eigenlijk opgelucht dat ik me maar één keer liet overhalen om het met de kaart te doen en dat ik toen had besloten om drinkgeld altijd in de hand te geven.

   Fooien zijn geen inkomsten, het is -zoals gezegd- een teken van waardering.

 3. De fiscus probeert overal haar slag te slaan.
  Drinkgeld cash geven is het enige middel hiertegen.

  • ms

   Ik snap niet waarom de horeca daarin meegaat en de mogelijkheid biedt om met de kaart een fooi te geven. Omdat er mensen zijn die nooit geld op zak hebben?

 4. Fooi geef ik altijd apart in cash, het liefst bedoeld voor de ober/serveerster zelf maar als een bedrijf een gezamenlijke fooienpot heeft kan ik daar niets tegenin brengen.
  Dat het belast was wist ik niet. Dan zal het in Nederland ook wel zo zijn, een hebberige fiscus is universeel.

  • ms

   Ik geef het ook aan de persoon aan wie ik het wil geven. Wil die het in een gezamenlijke pot steken is dat zijn/haar beslissing. Dat zal van de sfeer binnen die groep afhangen, denk ik.

   Bizar dat de fiscus zich met die minuscule bedragjes bezig houdt terwijl er over dikke vergoedingen over gekeken wordt.

   • De fiscus weet al heel lang dat 10 cent van velen meer opbrengt (en makkelijker te incasseren) dan 100 euro van weinigen.

    • ms

     Die dikke vergoedingen bedragen dan wel iets meer dan 100€, maar ja die sukkelaars moeten er dan wel héél hard voor werken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén