Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Iets met links of rechts

Heel waarschijnlijk heb ik nooit met linkshandigen in de klas gezeten want al herinner ik me verhalen van anderen over linkshandigen die met de regel of de lat op de vingers getikt werden, ik maakte het niet mee.

Mijn moeder zei dat ze gelijk hadden om dat links schrijven te verbieden. Zei ze dat nu omdat ze vond dat nonnen altijd gelijk hadden, ik kan het haar niet meer vragen. Haar argument was dat je door links te schrijven door de verse inkt van het pas geschrevene ging wrijven met een slordig ogend gevolg.

Wel weet ik dat ik onder mijn voeten kreeg omwille van mijn linkshandigheid. Wat deed ik verkeerd? Wel bij het uitwringen van een dweil wrong ik in de verkeerde richting. Door al die opmerkingen niks wijzer geworden, weet ik nu niet meer hoe het moest of hoe ik het deed, ik kan het in beide richtingen. Werkelijk een positieve bijdrage aan mijn manier van leven. Werkelijk? Het kan me geen scheet schelen. Als die vloer maar gedweild geraakt.

Het vergde jaren en veel artikels vooraleer men tot de bevinding kwam dat linkshandigen, net zoals zoveel dat men afwijkend beschouwde, niet abnormaal was maar gewoon anders. En ja, zoals met alles zat het er ook aan te komen dat men ging beweren dat linkshandige slimmer, creatiever, … waren.

Tot ik las dat velen niet écht volledig rechts- of linkshandig zijn, maar dat het wat afhangt welke kant primeert bij bepaalde acties. Aha! Vandaar dat verontrustend gedoe met die dweil.

Dat is zowat als bidden met gevouwen handen. Dat deed ik met mijn rechterduim boven. Toen ik ooit mijn linkerduim tussen de deur stak heb ik mijn vingers ook van volgorde veranderd. Gelukkig golden daar geen regels over of ik had nog een hele banvloek kunnen krijgen. Dit terzijde, dat levert hier geen bijdrage aan links- of rechtshandig.

Waar wil ik nu komen? Weet je wat me een paar maanden geleden opviel? In al die films en feuilletons op TV? Het overgrote aantal van die personages schrijft links. Maar dan écht de meesten. Ik zei er wat van en sedertdien heeft Luc de taak op zich genomen om telkens als er iemand zit te schrijven: “links” te zeggen.

Misschien zijn al die acteurs slimmer, creatiever, … of ze dweilen hun vloer op de juiste manier.

Previous

De Grote Prijs Vermarc

Next

Na twee komt …

12 Comments

 1. Mijn vader was linkshandig. Mijn zoon ook. Mijn vader was gedwongen om rechtshandig te schrijven (ST-Gummaruscollege in Lier). Hij werd leraar en schreef rechtshandig met een krijtje op het schoolbord. Maar een streep trekken onder een geschreven tekst kon hij enkel linkshandig. Een actie die altijd gegrinnik opleverde uit de schoolbanken.

 2. Mijn broer moest ook gedwongen rechtshandig leren schrijven. Ikzelf schreef rechts, maar er zijn dingen die ik links doe. Dat slaan op de handen, heb ik niet meer meegemaakt op school. Gelukkig maar.

  • ms

   Ik weet dat het gebruikelijk was maar heb het nooit meegemaakt.

   Blijkbaar zijn de meeste mensen wel tweehandig.

   Natuurlijk, de ene kan niet zonder de ander. Probeer maar eens een appel te schillen met je rechterhand alleen.

   Scharen vormen wel een probleem. Met je linkerhand en een rechtshandige schaar is het niet simpel

 3. Meteen geprobeerd. Als ik mijn handen vouw (niet om te bidden) ligt mijn linkerduim boven. Als ik de rechter duim boven op leg voelt dat vreemd. Armen over elkaar heen slaan: rechterhand ligt op linkerbovenarm. Toen ik nog rookte en shagjes draaide, deed ik dat, zoals de meesten denk ik, met duim en wijsvinger van beide handen. Op een zeker moment moest de nagel van de linkerwijsvinger af en kon ik links alleen nog draaien met de middelvinger. Dat is, ook toen de nagel weer was aangegroeid, zo gebleven. Ik draaide vanaf die dag altijd taps toelopende sigaretten. 🙂

  • ms

   Ach ja, armen kruisen is nog zoiets. Mijn rechterhand moet boven of het wringt. Maar eigenlijk doe ik dat haast nooit.

   Het doet me altijd wat aan bazige tantes die met die houding aangaven als iets hen niet zinde.

 4. Ik begon mijn carrière als juf, zo’n 47 jaar geleden en toen maakten wij gebruik van methodes voor linkshandigen en ook speciale pennen en scharen. Gelukkig werd het gewoon gevonden om linkshandig te zijn.

  • ms

   Toen ik van school was leek het wel een kantelmoment, want toen begon het geaccepteerd te worden.

 5. Mijn schoonmoeder is ook linkshandig en werd hiervoor dikwijls gecorrigeerd. Later heeft ze een keukenblad voor linkshandigen gekocht zodat iedereen in huis op die manier moest helpen met de afwas.

 6. Lap, ik weet waar ik vanaf nu ook op ga letten als ik tv kijk … merci he :-p

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén