Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Als je ons kan horen

Heeft er iemand naar gekeken? “Als je ons kan horen1” van De Mensen/Les Gens is een vierdelige documentairereeks over dé zaak die 25 jaar geleden ons land op zijn kop heeft gezet.

En al was het 25 jaar geleden dagelijks in het nieuws, wij keken nu ook wel. Er werden dingen verteld die we nooit eerder hoorden, maar toch … er ontbrak iets. Misschien niet aan het programma op zich, maar het kon niet echt de sfeer weergeven van toen: de gruwel, de woede, de geslagenheid, het verdriet, het samenhorigheidsgevoel, …

Of komt het omdat we nu beter weten, dat we dat ongeloof over de immense impact van menselijk kwaad in het kwadraat, dat in die jaren toch relatief nieuw voor ons was, nu niet voelden.

Waarom noem ik geen namen? Zoals eerder al gezegd: ik wil er niet op gevonden worden bij het googelen. Het zou niet goed voelen.

Daarna werd, als reactie de rijkswacht ontbonden, er kwam de “Geïntegreerde politie gestructureerd op 2 niveau’s”. Of het nu beter is? Wie zal dat zeggen. Er wordt nog steeds flink gemord.

Het is wel zo dat er nu intensiever naar vermiste personen wordt gezocht. De “Cel Vermiste Personen” was een gevolg van alles wat toen verkeerd was gegaan. Die cel bestond in september ook 25 jaar waarover er dan ook een documentairereeks gemaakt werd: “De Cel Vermiste Personen2” met Fatma Taspinar.

Dat de cel reden van bestaan heeft wordt bewezen door af en toe een bericht in de krant als een vermist iemand na zoveel jaren wordt geïdentificeerd.

En toch zijn er nog kinderen vermist, die ooit in die periode van 25 jaar geleden verdwenen.

Waarom de realiteit erger is dan fictie? Bij fictie wordt de oplossing je op een dienblad aangeboden.

____________________
1 VRT NU – url: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/als-je-ons-kan-horen/
2 VRT NU – url: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-cel-vermiste-personen/

Previous

Wapenstilstand

Next

Lichtfestival Gent

12 Comments

 1. 25 jaar geleden alweer. Ik herinner me nog goed de verbijstering, ook hier. En ook over het vervolg, en eigenlijk nog steeds als er weer eens om gratie wordt verzocht.

  • ms

   Inderdaad. En maar zielig doen en meelijwekkende krantenartikels.

   Diegenen die dat schrijven zijn ook niet meer de journalisten van toen waarschijnlijk.

 2. Niet gekeken, maar ik kan het wel nog zien via herbekijken.

  • ms

   Meestal ben ik niet geneigd om naar zulke reportages te kijken, maar ik ben blij dat ik het wel deed. Ook zij mogen niet vergeten worden.

   En de reportage werd gemaakt zonder zweem naar spektakelzucht. Het mocht en moest gemaakt worden voor hen die toen nog te jong, of er zelfs helemaal nog niet, waren.

   Het had een impact op ons leven zeker wat de kinderen aanging. Zij die nu zeggen dat kinderen meer moeten buiten spelen zouden de reportage wél moeten zien. Ze zouden beter begrijpen waarom wij in de negentiger jaren plots onze kinderen gingen binnen houden of ze toch nog eens de grootste voorzichtigheid op het hart drukten.

   Gelukkig speelden mijn kinderen toen niet meer buiten, jong volwassen als ze waren. Maar mijn dochter is wel mee gaan betogen tegen het S****-arrest.

   • Ik herinnering levendig de angst bij mijn toen kleine dochter. Ze vroeg of ik haar haren wilde donker kleuren omdat ze op school vertelden dat blonde meisjes meer gevaar liepen.

 3. Niet gezien maar ik herinner me natuurlijk de ontzetting. Huiceringwekkend.
  En elk artikel waarin het over ze gaat.

 4. Ik heb niet gekeken, maar herinner me nog goed het ongeloof en de verbijstering.

  • ms

   Sedert corona en het ontgoochelende televisie-aanbod kijken wij meer naar reportages met inhoud.

   En eens we de eerste aflevering hadden gezien hebben we de drie volgende geprogrammeerd.

 5. elsjeveth

  De gruwelijke gedachte destijds en nu nog, dat kinderen zoiets kon worden aangedaan. De reportage heb ik niet gezien, zo te lezen heeft de herinnering aan het gebeurde van toen nog steeds een behoorlijke impact. En zo moet het blijven…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén