Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Druk of hoogspanning

Ergens onderweg zag ik iets aan de hoogspanningslijn hangen. Ik nam een foto, het was te ver, maar met de bruine hoop/roofvogel in gedachten zou ik dat thuis wel eens uitvergroot bekijken.

Een witte plastic zak? Maar ergens klopt er toch niets aan de combinatie plastic vs hoogspanning. Juist?

Goed, omwille van andere plannen in de namiddag werd het half vijf eer ik aan de foto’s begon en uiteindelijk de foto uitvergrootte. Het was nogal schokkend.

Daar zoveel meters boven het veld, onbereikbaar via de weg, hing een dode reiger.

Ik begon onmiddellijk te bekijken wie ik zou kunnen en moeten verwittigen. Ik had het artikel wel gelezen over wat je moet doen bij een overreden dier1, maar daar maakten ze geen gewag van hoogspanningsslachtoffers.

Ik zou me even informeren wie ik op de hoogte moest brengen en begon om zeven minuten voor 17u met de politie van Landen, de burelen waren gesloten. Maar voor dringende zaken … Ik denk niet dat de reiger het nog dringend vond.

Natuurpunt? Die zouden toch ook wel weten waar ik terecht kon. De betreffende persoon was niet aanwezig.

Aha! Het vogelopvangcentrum van Opglabbeek2. Daar zou het toch moeten … Nogmaals “Aha!” Deze keer geen computer, maar een mens die me eindelijk wegwijs maakte en zei dat ik daarvoor best naar Elia3 zou bellen of naar de stad.

Dat telefoontje naar Elia nam Luc voor zijn rekening. Maar alle medewerkers waren zo druk bezig dat de wachttijd bleef oplopen en aanslepen en …

We waren zowat een uur en twintig minuten en een hoop belminuten na zeven voor 17u toen Luc afhaakte.

Gisterenmorgen heb ik de stad opgebeld. Alle medewerkers waren in gesprek.

Toen heb ik besloten dat het daar stopte, de reiger ten spijt. Ik kon hem niet -meer- helpen.

Ik heb respect voor de hardwerkende medemensen en de reiger had toch geen haast meer, maar van al mijn opdringerige pogingen om zulke druk bezige personen te storen kwam ikzelf onder hoogspanning te staan.____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Natuurhulpcentrum
3 Elia
____________________

Previous

De mist in – in de mist

Next

Klap achteraf

12 Comments

 1. Het is tragisch dat het arme dier zo aan haar of zijn einde is gekomen. Toch, de foto is bijzonder en zonder dat einde zou er geen berichtje aan haar/hem zijn gewijd.

  • ms

   De plaats waar hij stierf is erg moeilijk te bereiken. Ik zag hem vanaf de veldweg tussen twee straten maar de pylonen staan daar echt wel in het volle veld.

   Ik zou dus ook niet weten hoe het dier weggehaald kan worden.

   Gisteren zag ik vanaf de straat dat -waarschijnlijk- de reiger -vanaf de straat zie je enkel dat er “iets” is- er nog hing en dat vind ik dan een gebrek aan respect voor alle levende wezens.

   Het zal zichzelf wel oplossen, maar toch …

 2. Als de reactie hierboven, zo denk ik ook.
  Je mag dan doof zijn, aan je opmerkingsgave mankeert niets.

  • ms

   Misschien niet, maar het reactievermogen is soms wat te traag. Twee hindes die mij zagen toen wij hen zagen waren schampavie voor ik kon scherpstellen.

   Ik beleef dan wel plezier aan het feit dat ik ze zag, maar jammer maar helaas … Net als die haas van gisteren, die ging er als een haas vandoor.

 3. Daar noem je ook een par dieren op, die zijn net zo snel als wilde dieren. Instinctmatig.

  • ms

   Als je die echt mooi op foto wil moet je op de loer gaan liggen. En dat is de bedoeling niet.

   Misschien dat ik het ooit wel eens doe … als ik er eens in een zotte bui heel veel goesting voor heb.

 4. Het heeft je in ieder geval een originele foto opgeleverd. Ik ben benieuwd hoe ze die ondertussen weggehaald hebben.

 5. Zonde van de reiger en verschrikkelijk te lezen dat je de enige leek die zich bekommerde. Van het kastje naar de muur… pfff. Ik ontdekte zwerfvuil twee weken geleden en belde de politie. Zij raadden mij aan om de app ‘buiten beter’ te installeren en via die weg het euvel door te geven. Ongelofelijk hoe goed dat werkt en men opvolgt. Twee dagen later was alles weggehaald! Je kan ook zaken melden, vermoedelijk ook wat jij hier tegenkwam. Je neemt een foto en geeft de locatie door. Vervolgens zorgen zij dat het opruimen gebeurt door de bevoegde dienst.
  Het ging om een tv, wasrek, emmers, barbecue, koelkast… niet niks wat mensen in en rond een kreek in natuurgebied durven gooien!

  • ms

   Je moest eens zien wat hier overal rondslingert, maar hier laten ze dat aan “Mooimakers” over.

   En ja, zonde van de reiger. Zulke foto’s maak ik liever niet.

 6. elsjeveth

  Arm beest zijn (vlieg)navigatie was blijkbaar uitgeschakeld. Volgens mij gebeurt dat zelden of nooit een dodelijk ongeval met een vogel in combinatie met een hoogspanningslijn

  • ms

   Op veel van die hoogspanningslijnen zitten daarom van die gekleurde bollen. Dat is hier niet het geval.

   En dat dan samen met die hardnekkige mist. Inderdaad, arm beestje.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén