Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

pexels-photo-416760

Darts vs vogelpik

Ooit, ik denk ergens op een kermis, wonnen we een prijs en zo fier als een gieter kondigde Broer thuis aan: “Kijk, ik heb een vogelpik gewonnen” waarop mijn vader hem leerde dat het geen vogelpik- maar een dartsbord was.

Hij vertelde er wat verontwaardigd bij dat onze traditie, in dit geval vogelpik, moest wijken voor iets dat maar weer uit de vreemde kwam.

Hij hing het toch maar op, ergens op de muur naast de WC in de veranda en legde ons de de spelregels uit, die van vogelpik wel te verstaan.

In die tijd hingen in cafés nog altijd de typische vogelpikborden, niet diegene die je nu overal ziet en Broer en ik lieten het niet aan ons hart komen dat we het spel op het verkeerde bord aan het spelen waren.

Nu darts, in plaats van een caféspel te zijn, ineens officieel een sport is en er blijkbaar veel liefhebbers zijn, ging ik dat toch eens uitzoeken.

Darts zou oorspronkelijk uit Engeland1 komen en vogelpik zou nu officieel Belgische vogelpik2 heten.

Maar ik vond nog wel een andere site met de geschiedenis van darts3.

Bizar om vinden was wel dat het in Amerika, door meerdere internetwinkels, verkocht wordt als Belgian Darts. Geen publiciteit op ons blog, maar voor wie wil: het duikt onmiddellijk op bij het ingeven van de zoekfunctie.

Dat de televisie veel in de pap te brokken heeft is nog maar eens bewezen. Een paar keer een dartstornooi uitzenden volstaat om het spel nieuw leven in te blazen …

Uitgelichte afbeelding:

____________________
1 Darts
2 Belgische vogelpik
3 A Brief History of Darts!
____________________

Previous

Het mysterie van Luc

Next

Dringend in te tomen

12 Comments

 1. Belgisch vogelpik. Toch even kijken of er ook Nederlands vogelpik bestaat, maar nee. Het spel werd of wordt wel in Nederland gespeeld. Darts en vogelpik zijn duidelijk verwant, zoals er nog wel meer van dit soort pijltjesgooispelen zijn. Het is net als met Jeu de Boulle, daar heeft ook elk land wel een variant van. Zo kent men in Groningen het neutenschaiten, waarbij het doel niet een balletje is maar walnoten die met een stalen kogel moeten worden weggeknikkerd. 🙂

  • ms

   Aan de kanten van Roeselare hebben ze zo trabollen en in de grensstreek met Nederland hebben ze krulbollen.

   Misschien moet de TV daar ook eens wedstrijden van uitzenden … het zouden nationale sporten kunnen worden. 🤔

 2. elsjeveth

  Krulbollen inderdaad je was me voor. Sommige sporten zijn zo oud als de straat en de diverse landstreken hebben in de loop der tijd hun eigen draai en naam aangegeven. Daar kan geen tv zender tegenop 🙂

 3. Mooie woorden, ergens anders noemt men vogelpik oud-Nederlands maar dat het in België nog steeds zo heet. Het maakt me niets uit, ik vind er niets aan en toen de kinderen er zelf een hadden was ik blij dat de rage over was.
  Oude spellen ken ik haast niet of het zouden de lorrie-wedstrijden moeten zijn die de jongens met Luilak hielden.

  • ms

   Een vogelpikbord is kleiner en eenvoudiger. Het spel is dat ook.

   Maar ik voel me nu ook niet geneigd om het in huis te halen, we hebben namelijk geen veranda.

 4. We hingen het bord aan de schuurdeur. Die moest toch al vervangen worden. ☻

 5. Vogelpik, ik was het woord al vergeten… Dank voor de opfrissing!
  Ik herinner mij dat wij een tijdje ook een vogelpikbord hadden. Darts was ons toen nog niet bekend. Er is weinig verschil. Vanaf nu noem ik het weer vogelpik, dat is tenminste Nederlands. Tegenwoordig zit in iedere zin wel een Engels woord. Ik haat het.

  • ms

   Maar echt hé …

   En zeggen dat ik nog geweten heb dat er een wet kwam die stelde dat op Vlaams grondgebied de voertaal in de firma’s Nederlands moest zijn.

   En nu …

 6. Ik had geen idee dat darts en vogelpik verschillende spellen zijn. Niet dat ik daarvan wakker ga liggen. Darten of pikken doe ik niet en volg het ook niet.

  • ms

   Ik volg het zeker niet.

   Maar het viel me op dat het meer en meer opduikt in gesprekken over hobby’s en interesses.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén