Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Plaats houden

Vraag me niet om plaats te houden. Ik doe het niet meer.

De hoeveelste keer zeg ik dat nu niet. En telkens loop ik er weer in.

Ik was de plaatshouder. Ooit op mijn vijftiende was ik zo blij als een vijftienjarige maar kan zijn als ze eens mee mag naar de Druivenfeesten. Het was al bizar want normaal vonden ze me daar thuis te jong voor.

Het begon al goed, ik mocht -lang voor tijd- al gaan plaats houden voor een hele tafel en dat mag je tellen waren toch een 20-tal stoelen.

Toen ze eindelijk aankwamen, ze gingen uit met de collega’s van mijn vader, dat zal zo rond 21u geweest zijn, stonden ze er op dat ik naar huis ging. Ik moest ’s anderendaags vroeg op. De zanger van die avond zou om 23u optreden.

Later kwamen er nog zulke voorvallen, zij het minder flagrant. En telkens zwoor ik: “Ik houd geen plaats meer”. En telkens liet ik me vangen.

Anderhalf jaar geleden was het. We zaten ergens. Ik geraakte aan de praat met de vrouw naast mij. Wij giechelden, lachten en amuseerden ons te pletter. Dat zag ook de vrouw drie plaatsen verder. Na de pauze wisselde ze van plaats met haar man en giechelde, lachte mee. Die avond vroeg de vrouw om de volgende dag voor haar plaats te houden.

Dat deed ik, stomme kool zijnde, en kreeg prompt van de andere vrouw te horen: “Als die plaats voor E. is, is dat een plaats verloren, ik heb al plaats gehouden”. Kroon op het geheel, kers op de taart? E. ging naast de vrouw zitten en vertelde me hoe erg ze het vond dat ik er niet meer bij kon.

Werd ik giftig? Neen hoor. Ik voelde me, nog maar eens, gebruikt. Maar in de toekomst zal ik wel zeggen dat ze maar op tijd moeten zijn als ze plaats willen. Maar dan wel iets vriendelijker ingekleed. Oh zo.

Previous

Gevonden voorwerpen

Next

De bril

11 Comments

 1. Het voelt vooral als buitengesloten worden. Dat is een van de naarste dingen die er zijn – nog erger als het door familie of vrienden gebeurt.
  Als ik word gevraagd om plaats te houden, dan zeg ik dat ik dat zal proberen maar niet kan garanderen of het lukt. Het lukt namelijk vaak niet.

 2. Een rot gevoel.
  En een lompe houding van de betreffende vrouw.

 3. Het zal wel moeten maar ik blijf het beledigend vinden. Om die reden doe ik het nooit meer.

  • ms

   Om die reden zal ik het ook nooit meer doen. Het is beledigend en je zelfbeeld -het mijne dan toch- is een poosje van slag.

 4. Ik doe het ook niet. Iedereen moet maar op tijd komen.

 5. elsje

  Een onhebbelijke en egoïstische eigenschap van sommige mensen. Kom gewoon op tijd als je er zo graag bij bent. Deze mensen gunnen dus blijkbaar een ander geen zitplaats.
  Zoiets als baddoekje leggen bij het hotel zwembad en dan uren later pas gebruik maken van de ligstoel. Arrrrrgghhhhh. Alleen daarom vermijd ik resorts als de pest.

  • ms

   Dat komt daar dan ook nog bij, dat mensen die geen plaats vinden je vies gaan bekijken omdat jij plaatsen bezet houdt.

   Ressorts zijn niks voor mij. Dat geeft me zo altijd de indruk van kunstmatig plezier maken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén