Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De veldwegen naar nergens

Wij wandelen graag langs de kleine paadjes, de binnenwegjes en onbekend gebied. Wat we nu al meer merkten is dat sommige van die paadjes helemaal niet meer bestaan of rare situaties vertonen.

Ooit liepen we zo een veldweg in die doodliep op een veld en wij over de straat terug naar huis moesten.

Een andere keer liepen we een veldweg in waarvan we goed wisten dat hij aan de andere kant ook bestond. Alleen hadden we geen rekening gehouden met het maïsveld tussen beide veldwegpunten in.

Het is niet dramatisch, we zijn altijd goed thuis geraakt, soms met wat zoekwerk, die ene keer tussen de maïs door, maar dat maakte het allemaal wat avontuurlijker.

Ik begon me enkel één en ander af te vragen toen we, een veldweg uitkomend op de straat recht daar tegenover zijn verlengde zagen maar ook dat er zich op het einde ervan een -ons bekend- tankstation bevond. En die weg zou dan een hoek van 45° maken en zo een stuk spie met een kruispunt afsnijden maar daar -en dat weten we- is dat gewoon de oprit van bovenvermeld tankstation. En tegenover aan de andere kant van de spie bevindt zich dan weer de eerst vernoemde doodlopende die er blijkbaar verlengde van was.

Je kan je afvragen wie of wat beslist heeft om die veldwegen te bebouwen of in te zaaien of te verplaatsen. Ik hoorde wel al van gemeentegrenzen waar men met dat soort foliekes te maken krijgt.

Gelukkig bestaan er nu websites waar je dat kan bekijken. Inderdaad gelukkig maar, want zo een stuk weg volgen en op je stappen terug moeten keren … ooit was dat misschien avontuurlijk, maar nu vind ik dat enorm treiterachtig.

Previous

Ochtendvisite

Next

De primeur

10 Comments

 1. Ik vind het ook niet leuk als zo’n pad dan plots ophoudt en je op je stappen terug moet. Zeker als de wegel blijkt ingenomen door een zaailustige boer.

  • ms

   Vroeger kon je navragen of het kon. Of dat nu nog kan weet ik niet. Maar de meeste paadjes zoek ik wel op die bovengenoemde website en meestal staan die echt wel onderbroken, behalve natuurlijk die van dat tankstation.

 2. Heeft dit wellicht met het recht van overpad te maken?
  Soms is dat van belang, maar meer en meer verdwijnt dat belang.

  Stille groet,

  • ms

   Bij ons heet dat erfdienstbaarheid. Maar als die weg 30 jaar gebruikt werd, mag je die niet meer afsluiten.

   Het zou mogelijk zijn, maar dan is dat toch iets dat in het verleden opgeheven werd.

 3. Ik meen dat het in Nederland nog steeds van kracht is.
  Ruilverkaveling en nieuwe wegen hebben veel veranderd.

  Zonnige groet,

  • ms

   Je kan niet zomaar een servitudeweg die over je eigendom loopt gaan afsluiten.

   Ruilverkaveling kennen we ook, maar ook daar moet je opletten met wegen.

 4. Mijn eerste baas was in een langdurig juridisch gevecht met zijn buurman gewikkeld.

  In dit geval vond ik dat zij elkaar vooral aan het pesten waren.

  Maar in sommige gevallen vind ik het een mooi recht.

  Zonnige groet,

 5. elsjeveth

  Irritant inderdaad, weer terug dezelfde route te moeten lopen. Ik loop liever een rondje ook al kom je dan weer bij hetzelfde uit.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén