Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Wij op de taalgrens

Hier aan de taalgrens leven wij in alle rust. De ene spreekt wat Vlaams met haar op, de andere wat Waals met rollende “R”.

We eten -zo goed als allemaal- patatten/des patattes en geen aardappelen/pommes de terre.

Dat kan allemaal geen kwaad zolang …

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 ging men in Brussel zo een scheve situatie recht trekken. De taalgrens loopt namelijk nogal recht horizontaal door deze contreien op enkele storende uitstulpingen na.

Dus besloten ze in Brussel dat het Vlaamse Komen, Comines in Henegouwen moest worden en het Waalse Fourons werd het Limburgse Voeren.

Landen is op die manier in 1963 ook van de provincie Luik naar Brabant verhuisd.

Geen probleem? Gedurende het hele proces zond de -toenmalige- BRT verslaggeving uit van de Franstalige inwoners van Komen/Comines die de Vlaamse kindjes aan de kleuterschool stonden uit te schelden.

En wat met José Happart, de Franstalige burgemeester van Fourons/Voeren? Wat had die streken onder!

Waar ze op de toenmalige RTB verslag over uitbrachten? Ik zou het niet weten.

Wij, als taalgrensbewoners bekeken het en schuddekopten en aten patatten/des patattes als weleer en spraken Frans met haar op en Vlaams zonder “R”.

We waren de voorbije dagen ergens in de Vlaamse velden toen iemand ons vroeg wat we nog op de planning hadden.

Ik vermeldde Plugstreet1, een museum vernoemd naar het dorpje Ploegsteert2 dat nu bij Komen-Waasten hoort maar destijds door de Britten werd verbasterd tot Plugstreet omdat ze Ploegsteert niet over hun Britse tong konden gerold krijgen.

Iedereen weet hoe je Plugstreet in het Engels zou uitspreken? Ik ook.

Die iemand verbeterde me. Hij maakte er erg nadrukkelijk Pluigstriet van. En ik dacht aan Tadej Pogačar wiens naam men ook zo nadrukkelijk wil uitspreken om aan te tonen dat ze weten hoe het hoort waarbij elke Sloveen, die naam waardig, zich de bedenking maakt dat men er te veel moeite voor doet.

Plugstreet was al de 2de correctie want een kerkhof? Neen, dat kon niet. Een kerkhof bevindt zich rond een kerk. Dat moet eigenlijk begraafplaats zijn … als lagen de gesneuvelden zich massaal te ergeren.

In de letter had hij gelijk. Een begraafplaats behoeft geen kerk al leerden wij als kind wel over de talrijke soldatenkerkhoven in de Westhoek.

In de letter had hij dus gelijk. Maar ik heb ook nog nooit een pad op een paddestoel zien zitten.

Ik heb hem in zijn wijsheid gelaten. Al bij al was hij een aangenaam mens met heel veel verhalen over die oorlog. Hij was begeesterd en verwachtte van ons hetzelfde.

____________________
1 Plugstreet 14-18 experience
2 Ploegsteert

Previous

The Last Post

Next

De ontploffing

12 Comments

 1. Dat gedoe van Happart en de taalstrijd herinner ik me ook nog. Hier geen kerkhoven maar begraafplaatsen. Dat zal dan wel juist zijn.

  • ms

   Ik dacht wel dat het plaatselijk gebonden was, maar de man met wie we praatten kwam wel uit het Antwerpse.

   Mogelijk is het iets Vlaams-Brabants, of mogelijk was het iets katholiekerig.

   Meestal ben ik niet geneigd om mijn taal aan te passen aan wat een ander zegt, maar in dit geval wil ik dat wel doen.

 2. De Voerstreek met hun burgemeester haalde hier zowat wekelijks de Limburgse kranten.

 3. Ook wij hoorden ervan. Een paar Luikse Belgen die bij ons logeerden (ze spraken Frans) haalden hun schouders erover op. We verstonden ze niet met ons schoolFrans
  Een paar Vlamingen zeiden dat de gewone mensen zich niet druk maakten, alleen een paar groepen maakten er een punt van.
  Dat is alles wat ik weet.

 4. Tja, ruzie maken en moeilijk doen kan over de hele wereld en in alle talen.

  Leuk blog!

  Vredelievende groet,

 5. Gut ja, de Voerstreek. Daar kun je de mensen hun leeftijd aan afmeten. Van tijdens of van na de Voerstreek. Na al die berichten dacht ik dat de VS een soort oorlogszone was, maar toen ik er eens was bleek het een zeer aangenaam en mooi gebied. En Happart? Geen idee wat er van hem geworden is.

  • ms

   Het is een geweldig mooie streek die nu blijkbaar ook erg populair is. Ze willen er namelijk ook de taks per bed verhogen omdat ze vinden dat het leefbaar moet blijven voor de eigen inwoners.

   Nog snel van profiteren als je erheen wil.

 6. elsjeveth

  Heel ergens in de verte herinner ik me de taalstrijd en de commotie er omheen. Er kwamen zelfs geweerschoten aan te pas…in die tijd was ik waarschijnlijk meer bezig met hormoon gedreven bezigheden 🙂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén