Het begon met een Kringwinkel die dicht ging wegens verbouwingswerken.
En waar die bepaalde Kringwinkel ooit een soort magazijnachtige loods was werd het een winkel, die naam waardig. Alhoewel, ik vond er mijn draai niet. Het was te luxueus geworden.
Er waren meer kleren die werden opgekocht door mensen die met hele vrachten de kassa’s blokkeerden. Het deerde me niet als dusdanig omdat ik daar geen vragende partij ben, maar iemand met een kleiner inkomen die nu net een nieuwe jas voor de kleine wou kopen … tja, het geldgewin.
De rekken met prullaria werden rekken met mooi uitgestalde postuurkes en veel zjatten en talloren.
De interessante snuisterdingen? Die stonden ergens achteraf op een hoop gesmeten, net aan de achterdeur.
De boeken? Ja, die waren ineens ook zo goed als in prijs verdubbeld.
Ondertussen zien we het wel meer. De Kringwinkels worden luxueuzer, minder rommelig en minder interessant.
Blijkbaar zijn ze dan wel goed voor opkopers, want werkelijk, je wil niet achter zo een karrevracht kleren aan de kassa gaan staan.
En waar we vroeger geen Kringwinkel voorbij konden, is dat wel fel verminderd. Meestal denk ik, bij het zien van grote vitrines: “Ach neen, laat maar”.
Gelukkig blijven we bij die van het Hageland -voorlopig- nog gespaard van dat fenomeen, al kennen zij ook wel de prijs van de boeken.
petergreyphotography
In Haren, het villadorp iets ten zuiden van mijn woonstad, hebben ze sinds enige tijd ook een kringwinkel, of wat ervoor door moet gaan. Er heerst een prettige, rustige, je zou kunnen zeggen beschaafde sfeer. De spullen worden ingebracht door de villabewoners, zijn nooit rommel, worden voor luttele euro’s verkocht en de opbrengst is voor het goede doel. Ik kijk graag even bij de boeken en die zijn van onkringwinkelachtige kwaliteit. De inhoud bedoel ik, ze zien er natuurlijk tevens onberispelijk uit. Het zou een winkel kunnen en misschien moeten zijn voor iedere dorpeling, maar het koperspubliek is net zo gegoed als de schenkers van de handel. Wellicht is ‘ruilbeurs’ een beter woord.
ms
Echte rommel moet ik ook niet, maar het moet niet te “af” worden. Een wisselstuk voor één of ander kapot keukenapparaat vind ik al mooi meegenomen. Maar die vind je niet meer.
Suskeblogt
Hier vallen de kringwinkels in de streek nogal mee wat prijs en kwaliteit betreft. De tijd dat het eerder magazijnen dan winkels waren is voorbij. Het oog wilt duidelijk ook wat.
ms
Ik verkoos de magazijnen. Veel meer onverwachte schatten te vinden i.p.v. protserige postuurkes.
Bertie
Jammer, het echt snuisteren is er dan af.
Al lang ben ik niet meer in die winkels geweest, in eigen dorp bestaan ze nooit langer dan een paar jaar en verhuizen daarna naar een grotere plaats. Ik heb de indruk dat er higeen goede locaties voor zijn.
ms
Sedert die keer dat mijn vinger tussen de klopper zat, zit het tweede klopelement in een plooitasje dat ik meeneem naar de kringwinkels.
Vroeger vond je in de rommelkasten nog van die kloppers samengebonden. Je weet maar nooit. In de meeste winkels zijn die er niet meer.
En dat is niet enkel voor kloppers. Dat is voor veel spul zo, dat zij waarschijnlijk de moeite niet vinden voor die ene die er naar op zoek is.
Matroos Beek
Ik kan er niet over meespreken want ik ben er al heel lang niet geweest…
ms
Het was sowieso al minder. Het zal nog minder worden.
elsjeveth
Door onze opruimwoede tijdens de verhuisperiode hebben we regelmatig gebruik gemaakt van de kringloopformule. In Zoetermeer is sinds een jaar een winkel geopend waar werknemers met een verstandelijk beperking vol enthousiasme aan de slag zijn.
Dat vind ik een goede ontwikkeling.
ms
Dat gaf men hier ook aan. Dat ze mensen te werk willen stellen die in het normale arbeidscircuit weinig kans maken.