Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gedroogde bloemen

Op de online versie van de kringwinkel vond -en kocht- ik een boek van Leon Engelen1, een kunstenaar uit de streek, waarvan we een prent/poster, of is het een reproductie, in huis hangen hebben.

Meestal koop ik geen boeken zonder ze eerst ingekeken te hebben, nu wel. Ik mocht het boek vanaf de vierde dag na bestellen in de kringwinkel gaan ophalen. Ik deed er -voor alle zekerheid- nog een dag bij.

Terwijl we daar dan toch waren, gingen we nog eens rondkijken. Ik kijk altijd uit naar kunstboeken maar meestal heeft de Kringwinkel zo goed als nooit kunstboeken die niet over Rubens of Van Dijck gaan in de rekken staan. Nu wel!

Ik kon het haast niet geloven. Ik had het boek in handen en bladerde het heel snel door om me ervan te overtuigen dat het écht was. Het boek heet: “Van Ensor tot Permeke”. En ja, ze staan er in: de schilders waar ik nog wel een boek van wil, de schilders die ik nog niet kende en de schilders die -wat mij betreft- er niet moesten in staan.

Het was wat prijzig … voor een Kringwinkel. Het heeft geen stofomslag en toen ik het ging googelen bleek dat het blijkbaar ooit een beschermende cassette had. Maar in mijn ogen was het perfect!

Alleen … had één of andere onverlaat er ooit bloemen tussen gestopt om te drogen, wat nu een wat beige verkleuring op een drietal pagina’s als gevolg heeft.

Dit is een bericht voor de bloemenverzamelaar: ik heb de bloemen er uit gehaald. Als die ze moet hebben kunnen ze afgehaald worden. Maar! Houd er wel rekening mee dat ze allemaal ros zijn geworden. Ik denk dat ik ze maar de vuilbak in kap.

pske van mske:

  En toen heeft mijn eindredacteur toegeslagen. Ik moet GFT-bak zeggen i.p.v. vuilbak.____________________
1 Leon Engelen

Previous

Lichtmis

Next

Konijn met pruimen – vervolg

10 Comments

 1. Dat boek zou ik ook meteen meegenomen hebben. Ensor moet mijn hart nog stelen maar Permeke vind ik prachtig. Ik was eens in zijn woonhuis-museum te Jabbeke. Het was er stil, ik dwaalde langs de monumentale schilderijen, zwaar van symboliek, hoekig van gestalten, goud van kleur. Ik vond het een belevenis.

  • ms

   Het Permeke museum in Jabbeke is momenteel gesloten voor renovatie. Daar wilden we ook nog naartoe, maar we zullen nog wat moeten wachten.

   Ensor was bij mij ook geen liefde op het eerste zicht. Het begon met nieuwsgierigheid. En toen ik het boek: “Ensor en de Avant-gardes aan zee” voor 3€ vond op een boekenverkoop, was ik daarna ook verkocht.

   Dat boek staat trouwens in Mu.ZEE in Oostende nog altijd te koop voor 30€.

 2. Leuk dat je dit boek online kon kopen in de kringwinkel.
  Alleen jammer dat de vroegere eigenaar dit gebruikt heeft om bloemen te drogen. Daarvoor dient zo’n boek niet.

  • ms

   Het zijn twee verschillende boeken. Het online gekochte is in perfecte staat, met inbegrip van een bijhorende kleurkaart.

   Het andere stond gewoon in de Kringwinkel waar ik het moest afhalen.

   Dat van die bloemen drogen … ik herinner me dat we dat mijn ze bij ons thuis de klavertjesvier, die mijn jongste broer vond, ook hebben gedroogd, maar niet in boeken, maar ik denk eerder tussen vloeipapier ter bescherming en tussen twee boeken. Maar juist weet ik het ook niet meer.

 3. Goed dat je het boek hebt bemachtigd, toch mooi ondanks de droogbloemen. Daar hadden we op school een speciaal groot schrift voor met vloeipapier, een herbarium.
  ps
  je mag van mij gerust ‘vuilbak’ schrijven. 😂

  • ms

   Op school moesten we geen herbarium hebben. De nonnen hebben het er ook nooit over gehad.

   Ik had het vroeger al wel eens meer over de mega-sorteerernst van Luc.

   Gemakkelijkheidshalve laat ik hém nu alles in de vuilbak(ken) en -zakken gooien.

 4. Leuk onderwerp, als kind droogde ik wel blaadjes in een boek. Laatst toen ik er nog eens doorheen bladerde, viel er uit een dik sprookjesboek een gedroogd klavertje vier. Dat heb ik voorzichtig opgeraapt en weer terug in het boek gelegd.

  • ms

   Zoals gezegd, heb ik het, bij mijn weten, nooit gedaan. We hebben wel eens, op kamp met de CM, een bladwijzer gemaakt waar we de gedroogde bloemen op karton moesten op plakken en dan dichtmaken met raffia en filmrol.

   Maar die bloemen waren vooraf al gedroogd.

 5. Waar is de tijd van de gedroogde bloemen tussen de boeken! Heb ik als kind vaak gedaan.
  Permeke is prachtig. Zijn museum hoop ik ook nog eens te bezoeken.

  • ms

   Op de site staat niet echt wanneer het terug opent. Maar dat museum hoort bij Mu.ZEE. Ik denk dat ze dat dan wel in een nieuwsbrief zullen laten weten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén