Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Me and my double

Toen ik het artikel over de tentoonstelling1 van de foto’s van Vivian Maier las zei ik: “Die wil ik zien”. We hadden ruim de tijd tot 21 juli om in Brussel te geraken.

Maar toen begon het schuiven op de agenda. Allerlei activiteiten kwamen de planning verstoren, een nonkel van Luc overleed en we gingen naar de begrafenis met koffietafel en brachten covid mee, er kwam de -zelf opgelegde- quarantaine en voor deze week gaven ze die hitte.

Niet getreurd en geen paniek: we gingen. We gingen op uitgerekend de enige dag dat het mogelijk was tussen quarantaine en hitte in.

We stapten op de trein in Landen. Het is een beetje te zot om met een auto te gaan als Landen station zich op 4km afstand bevindt en je vanuit Brussel-Centraal -door de Ravensteingalerij2– zomaar de Bozar3 in loopt.

Zegt Luc voor ons vertrek: “Toch maar best water meenemen, die treinen staan al te vaak stil”. Hij had beter niet op malheur geroepen. Want iets voor Brussel-Noord stonden we … een half uur. Er was een probleem met de signalisatie in één of ander seinhuis4. In Brussel-Noord zelf bleef die trein ook nog eens een twintigtal minuten van de omgeving genieten.

We hadden water bij maar omdat het probleem niet in de trein zelf zat bleef de koeling wel werken.

Vivian Maier5 dan. Ik weet niet wat ik had verwacht, maar ik vond het meer dan de moeite waard en ik was verdorie blij dat we hadden doorgezet en waren gegaan. Het missen ervan was anders toch maar weer op mijn lever blijven liggen.

Nu bleef enkel het licht irriterend gevoel over haar leven hangen. Het feit dat ze in armoede leefde en overleed terwijl er later pas erkenning kwam … het zou niet mogen maggen.

Omdat we toch in Brussel waren en we toch een museumpas hebben liepen we eens bij Manneken Pis binnen ook, naar zijn garderobe kijken6, maar daarvan was ik blij dat we er niet voor moesten betalen. Dat vond ik kinderspel of iets voor toeristen.

We kochten een vers fleske water en stapten op de trein huiswaarts, die netjes deed wat treinen moeten doen, en we waren te laat thuis voor een middagdutje. Dus viel ik maar bij de koers in slaap.


____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/06/07/vivian-maier-de-kinderoppas-die-na-haar-dood-een-fotografe-van/
2 Ravensteingalerij
3 Bozar
4 Het Laatste Nieuws
5 Vivian Maier
6 Garderobe Manneken Pis
____________________

Previous

Ambiance verzekerd

Next

Feest!

16 Comments

 1. Ik ben jaloers! Het verhaal, maar ook een deel van de foto’s van Vivian Maier ken ik sedert een aantal jaren. En wat een verhaal, en wat een foto’s! Goed dat jullie gegaan zijn!

  • ms

   Ik ben blij dat we geweest zijn. Ik zou dit niet gemist willen hebben. Waren we niet geweest zou ik niet geweten hebben wat we gemist hadden, maar zou het toch blijven zinderen.

 2. Die tentoonstelling interesseert me ook!

 3. Goed dat je toch op die tentoonstelling geraakt bent.
  Met de treinen weet je nooit wanneer je er zal geraken.

  • ms

   Eigenlijk was het niet zozeer de vraag of we er geraakten, maar wanneer we er geraakten.

   Gelukkig hadden we niet té veel ingepland voor die dag want 50 minuten vertraging is ook niet niks.

   Die trein van ’s avonds had mààr 7 minuten vertraging maar ja, de treinen waren die dag de hele dag ontregeld. Dus al bij al …

 4. Goed zeg, dat had ik ook graag gezien. Ze is echt wereldberoemd, je ziet de foto’s en wordt meer en meer nieuwsgierig.
  De garderobe van Manneken Pis zou me niet boeien. Is dat komisch bedoeld? Voor een bloot manneke?
  Ondanks de pauzes bracht de trein jullie uiteindelijk. 🙂

  • ms

   Die tentoonstelling was magnifiek. Natuurlijk waren er ook sommige foto’s bij die wat minder aanspraken, maar over het algemeen genomen echt magnifiek. De pauze was op die manier snel vergeten.

   De garderobe van Manneken pis vond ik ook niet interessant. Maar het museum kan je ook bezoeken met de museumkaart en we waren toch in de buurt …

   En ja, dat bloot manneke heeft een hele garderobe. Hij heeft zelfs een aangestelde aankleder want van tijd tot tijd wordt hij eens in een kostuumke gehesen.

   Voor het optreden van de Stones vorige week had hij ook al een nieuw.

 5. elsjeveth

  Ik ben eens gaan googlen naar Vivian. Kende haar werk niet. Dank voor de tip, en wat betreft haar leven, vaak de trieste levensweg van echte, maar miskende talenten

  • ms

   Als ik het zo lees heeft ze ook niet veel ruchtbaarheid gegeven aan haar talent. Gelukkig is het niet helemaal verloren gegaan.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén