Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Iets van lang vergeten

Amke en ik hadden het over taal. Waar zij eerder geneigd is om Engelse woorden en uitdrukkingen te gebruiken ben ik meer voor de Nederlandse benamingen.

Ze ging het ineens over taalpuristen hebben en ze lachte wat toen ze vroeg: “Weet je hoe taalpuristen een douche zouden vertalen?” en ze gaf zelf onmiddellijk het antwoord: “Een stortbad”.

Hilarisch vond ze dat.

Luc en ik bekeken elkaar met een plotse herinnering in ons hoofd en zegden quasi gelijktijdig: “Zo heette dat vroeger”.

Jawel, jaren geleden, toen nog niet ieder huis zijn eigen badkamer had, waren ze bij de CM-vakanties al voorzien van stortbaden. Maar vooraleer die goed en wel ingeburgerd geraakten plaatsen de meeste mensen eerst een ligbad of een zitbad waarna pas de douche zijn intrede deed.

De naam “stortbad” was vergeten.

Ik kan me nu ook niet herinneren hoe de klasgenote het noemde toen ze haast euforisch aankondigde dat er in ons hotel in Parijs ene was en we allemaal uitgebreid onder dat water hebben gestaan. Ik denk, met aan zekerheid grenzende twijfel, dat het toen al douche was.

Of ik er nu ga naar teruggrijpen? Ik weet het zo niet. “Ik ga douchen” is eenvoudiger dan: “Ik ga een stortbad nemen” of “Ik ga in het stortbad”, laat staan “Ik ga stortbaden”.

Previous

Moorsem

Next

Onweer op het blog

28 Comments

 1. Ik ga stortbaden! Dat is leuk. Fles haarzeep mee, stortbadschuim natuurlijk, en nadien een goeie dosis zweetgeurverbloemmiddel onder de oksels. 🙂

 2. Stortbad ken ik wel maar heb het nooit iemand horen gebruiken, laat staan als werkwoord. ☺

 3. Ik was dat “stortbad” volkomen vergeten tot ik het deze morgen hier las. Taal evolueert en zo raken bepaalde woorden vergeten.

  • ms

   Inderdaad. Maar het stortbad heeft dus vroeger wel degelijk die naam gehad voor het tijdelijk uit de gratie was en vervangen werd door een ligbad.

 4. Heden ten dage is de regendouche hip en een must in de moderne badkamer. Ik heb liever een gewone douche.

  • ms

   Of het nu hip is of niet, wij hebben al jarenlang een regendouche. Daar is ook wel een koppeling aan voor een gewone handdouche. Maar dat vind ik onhandig.

 5. Als kind gingen we thuis in de tobbe , pas toen we verhuisden was er een badkamer met douche aanwezig. Omdat mijn zusje en ik dat een beetje griezelig vonden, mochten we er even mee spelen en dan met onze kleine parapluutjes eronderdoor lopen. Daarna weg met de pluutjes en gewoon wassen.

  • ms

   Wij dus ook in een kuip, tot de huisbaas besliste in elk huis (toenmalige rijkswacht) een stortbad te installeren. Mijn moeder wou niet dat we daar onder gingen.

   Kort daarna verhuisden we en was er weer geen badkamer meer. Die luxe had ik pas weer toen ik trouwde.

 6. Mijn moeder had het altijd over een stortbad. Ik denk niet dat ze één keer het woord ‘douche’ in de mond heeft genomen.

 7. En toch klinkt het nog steeds mooi. Ik denk dat ik morgen ook een stortbad ga nemen!

  • ms

   Op de dagen dat ik tegen mezelf “U” wil zeggen in de spiegel zal ik misschien ook geneigd zijn om een stortbad te nemen. 😉

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén