Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Koffietafelboeken

Ooit, jaren geleden, hoorde ik iemand bij de evenementen zeggen: “Dat is een koffietafelboek”. Ik dacht dat hij dat voor de grap zei. Niet dus.

Nu ik me een paar kunstboeken kocht van minder frequente boekafmeting, dacht ik terug aan dat woord van lang geleden en vroeg ik me af of die ook onder de noemer “koffietafelboek” zou vallen en ging googelen.

De enige -wat zinnige- uitleg, die me geen koffietafelboeken wil verkopen, vind ik niet op de gangbare meer educatieve maar op een privé website1.

Koffietafelboeken zijn dan wel boeken, ze zijn gedrukt, maar het zijn eerder decoratiestukken die je ergens moet leggen of zetten om te pronken.

Maar ik wil geen pronkboeken, mijn kunstboeken liggen in mijn bibliotheekkast, al liggen ze plat omdat ik ze niet scheef wil zien zakken. En bij tijd en wijle smijt ik mijn arm achteruit en haal er eentje uit om nog even tot rust te komen.

Weet je wat op mijn -praktisch ongebruikte- koffietafel staat? Drie sierdoosjes voor koekskes. En als ik dan lees dat koffiespetters op de koffietafelboeken een toegevoegde waarde zijn, dan heb ik daar mijn bedenkingen bij.

Hoe dan ook vind ik het woord hier niet zo ingeburgerd terug en ik weet dus nu niet of het Noord-Nederlands is -zoals men dat vroeger placht te noemen- of zou het toch meer algemeen erkend zijn en had ik er gewoon geen interesse voor.

____________________
1 Wat is een koffietafelboek

Previous

De lage rug

Next

Repair Café

26 Comments

 1. Ik ken het begrip wel, sterker, ik ken mensen die van die boeken op de salontafel hebben liggen, netjes in een hoek maar toch een beetje casual, alsof ze daar per ongeluk zijn terechtgekomen omdat plotseling aangebeld werd of omdat de ketel floot. Bij het daarop volgende bezoek was er wéér plotseling aangebeld. Ik vind dat op de een of andere manier ook wel mooi eigenlijk.

  • ms

   Het is mooi, daar niet van, maar ik vind het altijd wat aandoen als gekunsteld, als een decor in een meubelwinkel.

   Ieder kleedt zijn huis aan zoals hij/zij wil, maar dat strakke interieur met binnenhuisarchitectenrichtlijnen is niet aan mij besteed.

   Ik houd meer van dingen waar ikzelf met plezier naar kijk. Voor de bezoekers moet ik het niet doen. Er zijn er geen.

   Dat ligt niet enkel aan de afwezige bezoekers maar ook wat aan mezelf. Als ze gaan rologen omdat ik niet goed hoor, dan hoeft het voor mij niet.

   Dan beleef ik meer plezier aan een kijkboek met mooie prenten … uit de boekenkast. 😉

 2. Ik ken dat begrip ook. Wel ken ik niemand die boeken op hun salontafel legt om indruk te maken. Toch zullen er zulke mensen bestaan.

  • ms

   In mijn directe omgeving ken ik ook niemand bij wie het zo is.

   Op de salontafels van nu is de obligate asbak van vroeger dan wel verdwenen maar die werd vervangen door een bonbonnière, een bloemstukje, een kaars, een … en ja, waarom geen boek.

   Maar als je vroeger het boek dat je aan het lezen was op de salontafel liet liggen dan was het ook niet goed, dan liet je alles maar wat rondslingeren … 😂

 3. Het woord komt me niet bekend voor, maar mijn boeken staan in een aantal kasten die in mijn ‘boekenhoek’ staan. Toen wij een nieuwe keuken aan lieten bouwen heb ik in de ruimte van de oude keuken, twee hoge kasten (bijna tot het plafond) en drie lagere kasten in die hoek gezet daar staan mijn boeken en een makkelijke stoel waar ik lekker kan zitten lezen. Nu gebruik ik die stoel niet maar meestal zit ik op de bank in de woonkamer met mijn boek en de stoel is door de kat in gebruik genomen.

  • ms

   Ik heb naast de schouw in de eetplaats twee ingebouwde boekenkasten tot tegen het plafond.

   Hier achter mij staat een boekenkast waar de kunst- en fotografieboeken in staan, samen met enkele -niet echt- klassiekers zodat ik er gewoon onmiddellijk aan kan als ik ze wil bekijken.

   Boven op de -groot uitgevallen- palier ben ik nu zelf een aanbouwboekenkast aan het maken met houten kisten. Ik moet er bij kopen. Plaats is er nog maar ik heb geen kisten meer.

 4. Een bekend begrip, wij lachten er vaak om. Ook had je (misschien nog?) nepboeken in de vorm van een lege kartonnen boekomslag, bijvoorbeeld een driedelige encylopedie of andere ‘moeilijke’ uitgaven. Die werden dan in het zicht geplaatst op een bijzettafeltje of vooraan in een boekenkast.

  • ms

   Nepboeken heb ik niet, al zou ik nu wel zo’n decoratiestuk met nep-ruggen van een encyclopedie of zo willen vinden om binnen in een kast (achter gesloten deuren) te camoufleren wat er echt in zit. Zoiets als dit, maar bekijk die prijs eens.

   Dan moet je al gaan uitkijken naar iets om die plaat te verstoppen ook. 😂

   • Jeetje, voor dat bedrag kocht ik liever een paar echte boeken.
    Eerder zou ik een mooie prent zoeken en op een stuk karton of op hout plakken.

    • ms

     Ik dacht eerder aan de oude versleten woordenboeken. Als ik die van hun rug ontdoe en dan de zijkanten aan elkaar lijmen …

     Maar die liggen nu als opstapje achter de houten randen van de ruiten van de kast.

   • Wat valt er dan te camoufleren? Is dat echt zo erg?

 5. Wij hebben zoiets als een lage salontafel in onze kamer. Tussen de divan en de tv (die op een laag salonmeubel staat). Deze salontafel heeft vier schuiven (lades) en bovenop een glasplaat. Tussen de glasplaat en de schuiven zijn vier vakken. Daarin liggen een paar ‘koffietafelboeken’. Ik had het woord nog nooit gehoord. Wij drinken daar nooit koffie. Dat doen we bijna altijd op onze grote veranda.
  Welke boeken hoor ik je vragen: 1. Een mooi fotoboek over Mozambique en zijn vele culturen. 2. Een fotoboek: Afrika vanuit de lucht 3. ‘Altijd iets te vinden’ een boek over kunst waarin ik af en toe een hoofdstuk lees. 4. ‘Healing herbs’ een boek over geneeskundige krachten van planten.
  Liggen ze daar om te pronken? Op de schaal van 1% tot 100% denk ik dat er 15% pronkzucht bij is. Hahaha.
  ps. Onze gewone boekenkasten zijn overvol en boeken liggend bovenop staande boeken vind ik afgrijselijk.

  • ms

   Wel ja, boeken uit interesse zijn dus niet om te pronken. En zelfs als ze dat wel zijn doet daar toch iedereen zijn zin in. Op onze salontafel een schaaltje potpourri, twee kaarsen en een fruitschaal.

   In de eetplaats staat een schommelzetel om te lezen waar ik nooit lees met een bijzettafel voor mijn koffie, daar staan een paar koekendozen die ik als geschenk kreeg, al zijn ze nu leeg.

   En ik vind liggende boeken bovenop staande helemaal niet erg, het is wel te zien waar. In mijn houten-kisten-bibliotheek vind ik het zelfs iets hebben. 😉

 6. Volgens mij is dit iets very British (of Amerikaans). Een laag tafeltje in een al dan niet verloren hoekje met een paar gemakkelijke stoelen errond, en een paar mooie boeken voor de show op het tafeltje.

 7. Ik had er nog nooit van gehoord. Overigens wel goed gevonden dat woord!

 8. Mijn koffietafel is een glazen plaat. Daaronder ligt een complete encyclopedie.

  Stille groet,

 9. elsjeveth

  Ja ik ken dat begrip ook en maak me er schuldig aan zo af en toe. Heb ik een mooi boek met foto´s (zoals Where the Magic Happens met foto s van werkkamers van bekende schrijvers) dan vind ik het leuk deze af en toe op de koffietafel te leggen

  • ms

   Hier liggen er uiteindelijk nooit nog boeken op de salontafel, behalve als de kleindochters er zijn.

   Ik lees daar niet meer. Ik zit meer op mijn stoel aan de pc en voorzie een leeshoek in de schommelstoel bij de koffietafel. Maar de eetplaats is wel de koudste plaats in huis en zodoende moet ik eerst op zoek naar een bijverwarming die me geen stukken van mensen kost.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén