Mevrouw Merel kwam zich tegoed doen in het prieeltje, wat ze nooit eerder deed. Ze pikte aan de vetbol, wat ze zeker nooit eerder deed.
Ik was blij dat ze teken van leven gaf, want blijkbaar ging het een poos geleden niet zo goed met de merels1.
Ze genoot van haar maaltijd. Toen kwam er een mus mee aanschuiven. Dat zinde de merel niet en ze verjoeg de mus.
Géén vijf minuten later landden er vier mussen in het prieeltje en na wat kwajongensstreken en gepest vanuit vier kanten tegelijk bolde de merel af.
Werd er gevochten? Dat niet, maar rustig eten zat er voor de merel niet meer in.
Mussen weten wat ze willen, zijn goed gedrild en nu weet de merel dat ook.
____________________1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/13/dodelijk-usutuvirus-opnieuw-opgedoken-bij-vlaamse-merels-vorig/
petergreyphotography
Rekels zijn het, die mussen. Ik mag ze wel. Ze schijnen hier een beetje schaars geworden te zijn, maar toen ik een paar geleden tijdens een vakantie ’s buitenlands op een terras een stuk of honderd, of waren het er duizend?, mussen zich op een overgebleven stuk appeltaart zag storten moest ik toch even aan Hitchcock denken.
ms
We hadden ooit een mussennest onder de dakgoot dat verdween na de dakwerken. Toen zagen we een paar jaar geen mussen, hingen een mussenvilla die nooit werd ingewijd maar ze kwamen terug.
Het zijn er geen 1.000, geen 100 maar een twintigtal zijn het er wel. En als ze komen doen ze dat op een indrukwekkende manier: ze strijken neer.
Mussen zijn de kwaaimennes onder de vogels. 😉
Suskeblogt
Veel mussen en merels zie ik hier niet meer. Bij de merels zou er een ziekte geweest zijn die hen behoorlijk uitdunde. Nu afwachten of er hier ook terugkomen.
ms
We hebben ze alle jaren. Nu vreesde ik voor de merel, maar ze is er weer. Niet dat het telkens dezelfde is, maar ik heb de indruk dat mereljongen het nest erven.
Toen er sprake was van de vogelgriep waren er ineens ook minder mussen, maar ze zijn terug.
Maar waar ze hun winters doorbrengen weet ik niet.
Haba
Op het ogenblik komt hier steeds een merel, in mijn keukenlaurier, ik knip die elk jaar wel bij, maar daar zal ik nu even mee wachten, ik wil geen nest verstoren maar omdat de boom vrij dicht is kan ik ook niet zien of er een nest zit.
ms
Die van hier huist in de klimop (achter het hoekje), de houtduif huist ook in de klimop maar meer naar de straatkant toe.
Al jaren zeggen wij dat we van die klimop af willen maar we kunnen het niet over ons hart krijgen om die getrouwe huurders te verjagen.
MyriamC
Ik zie hier nauwelijks nog mussen. Wel veel ander klein grut. En een mooie Vlaamse gaai die dagelijks zijn portie voer komt opeisen.
ms
Weet je, die mooie Vlaamse Gaai zou wel eens de oorzaak kunnen zijn dat de mussen niet komen. Vlaamse gaaien zijn rovers. Ze eten ook eitjes en jonge vogeltjes.
En hoe mooi hij ook is en hoe graag ik hem eens dichtbij op foto zou hebben, zie ik hem liever niet neerstrijken op ons koerke. Hij zou de interactie tussen alle andere verstoren.
MyriamC
Dat is zo. Hij verjaagt, samen met de lelijke kauwen, de tuinvogeltjes.
ms
Kauwen en kraaien … Ook niet mijn favorieten. Zeker niet nu ze de schouwen hebben vol gepropt.
Matroos Beek
Mooi om hen bezig te zien. Ik mag er ook graag naar kijken. Wij hebben meest meesjes op het terras. Ze vliegen aan en af in de nestkastjes.
ms
De meesjes komen soms een paar dagen na elkaar, dan een poos niet, dan weer wel. Soms zitten ze in de nestkastjes.
Sedert de nieuwe buurman er is hangen daar ook mezenbollen, dus ik denk dat ze meer daar zitten.
Robert
Hier een merel die prachtig zingt en verderop een haag vol mussen. Verder wat duiven en anders niets in de stad. Keijammer. Schon verhaalke hedde gij weer geschreven. Houdoe Robert
elsjeveth
Ik kan zo genieten van het vogelgedoe in mijn tuin. Observeren vanuit het keukenraam levert de leukste taferelen op. Vogels het zijn net mensen 🙂
ms
Ik zie ze zowel van uit de zetel als van achter mijn laptop. De voederhuisjes zijn dan ook berekend geplaatst/gehangen.