Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Boers zijn is ook een gebrek aan iets

Ik zag het efkes niet meer zitten. Ik was het moe, ik was het kotsbeu, ziek werd ik er van. Ik had zin om tegen schenen te schuppen, met deuren te smijten, met mijn hoofd tegen de muur te lopen …

Ik weet het … Ik weet het … IK WEET HET!

Eigenlijk weet ik het al langer. Eigenlijk zou ik me moeten schamen dat ik met mijn slechte oren denk dat ik nog bij de normale mensheid behoor. Eigenlijk zou ik me moeten wegstoppen in een holleke zodat ik met mijn slechte oren de anderen niet stoor.

Maar dan gaan ze me zoeken als ze -maar weer eens- iets weten wat ik voor hén kan doen.

Rologen en zuchten en schouders ophalen maakten dat ik al zo weinig mogelijk contact zocht en me meer en meer afzonderde.

Toen ze echter, op de boekenmarkt, ineens een gesprek, dat ik had, verder zetten met Luc, als ware ik een achterlijk creatuur, en er niet mee zaten dat ik dan maar wegging …

WAF!

Afin, de boekenmarkt glanst niet meer. En dat nam neem ik niet. Dat ze me één van de dingen die me wel nog nauw aan het hart liggen gaan afpakken omdat zij gewoon boers zijn is er over. Er erg ver over.

Ik kwam tot de conclusie dat er twee mogelijkheden waren en verder gelaten ondergaan was daar niet bij.

Maar ik vind zelf dat mijn gehoor wel heel erg slecht geworden was tijdens de coronajaren, al kan ik nog altijd goed liplezen. Maar ze praten liever tegen Luc en lucht natuurlijk.

Ik ben bij de audioloog gaan informeren. Blijkbaar kúnnen audiologen verstaanbaar praten. Blijkbaar zijn er nu veel gesofisticeerder toestellen dan de mijne. Ik moet wel eerst naar KNO voor een voorschrift omwille van terugbetaling van de ziekenkas.

Ik heb –toch àl– een afspraak voor 3 mei.

Previous

De mussen en de merel

Next

Hij kan al lopen

17 Comments

 1. De frustratie kan ik me heel goed voorstellen. Ikzelf hoor gelukkig nog betrekkelijk goed maar mijn gesprekken met leeftijdsgenoten worden wél steeds surrealistischer. ‘Ik stuur ze wel een bedankje.”Een bankje? Wat moeten ze met een bankje?’ Etc. Maar van slechthorende vrienden weet ik dat ze tegenwoordig heel goeie hoortoestellen hebben. Niet goedkoop, maar nagenoeg onzichtbaar en heel precies af te stellen. (Sinds ik in Beethovens geboortehuis in Bonn de hoorn gezien heb waarmee hij zich op latere leeftijd moest behelpen, is mijn bewondering voor de auditieve wetenschap alleen maar gegroeid.)

  • ms

   Ik was eigenlijk best tevreden over de mijne tot aan de uitbraak van covid.

   Daarna stond ik ineens met problemen als overdreven druk in mijn hoofd, watten in mijn oren, Tinnitus die soms luider is dan menselijke stemmen, de TV niet meer verstaan.

   Ik hoor het geluid maar versta wat gezegd wordt niet. Iedereen lijkt te mompelen.

   De prijzen vergelijken lijkt wel een zaak van staatsbelang. Staatsgeheim. Het lijkt net wel appelen met citroenen vergelijken.

   Je krijgt dus maar een juiste prijs als je met dat voorschrift bij hen gaat en uitlegt wat je wil. Je kan een maand gratis proberen.

   Natuurlijk als je zo bij elke aanbieder moet passeren om te weten hoe of wat wordt het ook een zaak van lange adem.

   Voorbeeld: nu zijn er apparaatjes die je via bluetooth aan je telefoon en televisie kan koppelen. Dat vind ik interessant.

   Is het nodig? Niet echt. Bij de TV staat de ondertiteling op, telefoneren doet Luc voor mij.

   Maar is dat zelfstandigheid? Ik vind van niet.

   • Zo’n Bluetooth-apparaatje lijkt me een uitkomst! Ik geloof dat een vriend van me zoiets heeft. Handig, alleen zijn vrouw is er minder blij mee, want hij kan nu op elk moment een telefoongesprek overnemen. 🙂

    • ms

     Ik zou het erg handig vinden. Ook met de TV, al weet ik niet hoe dat in zijn werk zou gaan.

     Maar een telefoon overnemen? Nu ja, ik weet nu dat het bestaat, nu nog zien of het betaalbaar is en dan zien of het werkt en hoe het werkt.

     Heb ik nu twee domme oren of twee domoren? 😉

 2. Je frustratie hedde gij humorvol beschreven….tegen schenen te schoppen….da is lang geleden dat ik da gelezen heb….Kei mooi geschreven…edoch je frustratie begrijp ik ook keigoe…

 3. Ik hoop dat men jou kan helpen want het lijkt me inderdaad heel lastig en frustrerend.

  • ms

   Ze proberen het wel. Daar niet van, maar gaan nieuwe hoorapparaten dan de oplossing zijn?

   Voor die druk in mijn hoofd boden die pillekes, waarover hier sprake, soelaas. Alleen … die mag je maar twee weken nemen. En dan kwam het terug.

   Toen mocht ik ze vier weken nemen. En dan kwam het terug.

   Dat is nu opgelost dankzij de dokter die toch verder keek wat mogelijk was.

   Dan blijkt ineens dat de hulpstukjes in mijn oren niet meer voldoen. Ik heb een smalle buis van Eustachius, of twee, blijkbaar.

   Neem ik het ene oorstukje, krijg ik geen hoge tonen, neem ik het andere vallen de lage weg. En je hebt beide nodig. Momenteel is het behelpen met wat kunst- en vliegwerk tot ik nieuwe apparaatjes heb.

   En dat zal dus pas ergens in mei zijn.

   • Dat is toch niet alles. Veel zoeken naar de gepaste oplossing. Hopelijk kan je in mei goed geholpen worden.

    • ms

     In mei kan ik pas naar KNO, daarna kan ik beginnen uitkijken en blijkbaar moet ik dan nog eens naar KNO om te kijken of er voldoende effect is voor een terugbetaling. Het wordt dus een zaak van lange adem eer alles in kannen en kruiken zal zijn.

     En die terugbetaling zou nog het minst van mijn zorgen zijn als die apparaatjes maar doen wat ze moeten doen.

 4. Er bestaan tegenwoordig goede toestellen om beter te horen. Frustrerend als men je links laat liggen omdat je niet goed hoort.

  • ms

   Ze bestaan. Maar je moet het juiste vinden in een massa aan aanbod waar je niet kan vergelijken.

   Zoeken naar een naald in een hooiberg.

 5. Sinds kort heb ik ook gehoorhulpjes in mijn oren. Maar als ik alleen thuis ben laat ik ze uit, al schijnt het dan langer te duren voor je het gewend bent. Maar ik vind het wel meevallen .

 6. elsjeveth

  Dat je tegen schenen en deuren kan trappen heel goed voor te stellen, je hebt heel verstandig het heft in eigen handen genomen. In een holleke verstoppen kan altijd nog. Hoop van harte dat de diegene die wel naar je luistert je verder kan helpen

  • ms

   Ondertussen weet ik ook dat ik nu meer kan terugkrijgen van de ziekenkas, maar doof worden blijft duur. Zeker dat die apparaatjes een voorziene levensduur hebben van -maar- ongeveer 5 jaar.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén