Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vogelkesvervolg

Sedert geruime tijd lezen we over de toenemende mezensterfte. Ze weten het eerst aan de bestrijding van de buxusmot1 maar dat werd later dan weer weerlegd en voorbarig genoemd2.

Dit jaar onderzoekt men het verband tussen de massale mezensterfte en pesticiden3. Dan heeft men het over meer dan duizend meldingen van dode mezen4.

Wat betekent dat hier ten huize?

Zoals reeds eerder verteld, planden we een bebloemingsactie na onze vakantie in de Eifel in mei, die niet doorging omwille van de vogelkoloniën.

Mussen en mezen waren en zijn talrijk aanwezig, merel en vink passeren zo goed als dagelijks en nog een paar andere zien we ook af en toe.

Onmiddellijk na de te vroeg uitgevlogen merel zat er een ander vogeljong in de bloembakken. Deze week zat er weer een platte merel -zoals Luc die noemt- die Luc op een vroege morgen deed schrikken. Wie van beide het meest geschrokken was, weet ik niet. Ik hoorde de kant van het verhaal niet van de merel.

De klimop, die we al een jaar of twee -als het er al geen drie zijn- weg willen, is nog steeds een groene wildernis. Wegdoen? De mussen vallen er bij trosjes uit en vliegen er in alle haast terug in als één van ons nog maar een vinger naar de deur uitsteekt.

Wat we ook doen, we voederen. Al zei men mij jaren geleden dat je in de zomer niet mag voederen, al verweet men mij dat die beesten de oogst opeten, wij voederen. En aan de hoeveelheid voedsel die de vogelkes verzetten, denk ik niet dat ze nog veel in de oogst gaan zitten.

Waarmee ik wil zeggen dat we eerstdaags weer eens bij de Boerenbond (Aveve) mogen passeren. Die hebben deze zomer wel een goeie klant aan ons.

1 Vogelbescherming
2 Vilt
3 Het Laatste Nieuws
4 Het Laatste Nieuws

Previous

De koereurkes

Next

In de lijn der verwachting

8 Comments

 1. Je zou haast denken aan overbevolking, zoveel mezen zie je elk jaar. De werkelijke doodsoorzaak weet men nog niet.
  Bij een schoonzus tieren ze volop in nestkastjes op haar balkon, jaarlijk een nieuwe legsel. Ook een vink en mussen komen langs.
  Jullie zullen wel genieten van zoveel fladderaars, Ik wilde dat het hier ook was.
  Zomers niet voeren? Kenners spreken elkaar tegen.

  • ms

   Ik ben er blij om. Er is altijd wel wat te doen.

   Momenteel heb ik de indruk dat de mezen weer een nest maken in het vogelhuisje. Dat deden ze de twee vorige jaren ook maar dan vroeger op het jaar. Maar ze hebben er nog nooit echt genesteld.

   Voor de mussen gaan we een zandbak voorzien. Volgens horen zeggen door te lezen hebben die dat graag.

   Maar volgend jaar gaan we onmiddellijk na de vakantie wel de bloemen halen zodat dat klaar is voor de vogels bedrijvig worden.

   Dat zal nog mooier zijn om zien.

 2. Wij voeren ook. Ik koop van die pindakaas met meelwormen erin. De mezen en de mussen zijn er gék op. En sinds we een vijver hebben, zien we veel meer vogels. Ze badderen lekker in het stroompje en komen wat drinken. Ik merk wel dat er minder vogels zijn. Heel spijtig. Als ik zou weten waar het aan ligt zou ik er wat aan doen, maar de wetenschappers duikelen over elkaar en niemand weet de echte oorzaak. Ik hou het bij de 6e massa-uitstervingsgolf, waar we nu midden in zitten. Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_extinction

  • ms

   De mezen eten de pindanoten, de mussen en de andere gaan voor de meelwormen en de zaden.

   De vinken zoeken wat tussendoor en de duiven ruimen op wat de andere op de grond kiepen.

 3. Ik voeder ook graag de vogels. Vooral in de winter dan. In de zomer eten ze hier van de bessen aan bomen en struiken.

  • ms

   Er was een periode dat ze de bessen van de klimop opaten maar toen wij de wortels hadden overgezaagd om hem weg te halen bleef de klimop wél maar de bessen niet.

   Soms tikt er eentje tegen de ruit om één of ander insect te pakken. In het begin was ik bang en ging kijken of er gene gekwetst was. Maar blijkbaar weten ze dat die ruit er zit en pikken ze gewoon het insect mee.

 4. Elsje

  Sinds we een fonteintje hebben is het een komen en gaan van vogel badgasten.
  Wij voederen ook in de zomer. De mezen zijn welkome gasten en zorgen voor gezelligheid in de tuin

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén