Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De app

We zijn nu wel al een stapje gevorderd in het uittesten van de hoorapparaten, in die mate dat ik bij het vorige bezoek, vrijdag van de vorige week, bij de audicien te horen kreeg dat het tijd was om de app te installeren. Ik moest die maar wat uittesten en uitproberen.

Alle functies werken als een bieke en het is een plezier om er mee te experimenteren.

Maar wat ik ook, ik hoor alles beter, maar dat houdt nog altijd niet in dat ik gesprekken op de TV verstà. Mogelijk moet ik daarvoor toch nog een TV-connector aanschaffen.

Al die verbetering maakte dat Luc, ook ergens de voorbij week, opkeek en zei dat hij tickets kon krijgen voor een muziekuitvoering in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, voorbije woensdag. Die kreeg hij om dat hij, lang geleden zich eens had ingeschreven om als publiek bij Twee tot de Zesde Macht aanwezig te zijn, wat hem echter nooit gelukt was.

Nu vroeg hij of ik dat eventueel zag zitten … als test. Eerlijk gezegd was de muziekinstelling in die app ook al zeer bevredigend geweest en ik vroeg me af … twijfelde … was benieuwd … we zouden gaan.

En dàt was nu de reden waarom we nu precies deze woensdag die fototentoonstellingen bezochten. Dat concert vormde dus -mogelijk- een mooie afsluiter van een hele kunstgerichte dag.

Ik had één voorwaarde. Ik wou ergens naast een gangske zitten, zodat ik kon vluchten … mocht dat nodig zijn.

Oh ja, voor wie het wil weten. Het betrof het “Milwaukee Youth Symphony Orchestra”. Die zijn “On Tour”, deden woensdag Antwerpen aan, zijn vanavond in Arnhem en maandag in Amsterdam.

En neen, ik moest niet weglopen. Het was een plezier om er te zijn en te denken aan de mogelijkheid dat het in de toekomst weer kan.

Oh, bijna vergeten? Die hoge C van die ene Nederlandse publiciteit heb ik niet genoteerd, maar ik heb ook -jammer genoeg- die triangel niet gehoord. Nochtans deed die muzikant ook zijn uiterste beterste best.

Previous

Veel foto’s

Next

Wispelturig

18 Comments

  1. Na enig gegoogel kom ik er maar niet achter wie die hoge C niet heeft gehaald. De triangel hoef ik niet te horen. Wat belangrijker is: je gehoorapparaat doet het.

    • ms

      Ik heb gisteren zelf geprobeerd om dat terug te vinden op de laptop, zonder resultaat. Maar Luc heeft het vanmorgen gevonden op youtube.

      En dat is eigenlijk niet fair. Want je oren zijn beschadigd en geen enkel hoorapparaat kan dat volledig vervangen. Het zijn hulpstukken, geen nieuwe oren.

      Daarom lachte ik met dat van die triangel. Ik weet niet of iemand die hoort met al die andere, veel luidere, instrumenten.

  2. Gefeliciteerd, de wereld ziet er voor jou al wat beter uit. Je hoort tenminste.
    De tv kan ik nog steeds niet verstaan, af en toe een paar woorden. De radio juist wél. Dat is een opluchting, ik ben vaak doende in de keuken en dan is het prettig om er geluid bij te hebben. Nieuws, diverse programma’s. Ook voor muziek is het geschikter dan de tv.

    • ms

      Kijk! Dat is een reactie waar ik wat aan heb. Ik twijfel steeds of ik nog iets over dat hoorapparaat zou vertellen. Ik was ontgoocheld dat die TV-stand me niet liet verstaan wat er gezegd wordt. Het is zo altijd net niet.

      Ik dacht echt dat het aan mijn oren lag. Maar nu blijkt dat jij het ook hebt. Dus enerzijds is dat een soort geruststelling. Dat is het niet echt, maar je snapt wel wat ik bedoel.

      Meestal versta ik hier en daar een woord, een halve zin, soms iets meer. Maar mensen praten niet gelijkmatig in verslaggeving.

      Gisteren testte ik terug wat uit en ging naar NOS en ik verstond de blonde nieuwslezeres (nieuwsanker klinkt zo onpersoonlijk) perfect. Maar ja, ze kijkt dan ook altijd pal in de camera, dat helpt.

      Ik overweeg die connector wel aan te kopen, maar ik wil eerst weten of dat echt helpt, testen dus. Het is toch maar weer een fikse kost erbij.

      • Toch is er wel iets van waar, van het defecte gehoor.
        Het scheelt inderdaad , welke nieuwslezer(-es). Ik heb het niet meer uitgeprobeerd en houd de ondertiteling aan voor gehoorgestoorden.

        • ms

          Die ondertiteling staat hier ook aan bij verslaggeving, zoals nu bij de TdF. Ik probeer eerst te verstaan vooraleer ik lees. Bij rechtstreekse verslaggeving komt die tekst toch iets later.

          Ik ga daarom nu niet het Nieuws op NOS volgen, maar testen is weten. Dus …

          • Tv- programma’s kijk ik nog uitsluitend op mijn tablet met mijn noise canceling koptelefoon op. Het kleine scherm kijkt veel fijner en qua tekst hoef ik niks te missen. Tenzij Ziggo Go er een Scandinavische film zonder ondertiteling ingooit. Waar zitten die mensen hun hersens!

            • ms

              Ik kijk liever echt TV, eerder voor de gezelligheid omdat we met 2 kijken.

              Op ons eentje op de laptop deden we al eens toen we een aflevering misten maar verder kijk ik naar niks. Luc wel.

  3. Wat fijn dat het ook in de concertzaal werkt! Dat opent weer (nieuwe) perspectieven. Tussen horen en verstaan zit wel een verschil inderdaad. Er was een tijd dat echt niemand acteurs in Nederlandse films verstond. Daarom werden die films een tijdje behoorlijk goed gevonden. Betekenisvolle dialogen waren altijd een groot probleem en als je die niet kunt verstaan is er al veel gewonnen. 🙂

    • ms

      Ik had al gemerkt dat ik niet zo snel moest vragen om te herhalen, dat het me na een fractie wél inviel wat er gezegd werd. Dat uitgesteld horen werd bevestigd bij een hoortest waar ik de woorden moest nazeggen en dat het inderdaad een fractie duurt. Blijkbaar hoort dat ook bij het ouder worden.

      Bij dialogen en verslaggeving heb je die tijd niet. En als je van bij het begin niet mee bent dan krijg je die situatie van fragmenten wel en andere niet.

      Ik ben blij met deze evolutie, geweldig blij zelfs, in die mate dat ik terug overweeg om toch maar eens naar een opera te gaan. Dat heb ik jaren voor me uitgeschoven voor “na mijn pensioen”.

      Terug naar het theater zal een stap te ver zijn vrees ik, al praatte ik ooit met een vrouw die zei dat theaters speciale hulpstukken (die connectoren?) hebben voor slechthorenden. Dat ga ik toch eens navragen.

  4. Ook al kan het je gehoor nooit volledig herstellen, je kan weer genieten van muziek. Die hoge C zullen we maar laten voor wat het is. 🙂

    • ms

      Die publiciteit met die hoge C geeft gewoon verwachtingen die ze niet kunnen waarmaken. Waarom? Achteraf zijn de mensen dan ontgoocheld.

      Je weet maar nooit of het niet helemaal goed kan komen. Momenteel zijn er al apparaatjes in testfase die net achter je trommelvlies ingeplant kunnen worden, die spreken over loepzuiver.

      Als je dat wil proberen moet je wel de kosten zelf dragen en dat houdt in dat je vier keer per jaar bij een gespecialiseerd audicien die apparaatjes moet laten vervangen en dan komt de totale kost op zoiets van een 3.000€ per jaar.

      Ik heb dat niet willen doen, niet alleen voor dat geld, maar ook voor dat gespecialiseerd ingrijpen en vooral voor dat testfase. Wat me ook wat raar voorkomt. Een testfase moet je toch niet betalen? Ook bedrog? Valse hoop?

      Maar, als het goed werkt en die testen zijn achter de rug, is dat misschien wel de norm voor binnen x-aantal jaren? De vooruitgang staat voor niks.

  5. elsjeveth

    Wat goed ! Dat moet toch wel een revelatie voor je zijn geweest, weer genieten in een concertzaal. ik stel me zo voor dat het dezelfde euforie is die ik nu voel als de wind door mijn haar speelt en ik s morgens bij het opstaan door mijn haar kan woelen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén