Voor we vertrokken wist ik al wel dat er een Landal park was dat “Het Land van Bartje1” heette. Daar verbleven we niet.
Voor we vertrokken wist ik ook al wel dat er een Dorp van Bartje had bestaan in Rolde2, niet zo ver van een aangeprezen wandeling: “Het Barlooërveld3“, maar dat streekmuseum is permanent gesloten4.
Voor we vertrokken wist ik ook al dat originele standbeeld van Bartje uit kalksteen (Suze Berkhout – Engelse kalksteen – 1954) na tal van vandalenstreken, in het Drents Archief5 te vinden was en dat het bronzen exemplaar (Suze Boschma-Berkhout – brons – 1982), dat je veelal op foto’s ziet, achter het Ontvangershuis staat, nààst de ingang van het Drents Archief.
Als voorbereidende info kon dat wel al tellen, vooral om te zien waar we niet moesten zijn en wat we niet moesten verwachten.
Toen we in de buurt van Assen kwamen zag ik Bartje, die ons al stond op te wachten.
(Lees verder onder de -uit een rijdende auto genomen- foto)Aan het Drents Archief nam ik maar de foto van het beeldje dat iedereen al nam:
(Lees verder onder de foto)Natuurlijk liepen we wel binnen, natuurlijk heb ik ook daar een foto van het originele kalkstenen Bartje genomen. Die is -voorlopig- voor mijn archief.
Was dat nu alles over Bartje? Ik dacht het wel.
Tot we de straat wilden oversteken …
(Lees verder onder de foto)De reden waarom we toen die straat opnieuw overstaken? Ik had nogal onnozel de opmerking gemaakt dat ik de groene versie ook op foto wou.
(Lees verder onder de foto)Voor Bartje hoeven we dus al zeker en vast niet meer terug.
____________________1 Vakantiepark Het Land van Bartje
2 Streekmuseum Het Dorp van Bartje
3 Het Barlooërveld
4 Google
5 Drents Archief
____________________
rob alberts
Leuk blog
Ik kende ‘Bartje’ al.
Maar de beeldjes en het dorp zijn nieuw voor mij.
Vrolijke groet,
ms
Voor ons dus ook en al waren we vooral gegaan voor de omgeving wou ik die twee Bartjes wel eens zien. Het werden er meer.
Matroos Beek
Ik wist niet dat daar zoveel Bartjes stonden. Je hebt hem dus zie ik er goed gezien!
ms
Wel, ik ook niet. Ik had weet van dat eentje, dat bronzen manneke, maar had wel herinneringen van lang geleden van een fotootje van dat oorspronkelijk beeldje.
De rest was toegift. 😮😁
Bertie
Bartje is bekend genoeg maar zijn beeldjes heb ik nooit gezien. De boeken en tvserie ken ik natuurlijk wel.
ms
Toen ik vertelde dat ik naar Assen wou en het over Bartje had zei iemand: “Ah, die van op TV” en ik antwoordde: “Neen, die van de boeken”.
Ik heb dus nooit geweten dat het verfilmd was geweest, tot een maand of drie geleden.
Dat oorspronkelijk beeldje is natuurlijk stukken mooier dan het bronzen. Zover zat mijn herinnering nog juist.
petergreyphotography
Dat voetgangersoversteeklicht kende ik niet. Leuk! Van Bartje kan ik me specifiek herinneren dat tijdens een les Nederlands een fragment werd behandeld en dat de leraar aandacht vroeg voor de zinsnede ‘achter de manchester rug van Arie’. (Bartje zit achterop de fiets bij broer Arie.) Dat heb ik altijd onthouden. 🙂
ms
Ik herinner me dus niet hoe ik Bartje leerde kennen, maar het moet ook met de school te maken gehad hebben. Maar ik wou daarna wel het volledige boek lezen.
Dat van die manchester rug herinner ik me niet, Arie wel.
willyfotoblog
Bartje is nieuw voor mij
groeten
elsjeveth
Wat leuk die stoplichten. Bartje ken ik vooral van: ik bid nie voor bruune bonen. Dat is eigenlijk alles.
ms
Ik denk dat dat fragment wel datgene is dat het meest blijft hangen. Ik herinner me wel dat broer Arie het verkeerde pad opgaat en dat zus Lammechien gaat dienen in de stad (Assen?) met alle gevolgen van dien.
Ik heb besloten dat ik het boek eens ga herlezen omdat ik het ook raar vind dat ik me er zo weinig van herinner. Ik weet nog meer uit het tweede boek.
elsjeveth
Af en toe leuk om een oud kinderboek weer op te pakken
ms
Dat is het nu juist. Is het een kinderboek? Het tweede zeker niet.
elsjeveth
Volgens mij het eerste wel. Duidelijke boodschap over ongehoorzaamheid. Misschien een young adult boek zoals ze dat nu noemen