Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Dopjes

Er was een tijd dat we de tonnen wel zagen staan waarin mensen hun flessendopjes konden deponeren. We stonden er niet bij stil. Wij deden daar niet aan.

Tot de dag dat de kleindochters vroegen of we dopjes wilden sparen want hun andere oma spaarde die en bracht die binnen.

En zo verhuisden van tijd tot tijd zakken met dopjes van hier naar de kleindochters.

Tot op de dag dat de kleindochters vertelden dat hun andere oma daarmee gestopt was en wij het zakje dopjes maar zelf ergens in zo’n verzamelpunt binnenbrachten.

Luc is nooit meer gestopt met het bijhouden van die dopjes. Je ziet die verzamelpunten nu wel een beetje overal: in de bank, bij Aveve, …

En er kwam de nieuwe wet dat dopjes moesten vastzitten aan de flesjes. We stonden er niet bij stil. De dopjes vormden hier nooit een gespreksonderwerp.

Tot Luc me dinsdag vroeg of ik geen foto van de dopjes wou alvorens hij ze zou binnenbrengen, want, zo zei hij, de dopjes actie van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden blijft bestaan1.

Vormde het geen gespreksonderwerp, dat doet het nog niet, maar je moet er wel weer wat meer moeite voor doen.

____________________
VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/08/27/de-dopjesactie-van-het-belgisch-centrum-voor-geleidehonden-in-to/

Previous

Het sokkendebat

Next

Een vlieger vloog

16 Comments

  1. Ik vroeg me al af wat men met die dopjes doet. Ze worden dus gerecycled apart van de flesjes. Nooit geweten dat zoiets bestaat. Ik heb een Spa-flesje uit 1934 dat ik steeds hervul uit de kraan. Ik weet eigenlijk niet of dat zo verstandig is, maar de dop, nog van Ardens beukenhout, wil ik voor geen goud missen.

    • ms

      Die verzamelpunten vind je een beetje overal. Wat ze juist met die dopjes doen zodat die de werking van die centra voor geleidehonden kunnen steunen weet ik niet.

      Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden rijden wij wel voorbij als we naar Tongeren rijden. Het is nogal imposant.

      Om uit te drinken hebben wij wel een paar BPA-vrije flessen gekocht. Uit die fles van 1934 zou ik niet meer drinken, maar ze eerder bewaren voor die dop alleen al.

  2. Ik spaar die ook voor een dame. Wat er precies met die doppen gebeurt weet ik niet. Sta er eigenlijk niet bij stil.

  3. Ik ken dit soort acties niet. Erger me gek aan die nu vastzittende dopjes op plastic flessen. Knip ze ook los. Geen zin in lekkages wat deze dingen veroorzaken. Vroeger verzamelde ik als goed katholiek kind altijd melkdoppen van de toen glazen flessen. Zaten aluminium doppen op en die brachten geld op. Katholieken financierden hier hun ‘missie’ in Chili mee of zo…..

    • ms

      Luc “wringt” die er af, ik drink niet aan een fleske of het moet een bredere opening hebben, zoals mijn bpa-vrije flessen.

      Indertijd moesten wij van de nonnen zilverpapier sparen voor de arme *censuur*.

  4. Vastzittende doppen storen me niet, aan een lege doos laat ik ze gewoon zitten als ze in de plastic zak gaan. Soms draai ik er per ongeluk eentje los en gooi dat ook bij het plastic.

    • ms

      Ik drink niet uit flesjes. Meestal heb ik wel ergens een beker bij. Dus over handig of niet ga ik niet meepraten. Maar ik vind het er zeker niet handig uit zien. 😁

  5. elsjeveth

    Sinds de dopjes nu blijven vastzitten aan de flesjes (prima maatregel trouwens) zit ik wel af en toe vreselijk te knoeien als ik uit het flesje wil drinken. Dergelijke spaaracties bestaan volgens mij niet in Nederland overigens

  6. Kniepertie

    Geen gespreksonderwerp, wel een blogonderwerp! Altijd leuk.
    Ik heb gebruikte postzegels, bierdopjes, reclame-aanstekers en zelfs paprikazaad gespaard voor diverse goede doelen, men moest alleen veel zoeken naar organisaties die dergelijke spaaracties organiseerden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén