Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Kiezen en verliezen

Vandaag zijn er Verkiezingen voor de Gemeenten en de Provincies. Voor de eerste keer zijn deze niet verplicht.

Maar net zoals in juni kregen we, vorige maand al, te maken met het zeurderig verkiezingsspotje dat in je hoofd gaat hangen en je voorhoudt …

Maar niet kiezen is verliezen1
Je stem is te veel waard
(…) Afhankelijk van in welke strofe ze zitten (…)
En kies met De Standaard

Het feit dat het deze keer niet verplicht is stoort bepaalde politieke kanten al, ze zijn er tegen want ze voelen zich op deze manier geen vertegenwoordiger2. Zou het verschil uitmaken? Zouden ze meer vertegenwoordiger voelen als iedereen die verplicht werd mannekes ging tekenen op het kiesformulier?

Nu ja, ik heb daar nu ook mijn mening over, maar ik loop niet graag met mijn mening te koop. Want voor iedere mening die ik lees in de media, zijn er tien die die verguizen. Soms onderbouwd, soms gewoon om dwars te doen.

De grote vraag is nu: “Ga ik stemmen vandaag? Ga ik mannekes tekenen op mijn kiesformulier? Ga ik niet beter een wandeling maken?”

Naar de boekenmarkt kunnen we sowieso niet al is het dan de tweede zondag van de maand. De locatie doet dienst als stemlokaal.

Verliezen doen we dus toch, al kunnen we dààr niet voor kiezen.

____________________
1 Niet kiezen is verliezen
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/09/08/eerst-burgemeester-worden-en-dan-een-regering-vormen/

Previous

Grote nieuwswaarde

Next

Niet te koop in de supermarkt

7 Comments

  1. Ik herinner mij dat ik vroeger ging stemmen en dat de mensjes uit het bejaardenhuis werden binnengerold in rolstoelen, sommige al half dood. Ik herinner mij dat ook mijn moeder nog stemplicht had op haar hoge leeftijd leeftijd, terwijl ze dat absoluut niet meer kon, haar geest was al dwalende en ze kon het allemaal niet meer vatten, ook al was het haar niet direct aan te zien.
    Nee kiesplicht vind ik maar niks. Ik ben wel heel benieuwd naar hoe de opkomst zal zijn vandaag en nog meer naar de resultaten.

    • ms

      De laatste dagen duiken die artikels in de kranten weer op over politici die volmachten zouden ronselen in rusthuizen. Ik weet niet of het geloofwaardig is (HLN) maar ik kan er me wel iets bij voorstellen.

      Als het niet meer verplicht is zou ik eerder opteren om niet te stemmen dan om een volmacht te geven. Je weet nooit écht wat ze ermee doen.

  2. Ik heb vroeger altijd geroepen dat wanneer stemmen niet meer verplicht was, ik zeker niet meer zou gaan. En wat ga ik doen vandaag? Stemmen toch wel zeker! Uit vrije wil en dat voelt heel anders dan een verplichting.

    • ms

      Wij hebben het ook altijd gezegd en zelfs overtuigd gedacht, maar we waren vanmorgen al op pad en maakten een wandeling waarbij we via het stemlokaal passeerden.

  3. Verplicht of niet, ik ga altijd stemmen. We hebben het recht om te stemmen en dat recht gebruik ik. Daar het hier digitaal was kon ik dus geen manneke tekenen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén