Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De “betere” tijden?

Ooit, lang geleden werd er, als de hele familie samenkwam wel eens wat speciaal gemaakt. Zo kwam er ook “Ossetong in Madeirasaus” op het menu te staan. Ik vond dat lekker. En ja ik wist wat het was, want ik zag het volledig aangekochte exemplaar, nog ongekookt, in de keuken.

Maar voor zo gewoon thuis is zo’n groot stuk vlees natuurlijk niet doenbaar voor een dag in de week en ik vergat.

Verschillende jaren geleden dacht ik er aan en bracht er mee mee, diepgevroren uit de Carrefour, waar het trouwens “Rundstong1” heet.

Daarna hebben we er ook niet meer aan gedacht.

Ik schrok dan ook toen ik las dat Jeroen Meus dat ingrediënt had meegenomen naar één van de kookprogramma’s en het woord “walging” in de mond werd genomen2. Vroeger moest je proeven éér je mocht zeggen dat je het niet lustte.

En net toen ik dit klaar had kwam er een artikel3 dat het ook over het perfecte kermiseten van vroeger had, al wordt het ingrediënt dan wel “kalfstong” of “koetong” genoemd. Persoonlijk houd ik het op ossetong, dat klinkt beter in mijn oren of bekender.

Ze zeggen er dan wel bij dat mensen het wél zullen eten in slechtere tijden.

Wij hebben daar niet op gewacht, we zijn al terug eens naar de Carrefour gereden én het onmiddellijk op het menu gezet.

Ondertussen vond Luc dat ze het bij de Colruyt ook hebben, diepgevroren van Boni maar ook klaargemaakt af te halen bij de beenhouwerij.

En ja, we gaan die ook uitproberen. Het is tenslotte eten van bij ons en onze tradities mogen ook in stand gehouden worden.

Voor wie walgen wil … doe dat in stilte en achter je eigen bord. Dat heet beleefdheid.


____________________
1 Rundstong in Madeirasaus
2 Het Nieuwsblad
3 Het Nieuwsblad

Previous

Wisselvallig

Next

De tijd van toen

18 Comments

  1. Dus je kunt dat bereid in porties kopen. Ik dacht even dat je een hele, rauwe tong had gekocht. Dat eet je niet in een avond op. Ik heb het nooit gegeten maar zal eens kijken of bij ons AH het verkoopt.

    • ms

      Bij Carrefour is het een diepgevroren verpakking (die op de foto), een portie van 450gr. maar daar zit aardappelpuree ook bij.

      Voor zover te zien op de afbeeldingen van Colruyt zouden daar geen aardappelen, puree of wat dan ook aan toegevoegd zijn.

      Die hele, rauwe, tong heb ik dus minstens één keer in de keuken gezien. Misschien werd die de andere keren wel weggehouden van kinderogen.

      Maar ik heb er geen hinder van ondervonden en eet het gewoon graag.

  2. Matroos Beek

    Dat was bij ons thuis ook een echte feestmaaltijd. Ik heb het mijn moeder zo vaak zien maken van een koeientong. Het was niet mooi om te zien, waardoor we er nadien vaak geen zin in hadden. Maar voor mijn ouders was en bleef het een bijzonder gebeuren als we koeientong in de madeirasaus aten.

    • En bedankt voor het idee, dit moet ik nog verwerken in het boek over mijn moeder! De koeientong was helemaal uit mijn gedachten gegaan.

      • ms

        Bij mij deels ook wel, tot ik het jaren geleden eens kocht in “het klein Delhaizeke”, waarna het weer uit mijn gedachten ging tot een paar jaar terug, samen met Luc en dan nu weer, dank zij Jeroen Meus en de walgelijke reacties.

        Als we het bij de Colruyt inderdaad vers gemaakt kan kopen, dan zal het wel meer op het menu komen te staan.

        Ik zal het wel best bestellen, denk ik, want in die verstogen ligt het niet zomaar. Daar vind je de meer gangbare gerechten zoals stoofvlees e.a.

    • ms

      Ik heb de ongekookte rauwe tong, zoals hierboven bij Peter vermeld, één keer gezien en had er geen bedenkingen of nare gevoelens bij.

      Erger was het gesteld toen ik de keuken inliep en zag hoe mijn moeder een dood konijn uit zijn jas hielp. Ik had dan geen zin meer in konijn.

      Twee jaar geleden heb ik het geprobeerd, ook uit de verstoog van Colruyt, ik lust het wel maar ik denk niet dat we dat nog vaak gaan eten.

  3. Ossentong in madeirasaus, dat was het hoofdgerecht op mijn eerste communie. Ik heb het nadien nooit meer gegeten en vraag me nog steeds af wie er ooit op dat onsmakelijk idee gekomen is. Tegenwoordig kiezen kinderen zelf, redelijkerwijs, wat ze graag willen eten op hun feest en zo hoort het ook.

    • ms

      Wie op het idee kwam? Waarom eten mensen niertjes? Of haggis? Of pens?

      Ik ben blij dat ze op het onsmakelijk idee kwamen en wij gaan het wel eens meer op het menu zetten.

  4. Rundertong, een enorme lap vlees voor een feestelijke dag.
    Ik zag het ding rauw en dat er veel kruidensmaakjes werden bij gedaan. De tong zelf schijnt nogal flauw te zijn. Voor het oog heb ik er van gegeten, in werkelijkheid verdwenen de happen in mijn servet. Ik gruwde van het idee maar alle gasten waren vol lof.

    • ms

      Werkelijk niet te doen voor twee personen. Maar wel heel lekker en zacht van textuur. En als het op je bord ligt zie je niet wat het is.

      Ik eet dus geen konijn omdat ik weet wat het is, al vind ik het op zich wel lekker.

  5. Dat ken ik dus helemaal niet. Wellicht iets voor de Belgen? Wij aten wel weer gestoofde aal, zeker op vrijdag naar katholieke tradities. Ongekend tegenwoordig, maar indertijd best lekker. Als je weet wat die dieren bij leven zoal vraten walg je daar nu ook van….

    • ms

      Nee, niet écht. Je eet niet wat die dieren aten. Je at “aal”. En ik walg niet zo snel, enkel van gestoofde prei.

  6. Wat een toeval. Ik maakte gisteren koeientong klaar. Ik vind het een heerlijkheid. Ik eet het al sinds mijn kindertijd. Mmm. Mijn oma maakte het ook klaar met madeirasaus. Mijn eerste vrouw (opgegroeid in Maastricht) at het ook maar met een zure saus met rozijnen. Sindsdien maak ik altijd de twee sauzen. In Nederland zie je tong niet meer liggen bij de slager maar je kunt het wel bestellen. Best duur. In Mozambique is het dan weer spotgoedkoop en bijna overal verkrijgbaar voor ongeveer 8 euro. De eerste dag eten we het warm. De rest wordt toespijs op de boterham. Mmm

    • ms

      Wij aten het dus ook gisteren en ik bestelde het al voor maandag binnen acht dagen. Ik ben benieuwd.

      Of je de tong op zich nog kan kopen bij de slager weet ik eigenlijk niet. Ik veronderstel wel dat je ze kan bestellen, maar voor twee is dat sowieso te veel.

  7. Bijzondere vleesgerechten herinner ik mij niet uit mijn jeugd.
    Wel ken ik het principe om een geslacht dier van kop tot staart op te eten.
    Al weet ik ook dat dit bijna niet meer wordt gedaan.

    Veel verdwijnt daardoor in worst, gehakt of dierenvoeding.

    Later at ik ooit eens varkenshersenen. De bijgevoegde citroen moest vooral voor de smaak zorgen.

    Ik wens jou nog veel smakelijke maaltijden.

    Vrolijke voorjaarsgroet,

  8. Mijn moeder maakte dit ook klaar op speciale dagen zoals kermis of gewoon als we met familie samenkwamen. Tijden geleden dat ik het nog eens gegeten heb.

    • ms

      Bij feesten en kermissen voorzien mensen eerder een traiteur of halen af. Het moet wel een immens werk geweest zijn om zon groot stuk te koken en te verwerken. Mijn moeder was er dus de dag ervoor al de hele dag mee bezig.

      Wij kopen het als we er aan denken. Dus dat is drie keer op heel veel jaren sedert ik trouwde.

      Maar ik vind het wel een goed idee om het voor ons beiden met speciale dagen wel eens op het menu te zetten. Nu dus ook afgehaald. 😉

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén