Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Slow en de kokende moor

Ergens vorige week, een vroege morgen. mske zat hier aan haar pc nog wat wakker te worden toen Slow ineens opsprong, de deur naar de keuken opengooide en uitriep: “de moor vergeten!”

Hij kwam terug. Het was niet erg geweest volgens hem, want het water was nog niet volledig uitgekookt. Hij zei wat hij al meer had gezegd, namelijk dat hier een elektrische moor moest komen.

En dàt, dàt was de algemene repetitie.

Ergens vorige week, donderdagnamiddag om precies te zijn, was mske druk met de reus zijn kleed aan het worstelen toen Slow bij haar kwam en zei dat niet moest schrikken als ze in de keuken kwam want het rook daar zo een beetje eigenaardig verbrand. Hij was de moor vergeten. Hij herhaalde nog maar eens dat hier een elektrische moor moest komen.

Hier was ooit een elektrisch waterkokertje maar dat ging stuk, of dat ging eigenlijk niet stuk maar dat maakte kortsluiting toen de elektriciteit hier vernieuwd werd. Maar Slow vond dat eigenlijk niet zo goed. Volgens hem bestaan er elektrische moren. En dàt is wat hij wil.

Ergens vorige week, vrijdagmorgen om precies te zijn, nipte mske van haar koffie en trok een vies gezicht. Koffie te kort na de tandpasta? Neen, dat kon niet. Wat kon wel. Ze dacht en dacht en dacht. Ze hield Slow haar tas koffie voor en zei: “proef eens”. Slow trok een vies gezicht. mske kiepte de koffie weg. Slow dacht en dacht en dacht en mske dacht en dacht en dacht.

Toen Slow met haar thermoske kruidenthee binnenkwam begon het te dagen. “Het komt van de moor” zei mske. Slow zei dat het niet kon, want hij had die waterketel volledig uitgewassen. mske hield vol, draaide de stop van de thermos en goot kruidenthee in haar pul. “Ruik maar” zei ze. En ja werkelijk.

En Slow? Hij herhaalde nog maar eens dat hier een elektrische moor moest komen, niet zo maar een elektrisch waterkokertje, maar een échte moor die je in de pries kan steken.

Previous

De terughoudendheid des katers

Next

True Romance

25 Comments

 1. Zielig voor die moor om ‘m in een stopcontact te steken…dat is toch al een behoorlijk donkergekleurde medemens..wordt ie nóg zwarter!

 2. Oggot…er stond nog Axel boven hahahaa die hond ook, gaat ie hier gisteren het hele reaktievenster volplempen met z’n vieze praatjes hehe!

 3. ms

  Ik dacht net hetzelfde van de kat, maar had het vanmorgen toch in het snotje dat hij nog aangemeld stond.

  Ne moor? Dat is een waterketel zonder fluit. Een moor met een fluit is een fluitketel.

  Het kan ook slaan op een donkere medemens natuurlijk, maar ik geloof dat de benaming “Moor” nogal oubollig is.

 4. En voor een waterketel is het dat niet..oubollig? Heb een gegoogeld…maar er staat bij ‘moor’ echt niks dat op een waterketel lijkt…ook niet veel donkere medemensen…meer heides in Schotland en zo hehe.
  Ik ken die ketels die Slow bedoelt wel…maar sinds er elek. waterkokers zijn, bestaan die volgens mij niet meer hoor…het was de voorloper ervan.

 5. ms

  Wel, het is een oud woord, dat wél, maar als Slow roept: “de moor vergeten” dan gaat Sloef daar geen: “de waterketel zonder fluit vergeten”. Dat klinkt gewoon niet.

  pske: bij moor vind ik ook meer de heides in Schotland.

 6. Hehe…maar wij zeggen hier ook niet als we gebakjes bij de bakker halen: doe mij maar twee van die donkergekleurdemedemenshoofden…dan zeggen we ook gewoon ’twee moorkoppen’ hoor hahahaha!

 7. ms

  Dat mag hier niet meer! Dat is racistisch.

  Voor wat wat ze hier vroeger puuuuuuuuuuuuuut en bij jullie puuuuuuuuuuuuuut noemden kan je nu maar beter geen puuuuuuuuuuuuuut en puuuuuuuuuuuuuut meer zeggen, maar de benaming gebruiken die op de verpakking staat, nl. melo-cakes, op straffe van …

  De vraag is dus of jouw moorkoppen onder die categorie van onze moor of onder die van puuuuuuuuuuuuuut en puuuuuuuuuuuuuut vallen.

 8. Nee joh…dat zijn negerzoenen die jij bedoelt…dat is héél wat anders dan moorkoppen hoor…die mag je gewoon nog zo noemen…iedereen weet wat een neger is, maar geen méns weet nog wat een moor is…als het geen waterketel zonder fluit of een Schotse heide is dan..!

 9. bea

  Een moor op eletriek, bestaat dat? Een fluitketel zal sneller te vinden zijn. Negerzoenen noemen wij negertetten (nu zou hier een blozend gezichtje moeten staan)

 10. ms

  @ mizzD: hm ja, dat bedoelde ik.

  Zowel voor het één als voor het ander, in dit geval zowel voor de melo-cakes als voor de benaming die niemand meer kent, behalve dan voor de waterketel, die is hier nog alom verspreid gekend.

  Die Schotse heide? Daar ben ik niet zo zeker van dat mijn buurman dat weet.

  @ Bea: Aiaiaiaiaiaiaiaiaiaiaiai! Dat is wat je niet meer mag zeggen!

  In elk geval bestond dat, volgens Slow. Ik heb het ook nog niet gezien.

  Zo een bloosmanneke?

 11. bea

  Kom snel corrigeren: negerinnen…. zeggen we. Tja, de mannelijke versie zou gene vetten zijn

 12. moorkoppen bestaan inderdaag gewoon hier. ter variatie: bossche bollen. daar zit meer chocola omheen

 13. ms

  Haha! Ik heb dat eens opgezocht! Die Bossche bollen dan. Niet goed voor den baskuul maar ik heb het recept opgeslagen voor “ooit” eens.

 14. Slow

  Hier zie.

  Het gaat om het model. Die welke ik bedoel was in plastic en van Philips. Dat is op zijn minst 15 jaar geleden.

  Zie wel de specificaties. Hij is op elektriek.

 15. Hey…nu staat er ineens een stuk decor over het reaktievenster…is dat om die negerzoenen hahahahahaha! Ik kan niet lezen wat ik typ dus hopelijk niet teveel fouten hehe!
  Maar goh…Slow heeft gelijk…ze bestaan dus ook nog, náást de simpele waterkoker. Zes tientjes…valt me nog mee!

 16. ms

  Zo! Opgelost. Ik had wat aan de zijbalk geprutst en er zat een fout in.

  Wel ja, ik zie dat wel zitten, maar dan liefst een iets groter model. In onze moor kan 3 liter in.

 17. een elecktrische moor zijnde waterketel die niet fluit is heel gemakkelijk vind ik
  doen wat Slow zegt, voor ene keer, en aanschaffen maar

  een moorkop is iets van een gebakje met slagroom dacht ik

 18. Er is wel een verschil tussen een Bossche bol en een moorkop..de bol is om te beginnen groter en er zit geen slagroomtoef bovenop zoals bij de moorkop..bovendien is de bol overgoten met gesmolten chocolade dat dan als een dun hard laagje achterblijft…bij de moorkop is het slechts chocoladeglazuur..soms,als het Nederlands elftal speelt of als het bijna Koninginnedag is, maken ze daar weleens oranje glazuur van, maar dat is lang zo lekker niet!
  De overeenkomst tussen een bol en een moorkop is dat ze allebei verrekte lekker zijn én lastig te eten…ik val altijd gewoon aan met m’n vingers want netjes met een vorkje is haast niet te doen hehe!

 19. ms

  Ik heb ze beide dus opgezocht. Die moorkoppen lijken erg op wat wij éclairkes (soezen) noemen. Maar hier kennen we dan de lange vorm, gevuld met pudding en chocolade er boven op of de ronde vorm maar die is dan gevuld met slagroom en er komt geen chocolade bovenop.

  Allebei voor “ooit” eens, maar die Bossche bol die wil echt wel eerst proberen.

 20. Mjammjam…ja die eclairs ken ik ook wel…lekker hoor met die pudding..dat is dan eigenlijk meer een combinatie van een moorkop en een tompouce hahahahaha!

 21. soezen met bananensmaakpudding en een stuk banaan daar zit vast wel iets gezonds aan!

  http://www.bakkerijheerschap.nl/Truestars/Media/Heerschap/Bakkerij%20Heerschap/Producten/Gebak/Groot/Bananensoes.jpg

 22. ms

  Daar is wel al iets meer werk aan om dat te bakken.

  Om op te eten waarschijnlijk niet.

 23. Gettie

  Via uitgekookte moren (moet ik nu WATERmoren schrijven om correct te zijn) en electrische fluitketels belanden bij zoetigheden zoals éclairkes en moorkoppen en bollen van Bossche, ja ge moet mij niet treiteren hé. hahaha.
  @Slow, als jij degene bent die zorgt dat het water echt kookt, wel ik gun je dit hulpmiddel en schaf je die gewenste, zinderende, kokende,niet fluitende electrische fluitketel aan !!!
  @Sloef of mske, ik word soms ook rare capriolen gewaar in het reageervak.

 24. Het lijkt hier wel een vervolgverhaal….van elektrische moren om water te koken tot lekkere moorkoppen en aanverwanten .Ik ben dan ook niet verwonderd dat er van taalverwarring kan sprake zijn! “Ik ga straks een moorkop eten maar ik ga eerst een moor koken ”

 25. bij thee hoort toch wat lekkers

  @magda LOL

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén