Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De lokale surveillanten

Als ik in de krant lees dat de politie onze verplaatsingen met de auto een jaar wil bijhouden en dan zie dat men daar over valt omdat op die manier de privacy geschonden is, vraag ik me af waarom ik dan dagelijks in de internetgazetten iets kan lezen of zien dat stiekem door één of andere gefilmd is.

Meestal gaat dat nu precies wel over het verkeer -gefilmd met een dashcam- en daar blijkt niemand iets op tegen te hebben.

Maar het beperkt zich niet enkel tot het verkeer en gaat ook nog iets verder:

 • een marathonloper, die toch een puike prestatie neerzet, wordt ineens voor een andere reden in de krant gegooid. Indertijd had men zoiets met de mantel der liefde bedekt. Van dat “der liefde” ben ik niet echt zeker.
 • een professor, die geen blad voor de mond neemt, wordt gefilmd door een student. Zij moest dat niet zeggen, hij moest niet filmen.

Dagelijks! Of zo goed als! Heeft de hele wereld nu echt niets anders te doen dan constant te lopen filmen en fotograferen in de hoop de gazetten te halen?

Ik ga hier van beide laatste voorbeelden geen afbeelding zetten.

 • Weet waarop je klikt als je de eerste link gebruikt.
 • Op de tweede wil ik niet gevonden worden.

Vind ik dat nu goed van dat bijhouden van verplaatsingen? Ik weet het niet. Enerzijds kan het me niet schelen, als het echt voor de veiligheid is. Anderzijds krijg ik een beetje de kriebels van een doorgedreven surveillance. Na mijn moeder en de nonnen op school heb ik daar een beetje mijn buik van vol.

En stellen dat het niet erg is als je toch niets misdoet, is compleet naast de kwestie.

Kunstwerk van Zabou.
Creative Commons Licenses
.

Previous

Hoffelijkheid beloond

Next

Eén auto gedeeld door twee

16 Comments

 1. Helemaal mee eens… en Ik vond de surveillance vroeger ook zo verstikkend bij de nonnen op school…

  • ms

   Ze gaven je altijd al een schuldig gevoel, zelfs als je gewoon niets deed. Broer en ik mochten enkel spelen waar moeder ons kon zien. Achteraf heb ik me altijd afgevraagd wat zij dan ooit uitgespookt had om zo argwanend te zijn.

   Van mij mogen ze die gegevens bijhouden, zolang ze maar niet op mijn handen gaan staan zien.

 2. Onze verplaatsingen met de auto bijhouden? Ze doen maar. Camera’s op alle hoeken van de straat in de steden? Ze doen maar. De nonnen op school? Bah! Mijn ergste nachtmerrie.

  • ms

   Dat bedoel ik dus: veiligheid primeert maar dat er is een verschil tussen veiligheid en het (te) verregaande controleren.

 3. Veel mensen zitten niet alleen dagelijks op Internet, ze weten ook niet hoe hun sporen uit te wissen en zijn traceerbaar, all over the world.
  Wat is het verschil met een camera?

  • ms

   Het is nu eenmaal zo dat veel mensen alles willen weten over een ander. Mij interesseert het niet, maar soms stoort het me als ze me een erg persoonlijke vraag stellen. Welopgevoed als ik ben/was probeer(de) ik dat te omzeilen.

   En als zulke mensen dan in hogere postjes komen te zitten krijg je het surveillancefenomeen, waar ik me afvraag waar het voor nodig zou kunnen zijn als het niet voor de veiligheid zou zijn.

 4. elsjeveth

  Ik durfde nergens op te klikken 🙂 wel genoten van het mooie kunstwerk van Zabou.
  Big Brother is watching you voor nu en altijd.

  • ms

   Je kan gerust klikken hoor. Bij het eerste krijg je een marathonloper te zien met een (te) ruime loopshort (met alle gevolgen van dien). In het tweede is er een professor die commentaar geeft op één van de meest besproken presidenten van deze tijd.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: