Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De twijfel

Als je leest dat het youtubekanaal “Tour de Tietema” geblokkeerd werd1 door de tourorganisatie ASO omdat het onrechtmatig gebruikmaakte van wedstrijdbeelden, vraag ik me af: “wat met foto’s?”

Want zie je, sedert ik mijn vingers brandde aan een afbeelding van lang geleden, zet ik enkel eigen foto’s of afbeeldingen waar ik toelating voor heb op het blog. Meestal probeer ik zelfs geen mensen op mijn foto’s toe te laten of ze moeten onherkenbaar zijn, of ze worden geblurd of ze moeten toelating geven.

Maar het publiek domein, dat is wat anders. Al vraag ik me nu ook af: “is dat anders?”

Want zie je, nog maar eens, de sluikstorter die hier een paar keer zijn zakske afval kwam achterlaten, mochten we niet filmen omdat het vuil dan wel tegen onze gevel stond maar wél op het voetpad. Dat was publiek domein. Maar nu net omdat het tegen onze gevel stond moesten wij het opruimen of wij kregen een boete.

We moesten zien dat we de onverlaat konden betrappen. En dan? Dan was het zijn/haar woord tegen het onze. Of moest ik er een van foto maken? Als ik niet mag filmen mag een foto toch ook niet?

Terug naar “Tour de Tietema”. Dat werd ook gefilmd op het publiek domein, op Youtube gezet en padam! Blocage aan hun been!

Hoever gaat dat? Eigen foto’s op eigen blog maar een organisatie die beslist dat je daarvoor van de pers moet zijn? Of telkens als je naar een koers gaat kijken eerst aan de organisatie vragen of je foto’s mag nemen voor een blog?

Of … was er bij Tietema iets anders aan de hand? Zoals een filmpje waarin het leek of een Franse renner door een auto een berg werd opgetrokken bijvoorbeeld?

1 Het Nieuwsblad

Previous

Rap content

Next

Tour de Wallonie

6 Comments

 1. elsjeveth

  De wegen van YouTube zijn ondoorgrondelijk. Een vriend postte een item over een schaakmatch. Dat werd meteen verwijdert. Reden: de term zwart slaat wit werd gebruikt.

  • ms

   Ik denk dat ze over zulke futiliteiten moeilijk doen omdat ze op die manier heiliger willen zijn dan de paus en zo het échte probleem niet moeten aanpakken. Als ze al zouden weten hoe ze er moeten aan beginnen.

 2. Ik weet het ook niet meer. Mag je dan de foto’s die vrij circuleren en gedeeld worden op FB ook niet gebruiken? Dan heb ik mij daar ook aan bezondigd…

  • ms

   Het is precies zo ene die me een probleem bezorgde: ooit gratis en dan jaren later plots een e-mail dat die foto onder © viel. Tja.

   Ik gebruik ze dus sowieso niet. Ik geloof dat er nog zo één foto op het blog staat omdat ik het veilig vind (tot de fotograaf ervan er ook © gaat opzetten?)

   Sindsdien gebruik ik enkel eigen foto’s. Maar met wat Tietema nu voor heeft vraag ik me af: “mag dat ook al niet meer?”

 3. Gedoe dat niemand kan doorgronden, zo krom als ik weetniet wat.
  Het lijkt inderdaad op wat je stelt in de reactie bij Elsje.
  Of ze zijn misschien zelf bang voor gevolgen?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén